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Dear Mr. Skeen: 

This office recently issued Letter Opinion 97-77, which concludes in part that a county clerk 
may mail materials relating to her campaign for office in the County and District Clerk’s Association 
at county expense if and only if “the commissioners court has budgeted for and authorized the 
expenditure.” Letter Opinion No. 97-77 (1997) at 1. 

We understand that questions have arisen as to what is meant in the opinion by “budget[ing] 
for and authoriz[ing]” such an expenditure. You ask whether, in budgeting for and authorizing an 
expenditure relating to a county official’s participation in a statewide professional association, the 
commissioners court must adopt a line item for it in the county budget. We conclude that a iine 
item is not required as a matter of law. 

Chapter 111 of the Local Government Code gives control over expenditure of county funds 
to the commissioners court through the budgeting process. Id. Commissioners courts have broad 
discretion as to how such control is to be exercised. Nothing in the sections of the Local 
Government Code dealing with itemized budgets, see Local Gov’t Code $5 111.004, .034, ,063, 
specifies precisely how detailed such budgets must be, save for requiring that each project for which 
an appropriation is established and the money for it be shown “as definitely as possible,” id. $ 
111.004, or ‘with reasonable accuracy,” id. $5 111.034,.063. The only statutorily required purpose 
for itemization is “to allow as clear a comparison as practicable between expenditures included in 
the proposed budget and actual expenditures for the same or similar purposes that were made for the 
preceding fiscal year.” Local Gov’t Code $5 111.004, .034.’ 

The practices of various counties with respect to the amount of detail in their budgets will, 
accordingly, vary. Some counties, such as yours, as you advise us, may choose to divide the budget 
into broad categories, others to be more precise and minute in their descriptions. How specifically 
the budget’s lines are drawn is generally a matter for the commissioners court to decide. What Letter 
Opinion 97-77 requires is that any such expenditure as that at issue be properly budgeted for and 

‘Section 111.063 has been amended in this regard, and speaks of “actual or estimated expenditures” for the 
preceding fiscal year. Act ofMay 15, 1989, 71st Leg., RX, ch. 1044, 1989 Tex. Gen. Laws 4250, 4250. 
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authorized by the body charged with control of the county budget, the commissioners court. The 
degree of specificity required in any particular instance for this purpose will depend upon the regular 
custom and practice of the particular county involved. What constitutes such regular custom and 
practice in a particular county would, of course, require factual determinations of the sort this office 
does not make in the opinions process. 

SUMMARY 

In budgeting for and authorizing an expenditure relating to a county 
official’s participation in a statewide professional association of the sort at 
issue in Letter Opinion 97-77, a line item in the county budget is not required 
as a matter of law. The degree of specificity required in any particular 
instance for this purpose will depend upon the regular custom and practice of 
the particular county involved. 

Yours very truly, 

James E. Tourtelott 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 
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