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Dear Mr. Childers: 

Your letter states that the county clerk in your county is running for office in the County and 
District Clerk’s Association of Texas. Your office has been informed that the county clerk has used 
the county’s postage meter to mail campaign materials. For purposes of this opinion, we assume 
these allegations are true. You ask whether a county clerk is authorized to mail such materials at 
county expense. We conclude that a county clerk is not authorized to mail materials relating to the 
clerk’s campaign for office in a private professional association at county expense unless the 
commissioners court has budgeted for and authorized the expenditure. In addition, any such 
expenditure would have to comport with article III, section 52 of the Texas Constitution. 

The county postage meter is county property and the use of the county postage meter 
constitutes an expenditure of county funds. The Local Government Code vests control over the 
expenditure of county funds in the county commissioners court. See generally Local Gov’t Code 
ch. 111. The commissioners court adopts the county budget and county fbnds may only be expended 
in accordance with the county budget. See id. $8 111.039 - .041, .070(a), .092. In addition, the 
commissioners court also sets the compensation of other county officials, including the county clerk. 
See id. ch. 152, subch. A. We are aware of no statute or common-law rule that would give the 
county clerk independent authority to appropriate county funds not budgeted by the commissioners 
court.’ You have provided us with no information that would lead us to believe that the 
commissioners court has authorized the county clerk to use the county postage meter to mail the 
campaign materials, either as part of the county clerk’s compensation or as a separate county 
expenditure. Assuming that the commissioners court did not budget for and authorize the 

‘See Attorney General Opinion H-1243 (1978) at 2 (county clerk “without authority to incur any expense on 
behalf of the county without the approval of the commissioners court”); accord 36 DAVID B. BROOKS, COUNTY AND 
SPF.CUL DISTRICT LAW 5 7.13 (Texas Practice 1989) (“Although there has been no definitive opinion, county offCals 
s,;,lack the authority to independently incur necessmy and reasonable expenses not budgeted by the commissioners 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/h/H1243.pdf
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expenditure, we conclude that the county clerk’s use of the county postage meter was beyond the 
county clerk’s authority.2 

We also note the constitutional limitations on a commissioners court’s (or any other county 
officers’) authority to expend county funds. Article III, section 52 of the Texas Constitution 
prohibits a county from using public funds or “thing of value” to aid an individual or association. 
This office has applied article III, section 52 to the use of county funds to mail correspondence,’ and 
we have no doubt that a court would conclude that use of a county postage meter constitutes use of 
public funds or a thing of value for purposes of that provision. Article III, section 52 does not 
prohibit all expenditures that incidentally benefit individuals or associations, however. A county is 
precluded Tom using public funds to benefit a private interest unless private benefit is only 
incidental to an expenditure made for the direct accomplishment of a legitimate county purpose.4 
In addition, this office has opined that a county must receive an adequate quid pro quo in exchange 
for the expenditure and maintain sufficient controls on the expenditure to ensure that the county 
purpose is achieved.5 

Over the past two decades, attorneys general have issued numerous opinions about the 
permissibility of expenditures of public funds that benefit public officials and employees under 
article III, section 52 and section 51, which contains a similar prohibition applicable to state 
expenditures. In general, expenditures that incidentally benefit a public official or employee but also 

2You do not ask and we do not address whether a commissioners court would be authorized to ratify such an 
expenditure after the fact or to amend the county budget to provide for such an expenditwe in the middle of a f=cal year. 

‘See Attorney General Opiion MW-36 (1979) (H amis County Department of Education precluded under Tex. 
Con% art. III, g 52 from using county funds to buy and mail Christmas cards). 

‘See Graves v. h4orale.s, 923 S.W.Zd 754,757 (Tex. App.--Austin 1996, writ denied); Brnzorio County v. Peny, 
537 S.W.2d 89 (Tex. Civ. App.--Houston [lst Dist.] 1976, no writ). 

