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The Honorable Jose R. Rodriguex 
El Paso County Attorney 
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Dear Mr. Rodriguez: 

Letter Opinion No. 98-002 

Re: Whether article 37.122 of the Education 
Code prohibits the sale of alcoholic beverages at 
non-school events held at a student activities 
complex owned by an independent school district 
(RQ-lC’O3) 

You have requested our opinion as to whether article 37.122 of the Fducation Code 
“prohibitis] the sale of alcoholic beverages at an independent school district-owned Student 
Activities Complex(football andtracktbcility) when sucha facility is leased for non-school related 
or tqxmsmd ewnts.” You idkate that the Sgcorro Independem School District owns a lO,OW-seat 
stadium~irl~at~edistance~anypublicschool.’ Noclassoomsarelocatedonthe 
stadium grounds, but some administrative offices are housed thereon In order to supplement its 
revenues, tire district would like to lease the fkcihty to private operators for non-school related or 
tpmsomi events, and to make the lease terms more at&active+ permit the sale of alcoholic beverages 
atthoseevents? 

Section 37.122 of the Education Code provides, in pertinent part: 

(a) A person commits sn offense if the person possesses an intoxicating 
beverage for consumption sale, or distriiution while: 

(1) on the grounds or in a building of a public school; or 

(2) entering or inside any enclosure, field, or stadium where an 
athletic event sponsored or participated in by a public school of this 
state is being held 

‘You skte that the mares2 public schoc& Sierra Vista S&00& is approximately 1.3 miles from the stadium 

‘An~school~isauthorizcdtopermitschoolpropcltytobcuscdforprivatcpurposesM,long 
ss such use b not atYe. i& USC as school proper@. Royse Imfep. Sch. Dist. v. Rein/tar&, 159 SW. 1010 (Tex. Civ. 
App.-Dabs 1913. writ r&i). See aLw Attumq’ General opiniom O-167 (1939) (dishict may charge fees for use of 
school gymnasium as public skating link); O-2350 (1940) (district may open swirmning pool to public during summer 
months and charge fee for ik use). 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/requests/rq1003.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/o/o0167.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/o/o2350.pdf
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You suggest that a “public school” under subdivision (1) of subsection 37.122(a) should not be read 
to include au ‘knclosure, field, or stadium,” because, otherwise, subdivision (2) would be redundant. 
But that is not the case. The intent of subdivision (2) may be simply to prohibit the sale of alcoholic 
beverages at school-related events taking place at sites that are not owned by the district, such as the 
Houston Astrodome, the San Antonio Alamodome, or Texas Stadium in Irving. Nevertheless, we 
believe that the stadium you have described to us does not fall within the ambit of a “public school’ 
in subdivision (1). 

Neither “school” nor “public school” is defined in the Education Code.’ In Rodgers v. Texar 
Liquor Gw~trol Board, 449 S.W.2d 292 (Tex. Civ. App.-Corpus Christi 1970, no writ), however, 
the court considered a provision of the Penal Code that prohibited the sale of beer within 300 feet 
of any “church, public school, or public hospital.“’ The district court had denied a beer retailer’s 
application for an off-premises kmse, on the ground that the proposed location was 196 feet from 
a school bus depot and 219 feet t%om the gate of the high school stadium, and thus, within 300 feet 
of a “public schoot” The court reversed. holding that “‘the distance [to] the nearest school building 
(a library) was 758 % feet,” and that “the depot and stadium are not public schools within the 
meaning of the statute.* 

In our opinion, Rodgers is dispositive of your inquiry. In that case, ~the liquor license 
applicant’s place of business was less than 800 feet km~ an acknowledged khool building,” while 
in the situation you pose, it is almost ten times that distance Purfbermo~ the legislative intent of 
preventing the sale of alcoholic beverages at the stadium for all .school-related or school-sponsored 
eve& will he amply seged by subdivision (2) of subsection 37.122. We conclude, therefore, that 
subsection 37.122 does not prohibit the sale of alcoholic beverages at the Student Activities 
complex owned by the Socorro Independent School District except during an athletic event 
sponsored or participated in by a public school of this state. 

‘See Letta Opiion No. 96-134 (1996). 

‘Se Alw. Bev. Code 8 109.33(a). 

‘Rodgers, 449 S.W.2d at 294. In a SuLmeqwat C~brado case, %ie court distinguished Rod&m in construiu~ 
a statute that pmhiiited the sale of liquor within “500 feet from the nearest propcay liac. of ‘the land used for school 
purposes.‘” La Loma, Inc. v. Ciw and County ofD.znver, 572 P2d 1219,122O (Cola App. 1977). 
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SUMMARY 

Subsection 37.122 of the Education Code does not prohibit the sale of 
alcoholic beverages at the Student Activities Complex owned by the Socorm 
Independent School District except during an athletic event sponsored or 
participated in by a public school of this state. 

Yours very truly, 

Deputy Chair 
Opinion Committee 


