Office of the Attornep General
State of Texas
DAN MORALES

ATTORMEY GENERAL December 4, 1997
The Honorable Tim Curry Letter Opinion No. 97-102
Criminal District Attorney
Tarrant County Justice Center Re: Whether a county bail-bond board may
401 West Belknap require an applicant or a renewing licensee to
Fort Worth, Texas 76196-0201 provide either title insurance or a title opinion if

the applicant or licensee uses real property to
secure the payment of any bail-bond obligation
the applicant or licensee may incur (ID# 39621)

Dear Mr. Curry:

With respect to real property that an individual applicant for a bail-bond license or a licensee
seeking to renew his or her bail-bond license (together, an “applicant™)' intends to convey as sécurity
for bail-bond obligations; article 2372p-3, V.T.C.S., authorizes a county bail-bond board to require
only two things of the applicant: that the applicant list the property in his or her application; and that
the applicant execute in trust to the board a deed to the property. A bail-bond board may not impose
a requirement that differs from or supplements the statutory requirements. You ask whether a bail-
bond board may require an individual applicant to procure either a title opinion? or title insurance?
when the applicant pledges real property to secure future bail-bond obligations. We believe such

- arequirement would add to the statutory burdens, and we consequently conclude that the'board may
not.

‘'We assume you ask solely about requirements a bail-bond board may make of an individual, not a corporate,
applicant for a bail-bond license. Only an individual may use real property to secure future bond obligations. See
V.I.C.S. art. 2372p-3, § 6(f)(3); Attorney General Opinion 993) at 2-3. Additionally, a board is
unauwthorized to determine the financial responsibility of a corporate applicant. V.T.C.S. art. 2372p-3, § 3(d); see also
Attorney General OpinionDM-264](1993) at 3. We limit our discussion and conclusions accordingly.

2A title opinion is a professional opinion, generally given by an attomey but sometimes given by an abstracter,
see 1 C1.S. Abstracts of Title § 10{c), at 374 (1985), regarding the legal effect on title to real property of facts or
instruments currently noted in the abstract. Seeid. § 10(a), at 373. An abstract of title summarizes those documents
and facts apparent from the public records that affect real propesty. Matthews v. Caldwell, 241 S.W. 798, 800 (Tex. Civ.
App.—El Paso 1922), rev'd on other grounds, 258 S.W. 810 (Tex. Comm'n App. 1924, holding approved); see Hollifield
v. Landrum, 71 S.W. 979, 982 (Tex. Civ. App. 1903, no writ). See generally 1 C1.S. Abstracts of Title §§ 2, 4(b)
(1985). : :

3Title insurance indemmifies the insured against any unknown liens, encumbrances, or title defects, existing
at the time the policy is issued, that might cause a defect or failure of title. Stewart Title Guar. Co. v. Cheatham, 764
S.W.2d 315, 318-19 (Tex. App.—-Texarkana 1988, writ denied).
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We begin our analysis by reviewing the relevant law. Article 2372p-3, V.T.C.S,, creates a
county bail-bond board in a county (such as yours) with a population higher than 110,000. Anyone
who wishes to operate as a bondsman in any court of the county must first obtain a license from the
county bail-bond board.> The county bail-bond board may license only an applicant who, among
other things, “possesses sufficient financial resources to” indemnify any loss on the obligations he
or she may undertake as a bondsman. “Sufficient financial resources™ may include real property the
applicant intends to convey in trust to the board as collateral securing future bail-bond obligations.®

In our opinion, a bail-bond board lacks authority to require an applicant to procure a title
opinion or title insurance, even though, as you suggest, such a requirement may assist the board in
weighing the sufficiency of the applicant’s financial resources.” A bail-bond board may not impose
requirements for obtaining a bondsman’s license that differ from or add to the stattory
requirements.® This office previously has determined that article 2372p-3 imposes only two
requirements with respect to real property that an applicant intends to convey as security for bail
bonds:?

‘[T]he applicant must llst the property in his or her application for

the llcense »1o

V.I.CS. art. 2372p-3, § 5(a). Tamant County has a population of 1,170,103; see Burean of the Ceasus, U.S.
Dep’t of Commerce, 1990 Census of Population: General Characteristics: Texas 4 (1992).

SV.T.CS. art. 2372p-3, § 6(z).

°Id. § &(fX1), (2)-

TSee id. § 3(b); see also id. § 3(c). For purposes of this opinion, we assume without deciding that a title opinion
or title insurance is relevant to the board's consideration of an applicant's financial ability to indemnify future forfeited
bail bonds. You suggest in your letter to this office that a bail-bond board’s rule requiring an applicant to obtain either
title insurance or & title opinion whea the applicant secks to secure any future bond obligations with real property would
provide greater certainty to the board that the applicant is financially responsible: _

The purpose of a title opinion or title insurance requirement would be to provide greater
assutance of value when real property is pledged to the bail bond board as collateral under
[V.T.CS. aticle] 2372p-3, [section] 6(a}(4). Currently, the board has no way of knowing
whether the title to land is generally free of liens (besides property-tax liens _ . _ ), other than
the assurances of an applicant. A title opinion from an abstractor or attorney would provide
independent assurance of current status, and a title policy would further insure the board's
collateral against encumbrances.

*Dailas County Bail Bond Bd. v. Stein, T71 S.W.2d 577, 580 (Tex. App ~Dallas 1989, writ denicd); Attorney
General Opinion DM-2641(1993) at 4.

*Attorney General Opinion[DM-264 (1993) at 4-5.

®fd. at 5 (citing V.T.C.S. art. 2372p-3, § 6(a}(4)).
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2. After the applicant has received notice that the bail-bond board has
tentatively approved the application, he or she must ““execute in trust to the
board deeds to the property listed by the applicant . . . "

An applicant who has complied with these requirements has “produced sufficient security to qualify
for a bondsman license, and the baii-bond board has no authority to require further proof that the
security is adequate.”*? In Attorney General Opinion[DM-264, for example, we concluded that a
bail-bond board may not question the real property’s appraisal value or obtain an independent
evaluation of the real property offered in trust."” Likewise, we conclude here that requiring an
applicant to procure a title opinion or title insurance is beyond the two items required by statute. Of
course, a bail-bond board, as holder of a deed of trust, may sue any licensee who takes an action that
threatens the value of the board’s security.™

SUMMARY

A county bail-bond board may not require an individual applicant for a
bondsman’s license to procure either a title opinion or title insurance for any
real property the individual will convey in trust to the board to secure future
bond forfeitures.

Yours very truly,

Assistant Attorney General
Opinion Committee -

W1d. (quoting V.T.C.S. art. 2372p-3, § 6(f)(2)) (emphasis deleted).

d. at 5.

Bid. at4.

“See Taylor v. Brennan, 605 S.W.2d 657, 658 (Tex. Civ. App.—Houston [1st Dist.] 1980), aff"d in relevant

part, 621 S.W.2d 592 (Tex. 1981); Wheeler v. Peterson, 331 S.W.2d 81, 83 (Tex. Civ. App.—Fort Worth 1959, writ
dism*’d w.0.j.); Brader v. Ellinghausen, 154 8.W.2d 662, 665 (Tex. Civ. App.—Fort Worth 1941, no writ).
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