?See, e.g., Attorney General Opiions DM-317 (1995) at 3, DM-268 (1993) at 3, DM-256 (1993) at 2, M-1229 
(1990) at 6, JM-1030 (1989) at 3, JM-516 (1986) at 2, N-324 (1985) at 2; see also Key v. Commiwioners Court, 727 
S.W.Zd 667, 669 (Tex. App.-Texarkana, 1987, no writ) (“‘to insure that the political subdivision receives its 
consideration, viz., accomplishment of the public purpose, the political subdivision must retain some degree of control 
over the performance of the contract”‘) (quoting Mike Willatt, Constitutional Restrictions on Use of Public Money and 
Public Credit, 38 TEX. B.J. 413,422 (1975)). 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/mw/MW036.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm317.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm268.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm256.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/jm/JM1229.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/jm/JM1030.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/jm/JM0516.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/jm/JM0324.pdf


The Honorable Ben W. “Bud” Childers - Page 3 (LO97-077) 

serve a legitimate public purpose are permissible.‘ On the other hand, expenditures that benefit a 
public official or employee but do not serve a public purpose are impermissible.’ 

The commissioners court must make the initial determination whether a county expenditure 
will directly accomplish a legitimate county purpose, subject, of course, to judicial review? for abuse 
of discretion.’ The County and District Clerk’s Association of Texas is a private professional 
association. Clerks are not required by law to belong to the association. It may be the case that 
membership and participation in the association enhance a clerk’s job performance, thus benefiting 
the county, even though the clerk also receives an incidental personal benefit.‘O In determining 
whether to expend county funds to support the campaign of a county official for an office in a private 
professional association, however, a commissioners court must determine that the county would 
directly benefit from the county official holding ofice in the association. In addition, a 
commissioners court must also determine that the private benefit to the county official is only 
incidental to the county purpose. Furthermore, we also believe that a commissioners court would 
have to consider whether the county has any legitimate interest in influencing the internal politics 
and governance of a private association. 

‘See, e.g., Attorney General Opinions DM-397 (1996) (judge may use public resources to conduct wedding 
ceremonies because performance of weddings is an offkial function), JM-1063 (1989) (state agency not precluded from 
paying professional fees of employees if agency determines that expenditures would be related to governmental 
function), MW-251 (1980) (legislature may authorize state agency to spend public funds for employees’ notary license 
fees because expenditure related to performance of state’s governmental function). 

‘See, e.g., Attorney General Opinions DM43 1(1997) (county precluded as matter of law from paying county 
sheriffs attorneys fees in defending election contest suit because election contests involve personal interests, not county 
interests), M-685 (1987) (school district has no authority to pay legal expenses of trustee in election contest because 
no school district interest in the litigation), MW-89 (1979) (school district not authorized to grant teachers paid release 
time to pursue business of professional organization because expenditure not tailored to accomplish school-related 

PurpW. 

Y&e Attorney General Opinions DM-317 (1995) at 3, DM-256 (1993) at 2, JM-824 (1987) at 2-3. 

9See Commissioners Court of Titus County v. Agan, 940 S.W.2d 77.80 (Tex. 1997). 

‘we note, for example, that the legislature appears to have determined that membership in “a nonprofit state 
association of counties” serves a public purpose. See Local Gov’t Code 5 8 1.026 (authorizing commissioners court to 
spend county general funds for membership fees and dues of nonprofit state association of counties under certain 
circumstances). 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm397.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm431.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/mw/MW089.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/jm/JM0685.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/jm/JM1063.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/mw/MW251.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm256.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/jm/JM0824.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm317.pdf
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SUMMARY 

A county clerk is not authorized to mail materials relating to the clerk’s 
campaign for office in a private professional association at county expense 
unless the commissioners court has budgeted for and authorized the 
expenditure. In addition, any such expenditure must comport with article III, 
section 52 of the Texas Constitution. 

Yours very truly, 

Mary R. &outer 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


