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P.O. Box 2910 for survivors of deceased public safety officers
Austin, Texas 78768-2910 (ID# 39403)
Dear Representative Hill:

You ask several questions regarding chapter 615, subchapter D of the Texas Government
Code. Subchapter D entitles the surviving spouse and dependents of certain public safety officers to
purchase continued health insurance benefits from the officer’s employer if the officer is killed in the
line of duty. These benefits are available to the survivors of both state and local public safety

officers.!

Your first question involves the role of the Employees Retirement System of Texas (“ERS”)
in determining a claimant’s right to receive continued health insurance benefits when the deceased
public officer was an employee of a local governmental entity. Chapter 615 provides that it is to be
administered by the ERS board of trustees.? The ERS’s review of claims for benefits typically
includes an investigation into the cause of the officer’s death and an examination of the relationship
between the claimant and the officer to determine whether the claimant is in fact an eligible survivor.?

Prior to 1993, survivor death benefits were limited to financial assistance in the form of lump-
sum or periodic cash payments, pursuant to Act of April 13, 1967, 60th Leg., R.S., ch. 86, 1967 Tex.
Gen. Laws 163, 163 (“the act™).* In 1993, the act was amended to entitle survivors to the additional

'The covered employees include police officers, fire fighters, sheriffs and marshals, Department of Public Safety
rangers, and many other state and local public safety officers. See Gov't Code §§ 615.071, .003.

Section 615.002 provides: “The board of trustees of the Employees Retirement System of Texas shall administer
this chapter under rules adopted by the board.” ERS rules for the administration of chapter 615 are found in Texas
Administrative Code title 34, chapter 75.

3See Gov't Code §§ 615.041,.042; 34 T.A.C. § 75.1.

‘The act was codified in V.T.C.S. article 6228f, which was repealed in 1995 and replaced without substantive
change by Government Code section 615, subchapters A, B, and C.
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benefit of continued health insurance.® Like cash assistance benefits, insurance benefits are available
to the survivors of both state and local officers. However, while cash assistance benefits are paid with
state funds upon determination by the ERS of a valid claim, insurance benefits are paid by the
officer’s employer, whether state or local. You observe that “[o]ne would initially assume that
affected local entities would make the decisions about their own employees.”

You ask: “Is a local government entity bound by what it considers an improper determination
by the State under Section 615.042,° or is it obligated to review the facts and make its own decision?”
We conclude that a local governmental entity must make health insurance benefits available to a
survivor if the ERS determines that the survivor has a valid claim for cash benefits under chapter 615.

Chapter 615 is a 1995 codification of repealed V.T.C.S. articles 6228f, 6228f 1, and 622827
The codification was made without substantive change to the statutes.® Former V.T.C.S. article
6228f.1 provided:

When a petrson to whom this article applies suffers violent death in the
course of performance of duty and it is determined under Chapter 86, Acts of
the 60th Legislature, Regular Session, 1967 (Article 6228f, Vernon’s Texas
Civil Statutes), that a claim under that Act is valid and justifies payment under
at Act, then in addition to any benefits payable by the state under that Act, an
eligible survivor is entitled to purchase continued health insurance benefits
from the political subdivision that employed the decedent as provided by this
section.”

Under article 6228f.1, then, an eligible survivor was entitled to purchase insurance benefits from a
local employer upon a determination by the ERS that the survivor was entitled to cash assistance

under article 6228f

Because article 6228f.1 was codified as part of a nonsubstantive statutory revision, we must
construe current chapter 615 consistent with the former statute. See Johnson v. City of Fort Worth,
774 S.W.2d 653, 654-55 (Tex. 1989). We conclude, therefore, that if the ERS determines that a

SAct of May 29, 1993, 73d Leg., R.S. 1993, ch. 572, §§ 3, 6, 1993 Tex. Gen. Laws 2149, 2151-53. The 1993
amendment also entitles an officer’s family to receive the officer’s gun, badge, and uniform free of charge. /d.

SSection 615.042 provides: “The board of trustees of the Employees Retirement System of Texas shall notify the
comptroller of the board's determination that a claim under this chapter is valid and justifies payment.”

TSee Act of April 25, 1995, 74th Leg., R.S., ch. 76, §§ 5.12, .13, 1995 Tex. Gen. Laws 458, 474-75.
4. § 1.01 (codifying “without substantive change™ various statutes that were omitted from enacted codes).

SV.T.CS. art. 6228£ 1, § 4(a), repealed by Act of April 25, 1995, 74th Leg., R.S., 1995 Tex. Gen. Laws 458, 458
(now codified at Gov’t Code, ch. 615, subch. D).
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survivor of an officer of a local governmental entity is eligible for the state cash death benefit, the
local entity must offer continued health insurance benefits to the survivor.

Next, you ask: “May a local governmental entity make a conditional determination of
eligibility within the required 10 days, then reverse it when all the facts are known?” Chapter 615
requires an employer to notify an eligible survivor of the survivor’s rights to insurance benefits not
later than the tenth day after the date of the decedent’s death. You tell us that it often takes far
longer than ten days for the ERS to investigate the facts surrounding the officer’s death and determine
whether the survivors are eligible to receive benefits. However, because of the significant financial
loss that may result from being uninsured, we believe the legislature intended the survivors to be able
to purchase health insurance from the employer as quickly as possible following the officer’s death.
We conclude that a local governmental entity may conditionally provide health insurance benefits to
a survivor. If the ERS later determines that the survivor is ineligible for benefits, the benefits may be

discontinued.

Your final question relates to the amount an eligible survivor is to be charged for continued
health insurance. You state that many employers charge a rate to employees that is different from
the rate charged to spouses and dependents. You ask: “Is the rate a local governmental entity is to
charge a survivor for the coverage based upon the rate being charged for dependents, or is the entity
supposed to treat the survivor as an active employee for this purpose?”

While the statute does not directly answer this question, it implies that the legislature intended
to entitle the survivor to purchase any coverage that the survivor, not the officer, purchased or could
have purchased before the officer’s death. Chapter 615 allows a survivor to continue insurance
coverage “at any level of benefits currently offered by the employing entity to dependents of an active
employee.”™ The statute also provides that it does not “affect the definition of a dependent or the
eligibility requirements for a dependent under a plan.”"' Furthermore, testimony before the Senate
State Affairs Committee on the enacting legislation in 1993 indicates that supporters of the legislation
did not intend the continued survivor insurance benefits to cost an employer any more than the
benefits cost when the officer was living.> We conclude, therefore, that a local governmental entity
may charge an eligible survivor the insurance coverage rate charged to dependents of current
employees, and is not obligated to charge the rate that would have been charged to the employee.

YGov't Code § 615.076(a) (emphasis added).
Yyd §615.078.

128ee Hearings on S.B. 97 Before the Scnate State Affairs Comm., 73d Leg., R.S. (Feb. 1, 1993) (transcript
available from Senate Staff Services Office).
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SUMMARY

If the Employees Retirement System of Texas determines that & survivor
of a deceased public safety officer is entitled to receive cash assistance
benefits pursuant to Government Code chapter 615, the survivor is entitled to
purchase continued health benefits from the local governmental eatity that
employed the officer. A local governmental entity may conditionally provide
health insurance benefits to a survivor. If the ERS later determines that the
survivor is ineligible for benefits, the benefits may be discontinued. A local
governmental entity may charge an eligible survivor the insurance coverage
rate charged to dependents of current employees.

Yours very truly,

Barbara Griffin
Assistant Attorney General
Opinion Committee



