State of Texas

DAN MORALES

ATTORNEY GENERAL January 9, 1998
The Honorable Steven C. Hilbig Letter Opinion No. 98-001
Bexar County Criminal District Attomey
Bexar County Justice Center Re: Whether Tax Code section 312.402(d)
300 Dolorosa, Suite 5072 precludes a commissioners court from entering
San Antonio, Texas 78205-3030 into a tax abatement agreement with a corporation

in which a commissioners court member owns a
very small percentage of shares (ID# 39608)

Dear Mr. Hilbig:

You ask whether Tax Code section 312.402(d) precludes a commissioners court from
entering into a tax abatement agreement with a corporation in which a commissioners court member
owns a very small percentage of shares.! Because we believe that the commissioners court member
is not the property owner for purposes of the statute, we conclude that the section 312.402(d)
prohibition does not apply.

Subchapter C of Tax Code chapter 312 authorizes a commissioners court of a county to enter
into a tax abatement agreement with the owner of taxable real property located in a reinvestment
zone if the county commissioners court has designated the reinvestment zone according to certain
statutory procedures. See Tax Code § 312.402(a). Under a tax abatement agreement, the county
agrees to exempt from taxation a portion of the value of the property for a period not to exceed ten
years on the condition that the owner make specific improvements or repairs to the property. See
id. §§ 312.204, .402(a).

Section 312.402(d), the statute at issue in your request, provides as follows: “Property that
is located in a reinvestment zone designated by a county under this subchapter and that is owned or
leased by a member of the commissioners court may not be subject to a tax abatement agreement
made under this section.” You ask whether this provision precludes a commissioners court from
entering into a tax abaternent agreement with a corporation in which a commissioners court member

"You state that your office reviewed chapter 171 of the Local Government and has “determined that the level
of stock ownership did not trigger the provisions of that statute.” See Local Gov't Code § 171.002(a) (defining
“substantial interest” in a business entity that triggers disclosure and abstention requirements of Local Gov’t Code
§ 171.004). For this reason, we conclude you are not seeking our opinion about situations in which a commissioners
court member’s interest in a corporation constitutes a “substantial interest” for purposes of chapter 171 and we do not
address the relationship between that chapter and the Tax Code provision. We also note that there may be other statutes
relevant to the type of situation you describe, about which you might wish to advise commissioners court members, that
we do not address bere. See, e.g., Penal Code § 39.06 (misuse of official information).
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owns a very small percentage of shares. By way of example, you state that a member of the
commissioners court in your county owned “a minimal number of shares of Pepsico, Inc. Pepsico
is the parent corporation of Frito Lay. Frito Lay is in the process of applying for a tax abatement”
from the county. You ask, in essence, whether section 312.402(d) precludes a commissioners court
from entering into a tax abatement agreement with a corporation merely because a commissioners
court member owns a very small percentage of shares in the corporation or the corporation’s parent
or because a commissioners court member invests in the corporation by way of a mutual fund.

You suggest that a commissioners court is precluded from entering into a tax abatement
agreement with any corporation in which a commissioners court member owns shares, citing case
law for the proposition that stockholders of a corporation are the equitable owners of the
corporation’s assets.”> While it is true that some courts have concluded that stockholders of a
corporation have an equitable or beneficial interest in the assets of the corporation,® it is also very
well established that legal title to corporate property is vested in the corporation and not in the
owners of the corporate stock.* A shareholder may make contracts regarding corporate assets that
are binding on the corporation only if he or she is the sole shareholder of the corporation or is joined
in the contract by all of the corporation’s shareholders.” -

‘Section 312.402(d) precludes a commissioners court from entering into a tax abatement
agreement regarding property “owned or leased by a member of the commissioners court.” In
addition, we note that a commissioners court enters into a tax abatement agreement with “the owner
of taxable real property.” Tax Code § 312.402(a). Chapter 312 does not define the terms “owned”
and “owner.” The Code Construction Act provides that “[w]ords and phrases shall be read in context

*You cite Roadside Stations, Inc. v. 7HBF, Lid., 904 5.W.2d 927, 931 (Tex. App.—Fort Worth 1995, no writ).

3See id. (“Stockholders of a corporation are the equitable owners of the assets of the corporation.”) {concluding
that equitable owner of 50% of stock in company had standing to bring derivative suit); see also Rapp v. Felsenthal,
628 S.W.2d 258, 260 (Tex. App.—Fort Worth 1982, writ ref’d n.r.c.) (“[A] corporation’s shareholders are the equitable
owners of its assets and may bind the corporation by a contract in which all of the shareholders join.”) (holding that sole
shareholder of the corporation had made contract that was binding upen the corporation); 15 TEX. JUR. 3D § 147
(“Although the ownership of shares does not carry with it the equitable title to the corporate property, there is ample
authority for the view that the shareholders have a beneficial interest in the corporate property.”)

