P16 Y o TP S R o P BRI o A |
WLLILE UL ) ALL0Lnepy eicial

State of Texas
DAN MORALES

ATTORNEY GENERAL

May 8, 1997
The Honorable David Counts Letter Opinion No. 97-047
Chair, Committee on Natural Resources
Texas House of Representatives Re: Whether a former regent of the Texas State
P.0. Box 2910 Technical College System may be appointed
Austin, Texas 78768-2910 executive officer of the system (ID# 39533)
Dear Representative Counts:

You have requested our opinion as to whether a member of the Board of Regents of the
Texas State Technical College System (“TSTCS”) may be appointed chancellor of the system if he
resigns prior to the offer of employment.

Under the provisions of chapter 135 of the Education Code, TSTCS is a coeducational two-
year institution of higher education offering courses of study in technical-vocational education for
which there is demand within the State of Texas. Educ. Code § 135.01(2).. The system is composed
of a number of campuses and extension centers operating throughout the state. Id. § 135.02. The
board awards “associate of applied science degrees, certificates, and diplomas limited to those
appropriate to technical education.” Id. § 135.51. Control of TSTCS “is vested in a board of nine
regents,” section 135.21, each of whom is appointed by the governor for a term of six years. Id
§§ 135.22, .23. A prior opinion of this office held that TSTCS is a state agency. See Attorney
General Opinion[H-1116|(1978) at 1.

As you indicate, section 130.089 of the Education Code prohibits a public junior college from
employing or contracting “with an individual who was a member of the board of trustees of the junior
college before the first anniversary of the date the individual ceased to be a member of the board of
trustees.” TSTCS, however, is not a8 “junior college” for purposes of the Education Code, and the
provisions of chapter 130 are not applicable to it. Chapter 135, which governs TSTCS, contains no
similar ban on the employment of former regents.

You also ask about section 47 of article IX of the current General Appropriations Act, which
provides: “None of the funds appropriated by this Act may be used to enter into a consultant contract
with any individual who has been previously employed by the department or agency within the past
twelve months.” General Appropriations Act, Act of May 25, 1995, 74th Leg., RS, ch. 1063, art.
IX, § 47, 1995 Tex. Gen. Laws 5242, 6095. Under the terms of chapter 135 of the Education Code,
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an “executive officer” or chancellor of TSTCS, appointed by the board of regents, is responsible for
the “general management” of TSTCS. Educ. Code § 135.27(d). In our opinion, this “executive
officer” cannot reasonably be said to be a “consultant” for purposes of the section 47 restriction.
Furthermore, a regent is not an individual who is “employed” by TSTCS, since he or she is prohibited
from receiving “salary or compensation” for his or her services. Id. § 135.26. We conclude therefore
that section 47 does not itself bar a former regent from appointment as chancellor of TSTCS.

Finally, you inquire about section 572.054(a) of the Government Code which prohibits a
former member of a “regulatory agency” from making

any communication to or appearance before an officer or employee of the
agency in which the member or executive head served before the second
anniversary of the date the member or executive head ceased to be a member
of the governing body or the executive head of the agency if the
communication or appearance is made:

(1) with the intent to influence; and

(2) on behalf of any person in connection with any matter on which
the person seeks official action.

“Person” is defined as “an individual or a business entity.” Gov’t Code § 572.002(7). A “regulatory
agency” is defined as ‘

any department, commission, board, or other agency, except the secretary of
state and the comptroller, that:

(A) is in the executive branch of government;

(B) has authority that is not limited to a geographical portion of
the state;

(C) was created by the Texas Constitution or a statute of this state;
and

(D) has constitutional or statutory authority to engage in
regulation.

Id. § 572.002(8).

It is not clear whether the authority of TSTCS might more properly be characterized as
“statewide” or as “limited” to those specific counties designated in the statute. Furthermore, it is not
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apparent that TSTCS may be deemed a “regulatory agency” at all.' For reasons explained below,
however, we need not address those issues here.

