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Dear Mr. Smith: 

You have asked this office whether private employed jailers certitied by the Texas 
Commission on Law Enforcement Officer Standards and Education (“TCLEOSE”) may carry 
weapons on their persons in the dis&rge of their duties. We conclude that they may do so, but that 
this does not authorize them to carry such weapons off-duty. 

As you correctly point out, sections 46.02 and 46.03 of the Penal Code outline the offenses 
of unlawfully carrying a weapon and unlawfully carrying a weapon in a prohibited place. Further, 
section 46.15 of the Penal Code makes these offenses inapplicable to peace officers, “regardless of 
whether the officer is engaged in the actual discharge of the officer’s duties while carrying the 
weapon.” You suggest, however, that the guards in question are not peace officers, and that this 
exception to the penal statutes therefore does not apply to them. While we agree that the private 
jailers in question are not peace officers within the meaning of article 2.12 of the Code of CriminaJ 
Procedure, in our view they are covered by statutory exceptions under sections 46.02(b)(l) and 
46.03(d)(2) of the Penal Code. 

As you inform us, two detention facilities in Frio County, which are being purchased by the 
county on a lease-purchase arrangement, are now operated and managed by.a private vendor. The 
question has arisen whether guards and jailers employed by that private vendor may wear or carry 
weapons when supervising prisoners. 

Generally, as a letter from Jack E. Grump, Executive Director of the Texas Commission on 
Jail Standards, attached to your brief points out, privately managed detention facilities of the sort at 
issue here are authorized by chapter 351 of the Local Government Code. In Attorney General 
Opinion JM-1152, this office considered whether jailers employed by such facilities were “county 
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jailers” within the meaning of section 85.005 of the Local Government Code. The opinion concluded 
that this was not the case. However, while such contract jailers are not county jailers, JM-1152 
concludes that they are. county jail personnel subject to standards for certitication by TCLEOSE under 
section415.0541 of~the~Govemment Code. Attorney General Opinion JM-1~152 (1990) at 5. 

Another attachment to your letter brief draws our attention to Lkltenre v. State, 808 S.W.2d 
97 (Tex. Grim. App. 1991), in which the court of criminal appeals held that a county jailer was not 
necessarily a peace officer within the terms of article 2.12 of the Code of Criminal Procedure. You 
argue, in effect, that if under DeJtenre a jailer employed by the sheriff is not a peace. officer, then a 
fortiori a jailer employed by a private contractor is not. We agree. Private contract jailers are not 
peace offim within the contemplation of article 2.12. Accordingly, they are not excepted by section 
46.15 of the Penal Code from the provisions of sections 46.02 and 46.03. 

However, we note that those sections themselves contain an exemption sufficient to permit 
such guards to carry weapons on-duty. Under section 46.02(b)(l), it is a defense to prosecution that 
one is “in the actual discharge of his official duties as . a guard employed by a penal institution.” 
Siiarly under section 46.03(d)(2), it is a defense that possession of the weapon occurred while the 
actor was “traveling to or from the actor’s place of assignment or in the actual discharge of duties 
as. . (2) a guard employed by a penal institution. . .” 

While contract jailers are not, under JM-1152, “county jailers,” they are “other county 
jail personnel,” employed by the jail and subject to TCLEOSE standards. Attorney General Opinion 
JM-1152 at 5. AcountyjaiJ, deSnedby section 511.001 oftheGovemment Code, formerly V.T.C.S. 
article 5 115.1, as “a facility operated by or for a county for the continement of persons accused or 
convicted of an offense” is a penal institution. (Emphasis added.) See L.egg v. Shzte, 594 S.W.2d 
429,432 (Tex. Grim. App. 1980). Accordingly, jailers employed by private contractors who operate 
and manage detention facilities for a county are “guards employed by a penal institution” for the 
purposes of sections 46.02(b)(l) and 46.03(d)(2) of the Penal Code. They may therefore carry 
weapons in the actual performance of their duties. 

We note, however, that the operative Penal Code exceptions here are more restrictive than 
that of section 46.15 for peace officers. They do not grant a general license to contract jailers to 
carry weapons white not in the discharge of an official duty. They are, however, as we have 
indicated, sufficiently broad to answer the specific question you ask in the afSrmative. 

SUMMARY 

A jailer employed by a private contractor which operates and manages a 
detention facility for a county is not a peace officer within the meaning of 
article 2.12 of the Code of Criminal Procedure, and is therefore not excepted 
from prohibitions on the carrying of weapons by section 46.15 of the Penal 
Code. However, such a jailer, when in the actual performance of his or her 
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duties, is a “guard employed by a penal institution” entitled to the defenses 
established by sections 46.02(b)(l) and 46.03(d)(2) of the Penal Code. 
ticcdingly, such a jailer may cany a weapon in the performance of his or her 
duties. 

Yours very truly, 

James E. Tourtelott 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