4Sun Towers v. Heckler, 725 F.2d4 315, 331 (5th Cir.), cert. denied, 469 U.S. 823 (1984) (“It is an elementary
principle of corporate law that a corporation and its stockholders are separatc entities and that the title to corporate
property is vested in the corporation and not in the owners of the corporate stock.™); State v. DeSantio, 899 S.W.2d 787,
789 (Tex. App.—El Paso 1995, pet. ref’d) (“Property owned by a corporation is property of the separate corporate entity
and not that of the shareholders.”); Rapp v. Felsenthal, 628 S.W.2d at 260 (“ownership of stock shares does not vest
the shareholder with legal title to property owned by the corporation™); 15 TEX. JUR. 3D § 147 (“[O]wnership of
corporate assets is vested in the corporation, not in the shareholders.™)

3See, e.g., Newman v. Toy, 926 8.W.2d 629, 631 (Tex. App.—-Austin 1996, writ denied) (“A sole shareholder
or all shareholders acting in agreement, being all the beneficial owners of corporate property, may themselves deal with
such property.”); Rapp v. Felsenthal, 628 S.W.2d at 260 (holding that sole shareholder of corporation had made contract
that was binding upon corporation).
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and construed according to the rules of grammar and common usage.” Gov’t Code § 311.011(a).
The term “own” is commonly understood to mean to possess or control. WEBSTER’S NINTH NEW
COLLEGIATE DICTIONARY 843 (2d ed. 1990). The term “owner” is commonly understood to refer
to a person who possesses or controls property. For example, Black’s Law Dictionary notes that the
primary meaning of the term “owner” as applied to land “is one who owns the fee and who has the
right to dispose of the property.” BLACK’S LAW DICTIONARY 996 (5th ed. 1990).

Based on their ordinary meaning, we believe that the terms “owned” and “owner” in chapter
312 refer to a property interest that includes at least some degree of control over the property and
do not embrace a mere beneficial or equitable interest in property completely lacking such control.
A person who holds legal title to property and owns the property in fee simple is clearly an owner
for purposes of chapter 312. We also believe that the sole shareholder of a corporation who has the
authority to dispose of corporate assets may be an owner of corporate property for purposes of the
chapter.! We do not believe, however, that the owner of a very small percentage of a publicly-held
corporation’s shares can be said to own corporate property for purposes of chapter 312.-

We acknowledge that a commissioners court member who owns stock in a corporation will
have at least some pecuniary interest in transactions relating to corporate property, including tax
abatement agreements. If the legislature had intended to broadly prohibit a commissioners court
member from having any interest in a county tax abatement agreement, however, we believe it would
have made this intent plain.” In many, many statutes,? the legislature has expressly prohibited a state
or local official from having any pecuniary interest’ in property or a transaction. We believe it is
significant that the legislature has not done so here.

In sum, Tax Code section 312.402(d) does not preclude a commissioners court from entering
into a tax abatement agreement with a corporation merely because a commissioners court member
owns a very small percentage of shares in the corporation or the corporation’s parent or because a

“See note 5 supra.

We have not been able to locate any legislative history regarding the legislature’s intent in enacting section
312.402(d).

See, e.g., Alco. Bev. Code § 5.05(a)(3) (prohibiting Alcoholic Beverage Commission member from having
“a pecuniary interest in an alcoholic beverage business™); Elec. Code §§ 121.002, 122.035(d), .092 (prohibiting secretary
of state and voting system examiners from having “a pecuniary interest in the manufacturing or marketing of any part
of [a] voting system"); Local Gov’t Code §§ 321.027, 322.026 (prohibiting member of county or joint county board of
park commissioners from acquiring “a direct or indirect pecuniary interest” in any park “improvements, concessions,
equipment, or business”).

*In Attorney General Opinion this office construed Alcoholic Beverage Code section 5.05 to prohibit

a member of the Alcoholic Beverage Commission from investing money in any corporation that engages in the sale of

alcoholic beverages, even if the member makes the investment through an investment advisory firm or even if the

luﬁ?omﬁon's sole contact with the alcoholic beverage business is through a subsidiary. Attorney General Opim'on
(1994).


http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm310.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm310.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm310.pdf
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commissioners court member invests in the corporation by way of a mutual fund. While a
shareholder may have sufficient control over corporate property to trigger section 312.402(d) in
some situations,'® that does not appear to be the case in the situations you posit."!

SUMMARY

Tax Code section 312.402(d) does not preclude a commissioners court
from entering into a tax abatement agreement with a corporation merely
because a commissioners court member owns a very small percentage of
shares in the corporation or the corporation’s parent or because a
commissioners court member invests in the corporation by way of a mutual
fund.

Yours very truly,

ang . (s

Mary R. Crouter
Assistant Aftorney General
Opinion Committee

*We believe, for example, that section 312.402(d) may prohibit a commissioners court from entering into a
tax abatement agreement with a corporation in which a commissioners court member is the sole shareholder. See supra
note 5; see also supra note 1. '

'We believe this conclusion disposes of your first three questions. Given our conclusion, we do not believe
it is necessary for us to reach questions four through six.



