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Dear Mr. Hilbig: 

You ask whether the district clerk may collect the initial operations fee in certain tbrnily law 
cases on behslf of the domestic relations office. Provided that the commissioners court and the 
administering entity perform necessary tasks, we believe that the district clerk may collect the fee. 
You have not indicated whether the commissioners court has taken any action in regard to the 
domestic relations office under chapter 203 of the Family Code. 

As noted in your letter, in 1995 the legislature revised the statutes governing domestic 
relations oikes in general and repealed a special statute that dated to Bexar County. See Act of 
May 19, 1995,74th Leg., RS., ch. 475, 1995 Tex. Gen. Laws, 3191,319l. Chapter 203 of the 
Family Code now provides that, in allcounties, the commissioners court may establish a domestic 
relations office.’ The domestic relations office shah be administered as provided by the commis- 
sioners court.* If the commissioners court does not otherwise provide, the juvenile board will 
administer the office.’ 

The administering entity has several important duties: it shah appoint a director,’ and it 
may authorize the domestic relations office to assess and collect the initial operations fee.’ The 
director, in turn is required to “attempt to collect all fees in an e&ient manner6 Section 
203.005(a)(l) authorizes the administering entity to “authorize a domestic relations office to assess 
and collect. . . an initial operations fee not to exceed $15 to be paid to the domestic relations office 
on the filing of a suit.” We think that, ifand when the administering entity authorizes the assessment 
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and collection of the fee, the collection and payment can be accomplished by means of an interlocal 
contract, in a manner very similar to the way the Bexar County Child Support Services Department 
cdkcted the fee prior to the repeal of the special statute. 

We agree with your conclusion that “it seems to make little sense to authorize collection of 
a fee at the time of filing by some office other than the district clerk’s office.” We suggest that 
section I 13.903 of the Local Govemment Code provides a mechanism that would enable the district 
clerk to collect the fee on the filing of a suit on behalf of the domestic relations office. Section 
113.903 exprx4y allows a county, district, or precinct officer to collect money owed to the county 
on behalf of another county, district; or precinct officer. Chapter 203 provides ample opportunity 
for the Bexar County Commissioners Court, together with the administering entity, the domestic 
relations office (or the remainder of the Bexar County Child Support Services Department’), and the 
dibict clerk to work together to assess and collect the initial operations fee in an &cient manner. 
The fact that the statute provides that the fee is to be paid to the domestic relations office does not 
wuntwnsnd its collection by the district clerk. Jfit is collected on behalf of the domestic relations 
office and paid to that office, it will have been paid in compliance with the statute. 

Section 113.903 requires only the prior consent of the commissioners court, the officer to 
whom the tids~are owed, and, of course, the of&r who will collect the fimds, the district clerk 
A party filing suit a&cting the parent4ild relationship will generally file the petition and pay fees 
to the district clerk’s office. It is both logical and efficient to arrange for the district clerk to collect 
the initial operations fee at the time suit is filed. 

SUMMARY 

A district clerk may collect an initial operations fee in certain family law 
cases, provided that the commissioners court establishes a domestic relations 
office, and the administering entity authorizes the collection of the fee. The 
domestic relations office may then agree with the diict clerk for the clerk 
to collect the fee when suits are filed to be paid to the domestic relations 
office in a timely manner. 

James E. &utelott 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 
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