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ATTORNEY GENERAL

The Honorable Marcus D. Taylor Letter Opinion No. 97-041

Wood County Criminal District Attorney
P.0O. Box 689 Re: Whether an appraisal district may retain Tax
Quitman, Texas 75783 Code section 31.08(a) tax certificate fees, and

related questions (ID# 39272)

Dear Mr. Taylor:

On behalf of the Wood County Appraisal District (the “appraisal district™) and the City of .
Mineola (the “city™), you ask whether an appraisat district may retain Tax Code section 31.08(a) tax
certificate fees. You state that the appraisal district collects ad valorem taxes for a number of taxing
units located within its boundaries and that it collected taxes for the city for a one-year period ending
September 30, 1996. Apparently, the appraisal district has historically retained tax certificate fees
and has used the revermes to reduce the amount of funds it collects from the participating taxing units
under Tax Code section 6.06(d), which, in essence, requires each taxing unit to contribute to the
appraisal district budget according to a statutory formula' You ask whether the appraisal district and
a taxing unit may agree by contract that the appraisal district retain the tax certificate fees. You also
ask if the contract at issue between the appraisal district and the city provides for “such retention.”

You assert that Tax Code section 31.08(a) permits the appraisal district to retain the tax
certificate fees and that the city contractually agreed to permit the appraisal district to retain the fees,
relying on Tax Code sections 1.04(12), 6.06, 6.24, and 31.08(a). Section 31.08(a) provides as
follows:

(a) At the request of any person, a collector for a taxing unit shall issue
a certificate showing the amount of delinquent taxes, penalties, and interest
due the unit on a property according to the unit’s current tax records. If the
collector collects taxes for more than one taxing unit, the certificate must
show the amount of delinquent taxes, penalties, and interest due on the
property to each taxing unit for which the collector collects the taxes. The
collector shall charge a fee not to exceed $10 for each certificate issued. The

1See Tax Code § 6.06(d) (“Each taxing unit participating in the district is allocated & porticn of the amount of the

_ budget equal to the propartion that the totat dollar amount of property taxes imposed in the district by the unit for the tax year

in which the budget proposal is prepared bears (o the sum of the total dollar amount of property taxes imposed in the district
by each participating unit for that year.”).
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collector shall pay all fees collected under this section into the treasury of
the taxing unit that employs him. [Emphasis added.]

You suggest that the last sentence of section 31.08(a) authorizes the appraisal district to retain the
tax certificate fees, relying upon the use of the word “employs.” You suggest that because the chief
appraiser of the appraisal district is employed by the appraisal district, the chief appraiser is required
to deposit the tax certificate fees in the treasury of the appraisal district. We disagree.

The statute refers to the treasury of the “taxing unit.” Tax Code section 1.04(12) defines a
taxing unit as follows:

“Taxing unit” means a county, an incorporated city or town (including a
home-rule city), a school district, a special district or authority (including a
junior college district, a hospital district, a district created by or pursuant to
the Water Code, a mosquito control district, a fire preveation district, or a
noxious weed"control district), or any other political unit of this state, whether
created by or pursuant to the constitution or a local, or special, or general law,
that is authorized to impose and is imposing ad valorem taxes on property
even if the governing body of another political unit determines the tax rate for
the unit or otherwise governs its affairs.

A taxing unit by definition is an efitity that “is authorized to impose and is imposing ad valorem taxes
on property.” An appraisal district itself does not have the authority to impose taxes and is therefore
not a taxing unit. See Tax Code ch. 6, subch. A (establishing appraisal districts); see also Attorney
General Opinion [JM-919| (1988) at 2 (appraisal district is not authorized to impose taxes and is
therefore not a taxing unit as defined by Tax Code section 1.04(12)). We do not believe that the fact
that an appraisal district is authorized to collect taxes for taxing units pursuant to a contract
transforms the appraisal district into a taxing unit. Such derivative authority is not the authority to
impose taxes but rather merely to collect them.

Because the phrase “treasury of the taxing unit™ cannot possibly refer to the treasury of an
appraisal district, we conclude that section 31.08(a) requires a chief appraiser of an appraisal district
to pay a tax certificate fee into the treasury of the taxing unit for which the chief appraiser collects
the taxes at issue on the certificate. If the certificate pertains to taxes of more than one taxing unit,
the fee must be distributed among the taxing units. Section 31.08(a) neither requires nor permits the
chief appraiser of an appraisal district to retain tax certificate fees.?

2We do not address the retention of section 31.08(a) tax certificate foes by tax collectors other than appraisal
districts.


http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/jm/JM0919.pdf
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You also suggest that Tax Code section 6.06(d) somehow obligates taxing units participating
in an appraisal district to relinquish tax certificate fees to the appraisal district. We disagree. Section
6.06 is located in subchapter A of chapter 6 of the Tax Code. Subchapter A govems an appraisal
district’s appraisal duty, which is to appraise “property in the district for ad valorem tax purposes of
each taxing unit that imposes ad valorem taxes on property in the district.” Tax Code § 6.01(b).
Section 6.06(d) ensures that an appraisal district will have adequate funds to carry out its appraisal
duty by requiring all participating taxing units to contribute to its budget. The provisions authorizing
a taxing unit to contract with an appraisal district to assess and collect taxes, including section 6.24(a)
discussed below, are located in subchapter B of chapter 6, which deals with assessors and collectors.
A taxing unit is not required to select the appraisal district that provides it with appraisal services to
assess and collect its taxes nor is an appraisal district required to assess and collect taxes for the
taxing districts for which it provides appraisal services. Because an appraisal district will not
necessarily collect taxes for all the taxing units obligated to contribute to its appraisal operating
budget under section 6.06, the legislature could not have intended section 6.06 to require all
participating taxing units to relinquish tax certificate fees to the appraisal district.?

