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Dear Representative Stiles: 

You have requested our opinion as to whether a retired judge who has opted to continue 
serving as a judge by assignment may accept appointment as a guardian ad litem. 

Under the tears of section 74.003 of the Government Code, individuals in certain categories 
of “former judge” may elect to continue to hear cases upon assignment by the chief justice of the 
supreme court. In order to be eligible, the former judge “must [] certify to the presiding judge [of 

&e administrative district] a willingness not to appear and plead as an attorney in any court in this 
state for a period of two years.” Gov’t Code 9 74.055. A particular former judge has asked whether 

-he “may accept appointment as a guardian ad litem in a suit in which the guardian would not be 
required to file any pleadings with the court.” 

Both the Probate Code and the Family Code provide for the appointment of “guardians ad 
litem” and “attorneys ad litem.” The former is defined as “aperson who is appointed by a court to 
represent the best interests of an incapacitated person in a guardianship proceeding.” Prob. Code 
4 601(11). The latter is, on the other hand, defined as “an uttomcy who is appointed by a court to 
represent and advocate on behalf of a proposed ward, an incapacitated person, or an unborn person 
in a guardianship proceeding.” Id. $ 601(l). Section 107.001 of the Family Code requires the 
appointment of a guardian ad litem in certain cases “in which termination of the parent-child 
relationship is requested.” In other situations, the legislature has provided for the discretionary or 
mandatory appointment of an attorney ad litem. See, e.g., Fam. Code $5 107.011, .012, .013. 

In Duwson v. Garcia, 666 S.W.2d 254 (Tex. Civ. App.--Dallas 1984, no writ), the court of 
appeals, in determining that it was itself authorized to fix the amount of a guardian ad litem’s fee, 
declared: 

A guardian ad litem is not an attorney for the infant, but an officer appointed 
by the court to assist it in properly protecting the infant’s interests. A 
guardian ad litem is the personal representative of an individual subject to 
a disability who is appointed to protect the interests of the disabled person in 
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any lawsuit where that individual is a party. The legislature has recognized 
a distinction between guardian ad litem and attorney ad litem. [UJnder the 
facts of the present case, we conclude that a distinction between guardian ad 
litem and attorney ad litem must be recognized Accordingly, we modify the 
award of guardian ad litem fees so as to delete compensation for services 
rendered on behalf of the minor as an attorney at law. . . 

Dawson, 666 S.W.2d at 265 (emphasis added) (citations omitted); see also Pleasant Hills Children’s 
Home of the Assemblies of God, Inc. v. Nida, 596 S.W.2d 947 (Tex. Civ. App.--Fort Worth 1980, 
no writ). We believe it is abundantly clear t?om the statutory definitions cited and from the court’s 
language in Dawson that a “guardian ad litem” does not “appear and plead us an attorney.” Thus, 
the former judge of whom you inquire is not precluded by section 74.055, Government Code, from 
accepting appointment as a guardian ad litem in any suit in which the guardian would not be required 
to plead and appear in court us an attorney. 

SUMMARY 

A former judge sitting by assignment is not precluded by section 74.055, 
Government Code, from accepting appointment as a guardian ad litem in any 
suit in which the guardian would not be required to plead and appear in court 
as an attorney. 

Yours very truly, 

LLmlp 
Rick Gilpin 
Deputy Chair 
Opinion Committee 


