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Dear Dr. Patterson: 

Your predecessor asked whether the term “employee” in the Texas Hazard 
Communication Act, chapter 502 of the Health and Safety Code, applies to inmates of the 
Texas Department of criminal Justice (“TDCJ”). We conclude that it does not. 

Chapter 502 of the Health and Safety Code requires employers to fumiah 
employees with education, training, and information concerning hazardous chemicals at 
their workplaces. Generally, the statute requires the employer to maintain an updated 
workplace chemical list and material safety data sheet which are to be available to 
employees Health & Safety Code 46 502.005, .006. It further requires that employers 
provide their employees who use hazardous materials with yearly education and train&. 
Id. 8 502.009. 

The act defines “employee” as “a person who may be or may have been exposed 
to hazardous chemicals in the person’s workplace under normal operating conditions or 
foreseeable emergencies . . . .” Id. § 502.003(10). Your concern is whether TDCJ 
prisoners are included within the ambit of this definition. 

As you point out, this office dealt with a similar question in Attorney GeneraI 
Opinion DM-239. In that opinion, we considered whether college and university students 
were “employeea” for the purpose of the statute, and held that they were not: 

It is implicit in the legislature’s use of the term “employee” that the 
legislature meant to refer to someone engaged in an employment 
relationship, for example, one who works for wages or a salmy, as 
opposed to a “student” who is one who is enrolled for study at an 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/requests/rq0841.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm239.pdf
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institution of lesming for which he does not receive wages or a 
salary. 

Attorney General Opinion DM-239 (1993) at 2. 

We believe that the reasoning of Attorney General Opinion DM-239 applies with 
equal force to the situation about which you ask. As you note, inmates at TDCJ are not 
compensated for work which they perform. Such work, TDCJ states in its brief, is 
generally a condition of their sentences. As a general matter, therefore, prisoners are in 
the same position with respect to the definition of “employee” as were students. 
Accordingly, we do not believe that TDCJ prisoners are or should be regarded as 
“employees” for the purposes of the Hazard Communication Act. 

We do not believe that such cases as Dancer v. Ci& of Hwton, 384 S.W.2d 340 
(Tex. 1964), or Scro&ns v. Twin Ci& Fire Insurance Company. 656 S.W.2d 213 (Tex. 
App.- El Paso 1983, no writ) require a contrary holding. Such cases hold at most that a 
prisoner who is put to work and who derives some remuneration for his labor may, as a 
matter of fact, be an “‘employee” for the purpose of making claims for on-the-job injuries, 
whether under the Tort Claims or Worker’s Compensation tact. They do not speak to the 
issue of who is an “‘employee” for the purposes of the Hazard Communication Act.1 

In our view, the question of who might, in a given f&ual situation, be an 
“employee” for the purposes of the Worker’s Compensation Act does not imply that such 
a person is as a matter of law an “employee” for the purposes of the Hazard 
Communication Act, and we do not believe that a court would necessarily make this 
implicatiou Indeed, given that under section 501.024(4) of the Labor Code, “a prisoner 
or inmate of a prison or correctional institution” is specifically exempTed &rn the 
definition of “employee” for Worker’s Compensation Act purposes, we believe that au 
extension of the case law in that direction is untenabk. Accordingly, we conclude that 
TDCJ prisoners do not fall within the definition of “employee” in the Hazard Communi- 
cation Act.* Prisoners, like studenta, are not employees solely in their capacity as 
priwners. See Attorney General Opiion DM-239 (1993) at 3 (student in work-study 
program might be protected ‘because of his status as an employee, not because of his 
status as a registered student”). 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm239.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm239.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm239.pdf
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SUMMARY 

Prisoners of the Texas Department of Crimhal Justice are not 
“employees” for the purposes of the Texas Hazard Communication 
A&Health and Safety Code chapter 502. 

James E. Tourtelott 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