Your query also requires us to examine whether an appraisal district and a taxing unit are
authorized to enter into an agreement whereby the taxing unit agrees that the appraisal district may
retain tax certificate fees. Tax Code section 6.24(a) authorizes the governing body of a taxing unit
(other than a county) to contract with the board of directors of an appraisal district “to perform duties
relating to the assessment or collection of taxes™ as provided by the Interlocal Cooperation Act,
Gov’'t Code ch. 791. The Interlocal Cooperation Act provides that an interlocal contract must,
among other things, be in an amount that fairly compensates the performing party for the services or
functions performed under the contract and must specify that the paying party make payments from
current revenues. Id. § 791.011(d)(3), (¢). We believe that these provisions taken together authorize
a taxing unit to contract with an appraisal district to collect the taxing unit’s taxes and to compensate

3t may be the case that all taxing units that contribute to the budget of an eppraisal district under Tax Code section
6.06(d) have also entered into a contract with the appraisal district for tax assessment and collection. As noted above, Tax
Code section 6.06(d) requires each taxing unit that participates in an appraisal district to contribute to the appruisal district’s
budget according to a statutory formula. The amount of each taxing unit’s coatribution is based on its pro rata share of the
total amount of property taxes imposed in the district. See supranote 1; see also Tax Code § 6.061(a) (authorizing appraisal
district board of directors to prescribe different method of allocating costs unless governing body of any taxing unit objects),
(b) (authorizing taxing units in appraisai district to adopt different method of allocating costs). It may be permissible for
an appraisal district and a taxing unit to enter into a contract for tax assessment and collection under which the appraisal
district’s compensation is established pursuant to the section 6.06(d) formula, provided that such compensation otherwise
satisfies saction 6.24 and the Interlocal Cooperation Act, Gov’t Code ch. 791. As noted below, however, a tax assessment
and collection contract that addresses compensation with merely a reference to section 6.06(d) will not expressly allocate
section 31.08(a) tax certificate fecs.
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the appraisal district in part with tax certificate fees to which the taxing unit would otherwise be
entitled. Of course, such & contractual agreement must be clearly expressed. See id. § 791.011(d)(2)
(interlocal contract must “state the purpose, terms, rights, and duties of the contracting parties™).*

In sum, nesther section 31.08(a) nor section 6.06(d) permit or require an appraisal district to
retain section 31.08 tax certificate fees. A taxing unit that eaters into a contract with an appraisal
district for tax assessment and collection under section 6.24(a) may compensate the appraisal district
in part with tax certificate fee revenues to which the taxing unit would otherwise be entitied. Such
a contractual agreement must be clearly expressed. You state that the contract between the appraisal
district and the city requires the city to pay the district a sum based on section 6.06(d).* Given our
conclusion that 6.06(d) does not address the allocation of tax certificate fees, we do not believe such
a contractual provision standing alone would obligate a taxing unit to relinquish its right to tax
certificate fees to the appraisal district. Thus, in answer to your specific questions, the appraisal
district and a taxing unit may agree by contract that the appraisal district will retain the tax certificate
fees. Based on the information you have provided, however, its does not appear that the contract
between the appraisal district and the city expressly authorizes the appraisal district to retain the tax
certificate fees to which the city is entitled. Although we conclude as a matter of law that the
contract provision upon which you rely® does not authorize the appraisal district to retain tax
certificate fees, a finder of fact with access to the complete contract and a fully-developed record
might reach a different conclusion.”

‘AMnxghTmCo&nﬁmM.OS(a)pedudmm@prﬁsddiﬁid&mmﬂMkMﬁnhgmmﬁmfeﬁ,
we do not believe that it precludes a taxing unit from contracting away its right to such fees.
sYouqu.otaﬂmoomractasftallows:
The taxing unit agrees to pay the district . . . the cost of §___ (which sum varies, taxing unit

to taxing unit, based exsentially upon a Section 6.06(d) calculation) {for] performing the

services specified above, These costs shali be allocated among the taxing unit{s] contracting

for assessment and collection services under Section 6.06(d) of the Property Tax Code.
See id.

"Because contract inferpretation often requires the resolution of fact issues, a function that is beyond our purview,
this offics generally refrains from construing contracts. The contract provision you have quoted, however, merely requires
us to construe section 6.06(d). See id
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UMMARY

Neither section 31.08(a) nor section 6.06(d) of the Tax Code permit or
require an appraisal district to retain section 31.08 tax certificate fees. A
taxing unit that enters into a contract with an appraisal district for tax
assessment and collection under Tax Code section 6.24(a) may compensate
the appraisal district in part with tax certificate fee revenues to which the
taxing unit would otherwise be entitled. Such a contractual agreement must
be clearly expressed.

Yours very truly,

flary . (s

Mary R. Crouter
Assistant Attorney General
Opinion Committee