Even if it is assumed, however, that TSTCS is a “regulatory agency” of “statewide
jurisdiction,” it does not follow that section 572.054(a) would act to prohibit the appointment of a
former regent as chancellor. In Ethics Advisory Opinion No. 278, the Ethics Commission held that
a former member of the Commission on Fire Protection was not prohibited from serving on an
advisory committee to the commission. The opinion acknowledged that, as a member of the advisory
committee, “the former board member would communicate with members of the commission in order
to influence commission action.” Ethics Advisory Opinion No. 278 (1995) at 2. The Ethics
Commission found, however, that such communications would be made, not “on behalf of any
person,” as prohibited by the statute, but “on behalf of [the] advisory committee.” Id. Since “the
advisory committee is neither an individual nor a business entity,” the revolving door prohibitions
would not apply to such communications.” Id.

Likewise, in the situation you describe, any communication made by the former board member
to the board would not be a commumication “on behalf of any person,” i.e., “an individual or business
entity,” see Gov’t Code § 572.002(7), but rather a communication in his capacity as chancellor, or
executive officer, of TSTCS. In such a case, the revolving door prohibition would not be applicable.

Although no statute absolutely prohibits a former board member from being appointed
chancellor of TSTCS, the common-law-doctrine of incompatibility restricts the timing of such
appointment. It is a well-settled principle that a public board may not appoint one of its members to
an office or position while that person is still a member of the board. Ehlinger v. Clark, 8 S.W.2d
666, 673-74 (Tex. 1928); Attomey General Opinions[JM-934| (1988), IC-452/(1965); Letter Opinion
Nos.[94-0201(1994), (1992). As the court stated in S. Louis Southwestern Railway Company
of Texas v. Naples Independent School District, 30 S.W.2d 703, 706 (Tex. Civ. App.—Texarkana
1930, no writ),

1A number of opinions of the Texas Ethics Commission have considered the meaning of “regulatory agency.”
See, e.g., Ethics Advisory Opinion Nos. 154 (1993) (Commission on the Arts is a “regulatory agency” under V.I.CS,art
6252-9b, V.T.C.S., the predecessor statuie to Gov’t Code ch. 572);, 79 (1992) (Board of Pardons and Paroles is a “regulatory
agency™; 52 (1992) (Texas Low-Level Radioactive Waste Disposal Authority is a “regulatory agency™). Indeed, in Ethics
Advisory Opinion No. 246 (1995), the Ethics Commission held that the State Board of Education is a “regulatosy agency”
under chapter 572.

In Ethics Adviscry Opinion No. 220 (1994), the Ethics Commission stated that “[tJhe chapter 572 provision is very
broad, including any statewide executive agency having the power to promulgate rules . .. ." Under such a strict standard,
TSTCS, 100, would probably be deemed a “regulatory agency,” since section 135.24 of the Educetion Code directs its board
d‘regentsw“maabylaws,nﬂaandregtﬁaﬁonsasitdemsneowsmyforthes&mcsﬁxlmanagemmxandopaaﬁonofthe
system ™ On the basis of this suthority, one might conclude that TSTCS is a “regulatory agency” under the terms of chapter
572 of the Government Code.

Zeperson™ is defined in section 572.002(7) of the Government Code as an individual or a business entity.
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It is contrary to the policy of the law for an officer to use his official
appointing power to place himself in office, so that, even in the absence of
statutory inhibition, all officers who have the appointing power are
disqualified for appointment to the offices to which they may appoint.

Id. at 706 (quoting 46 C.J., Power of Appointment or Membership in Appointing Body, § 43, at 940).
Furthermore, since, under the terms of article XVI, section 17 of the Texas Constitution, a board
member who resigns continues to hold office until his successor has qualified, he may not be
appointed to the position of chancellor until the governor has appointed his successor, and that
individual has taken the oath of office. See Attorney General Opinion[IM-934](1988).

SUMMARY

A former member of the Board of Regents of the Texas State Technical
College System is eligible to be appointed executive officer of the system,
provided his successor as regent has qualified for and taken the oath of office
prior to the appointment.

Yours very truly,

Al

P G/ —
Rick Gilpin
Deputy Chief
Opinion Committee
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