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Dear Messrs. Femon and Waldrip: 

You have each asked the same question, namely whether a county commissioner may also 
be a reserve deputy sheriff. For that reason, your requests have been consolidated and will be 
considered together. 

Each of your briefs focuses on one of the two doctrinal areas which may be implicated by 
this question--the Coma1 County brief on the constitutional question of dual office holding, the 
Baylor County brief on the common-law doctrine of incompatibility. We shall examine the 
questions in that order. 

As the brief attached to the Coma1 County request corrtitly points out, article XVI, section 
40 of the Texas Constitution prohibits any person from holding or exercising “more than one civil 
office of emolument.” Even ifreserve deputy sheriffwere an “office,“’ the constitutional prohibition 
in article XVI, section 40 still would not apply, since the position of county commissioner is 
specifically exempted by its terms f?om the prohibition. Accordingly, the constitutional ban on dual 
office holding does not cover the situation presented by your requests. 

As the Baylor County letter brief suggests, however, this does not end the inquiry. We must 
also consider the common-law doctrine of incompatibility. The common-law doctrine of 
incompatibility prevents a person corn holding two public offIces whose duties are inconsistent or 
in conflict (“conflicting loyalties” incompatibility), or appointing himself to another public entity 
(“self-appointment” incompatibility), or holding an employment subordinate to his public oflice 
(“self-employment” incompatibility). Letter Opinion Nos. 94-70 (1994) at l-2,95-29 (1995) at 2-3. 

‘We do not now decide that reserve deputy sheriffs are employees rather than offkers as a matter of law. See 
Attorney General Opinion DM-212 (1993) (deputy sheriffs do not hold civil office of emolument as matter of law). 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/lo94/LO94-070.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/lo95/LO95-029.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm212.pdf
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The Baylor County brief suggests that “self-appointment” or “self-employment” 
incompatibility would bar a commissioner from holding a position as a reserve deputy sheriff, 
because the sheriffs “accounts and budgets are approved by the membership of the commissioner’s 
court.” We disagree. The commissioner’s court does not appoint or employ deputy sheriffs. A 
deputy sheriff “serves at the pleasure of the sheriff.” Local Gov’t Code $ 85.003(c). “[Bloth the 
appointment and tenure of a sheriffs deputy depend upon the sheriffs sole discretion.” 
Commirsioners Court of Shelby County v. Ross, 809 S.W.2d 754,756 (Tex. App.--Tyler 1991, no 
writ). “On the other hand, the commissioners court or members of the court are expressly forbidden 
to attempt to influence the appointment of any person to an employee position authorized by the 
court. The commissioners court may limit the number of deputies authorized, but it has no power 
of naming the individuals to be appointed.” Id. Nor, in our view, would “conflicting loyalties” 
incompatibility, which applies only when both positions are offices, see Attorney General Opinion 
JM-1266 (1990) at 4, apply in this situation. 

Since the authority of the sheriff to appoint deputy sheriffs is independent of the 
commissioners court, the common-law doctrine of incompatibility does not apply here. 
Accordingly, neither article XVI, section 40 of the Texas Constitution nor the common-law doctrine 
of incompatibility prohibits a county commissioner from also serving as a reserve deputy sheriff. 
Since the court may compensate a reserve deputy sheriff, see Local Gov’t Code 5 152.075, both the 
sheriff and the commissioner may wish to consider the apparent propriety of such an appointment; 
but the appointment is not barred as a matter of law. 

SUMMARY 

Neither article XVI section 40 of the Texas Constitution nor the 
common-law doctrine of incompatibility prohibits a county commissioner 
from also serving as a reserve deputy sheriff. 

Yours vey truly, 

James E. Tourtelott 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/jm/JM1266.pdf

