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Letter Opinion No. 97-094 

Re: Whether a candidateIofficeholder is required 
to report a particular transaction as a.contribution 
and/or expenditure (ID# 38882) 

Dear Mr. Hilbig: 

You describe a situation in which a candidate/officeholder enters into a verbal agreement 
during his 1992 campaign to pay “a fair and reasonable fee” for campaign services to his campaign 
treasurer, if and when sufficient funds are left in his campaign account. You state that the 
candidate/officeholder did not disclose this agreement to receive campaign services on his 1992 
campaign finance report. He did, however, report expenditures made in 1993, 1994, and 1995, 
corresponding to dates when payments were formally requested, of mnnerous payments to his 
campaign treasurer for “contract services owed for 92 campaign.” You ask whether the 
candidate/officeholder violated the Texas Election Code by failing to disclose this agreement on his 
1992 campaign finance report. 

Bach candidate and each officeholder is required to maintain a record of all reportable 
activity. Eleo. Code 5 254.001(a). ‘Reportable activity” is defined as a political contribution, 
political expenditure, or other activity required to be reported under title 15 of the Election Code. 
Id. $ 251 .OOl( 11). A “political contribution” means a campaign contribution or an officeholder 
contribution that is given either to a candidate for use in connection with a campaign for elective 
office or to an officeholder to defray expenses incurred while performing duties of office that are not 
reimbursable with public funds. Id. 9 251.001(3) - (5). A “political expenditure” means a campaign 
expenditure or an officeholder expenditure that is made by any person in connection with a campaign 
for elective office or to detiay expenses incurred by an officeholder while performing duties of office 
that are not reimbursable with public tbnds. Id. 5 251.001(6) - (10). Each report filed under chapter 
254 of the Election Code must include the total amount of all political contributions accepted and 
the total amount of all political expenditures made during the reporting period.’ Id. $254.03 l(a)(6). 

A contribution is defined as “a direct or indirect trsnsfer of money, goods, services, or any 
other thing of value and includes an agreement made or other obligation incurred, whether legally 
enforceable or not, to make a transfer.” Id. 8 25 l.OOl(2). A political contribution consisting of an 

‘Candidates and offkeholders are required to file campaign finance reports semi-annually ox, July 15 and 
January 15. See Elec. Code 5 254.063. Additional reports are required of a candidate who has an opponent on the 
ballot. Id. 5 254.064. 
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individual’s personal service is not required to be reported if the individual receives no compensation 
for the service. Id. 5 254.033. The campaign treasurer’s service was not a reportable contribution 
for 1992 because the treasurer did not and could not, based on the agreement to pay “if and when 
sufficient funds are left” in the campaign account, receive any compensation. Even though the 
campaign treasurer’s service may have been a contribution, it was not reportable and thus, there was 
no violation of the Election Code. 

An expenditure is defined as “a payment of money or any other thing of value and includes 
an agreement made or other obligation incurred, whether legally enforceable or not, to make a 
payment.” Id. $ 25 l.OOl(6). You relate that the candidate/officeholder reported payments to his 
campaign treasurer for “contract services owed for 92 campaign” as expenditures on campaign 
tinance reports filed in 1993,1994, and 1995. For reporting purposes, a political expenditure is not 
considered to have been made until the amount is readily determinable by the person making the 
expenditure. Id. 5 254.035(a). In this particular situation, the candidateIofficeholder made payments 
to his campaign treasurer and reported the payments as expenditures when he was able to readily 
determine the amount of the expenditures. 

SUMMARY 

A political contribution consisting of an individual’s personal service is 
not required to be reported if the individual receives no compensation for the 
service. Regardless of whether the service pmvided by the campaign 
treasurer was a contribution or not, it was not a reportable contribution. For 
purposes of reporting, a political expenditure is not considered to have been 
made until the amount is readily determinable by the person making the 
expenditure. Based on the facts presented, the candidateJofficeholder did not 
violate the Texas Election Code. 
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