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Dear Mr. Maline: 

No officer of a Texas trade association in the field of health care is eligible to serve on the 
Texas Board of Physical Therapy Examiners (“board”). You ask whether an elected member ofthe 
Texas Physical Therapy Association’s (“TPTA”) nominating committee may serve on the board. 
You similarly ask whether two nonelected chairs of standing committees of the TPTA may serve on 
the board. Because none of the three are directors of the TPTA nor listed as officers in the TPTA’s 
bylaws, we believe they are eligible to serve. 

You explain that three ofthe nine board members’ continue to hold positions with the TPTA 
that they held prior to their appointment to the board. One board member is an elected member of 
the TPTA’s nominating committee. The other two board members chair standing committees of the 
TPTA; these positions are not elected. 

Section 2C(a) 0fV.T.C.S. article 45 12e, which article, among other things, creates the board, 
deems ineligible for board membership “[a]n officer, employee, or paid consultant of a Texas trade 
association* in the field ofhealth care.“’ Thus, whether section 2C deems these three board members 
ineligible to sit on the board turns on three issues: 

1. Whether the TPTA is a Texas trade association as defined by article 
4512e, section 2C(c). 

‘See V.T.C.S. art. 4512q $ 2(a) ( creating nine-member board to regulate practice of physical therapy in this 
state to safeguard public’s health and welfare). 

‘Article 45 12e, section 2C(c), V.T.C.S., defks the term Texas trade ossociofion as “a nonprofit, cooperative, 
and voluntarily joined association of business OI professional competitors in this state designed to assist its members 
and its industry or profession in dealing with mutual business or professional problems and in promoting their common 
interest.” 

‘(Footnote added.) 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/requests/rq1110.pdf
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2. If the answer to the first question is yes, whether the TPTA is a trade 
association in the field of health care. 

3. If the answer to the second question is yes, whether the board members 
are officers, employees, or paid consultants of the TPTA. 

We do not understand the first two issues to be of concern; consequently, we will assume for 
purposes of this opinion that the TPTA is a Texas trade association in the field of health care. We 
concentrate on the remaining, third issue: whether the board members are officers, employees, or 
paid consultants of the TPTA. We assume the board members are not the TPTA’s employees or paid 
consultants. Accordingly, if they are within section 2C’s prohibition, they must be the TPTA’s 
officers. 

The answer hinges upon how we define the term oficer for purposes of section 2C. Nothing 
in article 4512e itself defines the term oflicer. We may, however, construe section 2C by referring 
to constructions of any of the similar conflict-of-interest provisions that pepper Texas statutes.4 
Indeed, section 2C was added to article 4512 in 1993: the same year the legislature applied identical 
or substantially similar conflict-of-interest restrictions to nineteen other health-care licensing boards, 
that, like the board, were under sunset review that year.6 Similar conflict-of-interest provisions apply 
to other agencies not related to health care.’ Justifying another, markedly similar conflict-of-interest 
provision, the Sunset Commission cited a need to protect the integrity of agency decision-making 
from a private entity’s undue influence: “An agency may develop close ties with professional trade 
organizations and other interested groups[,] which may not be in the public interest. Conflict-of- 
interest provisions are necessary to prevent these kinds of relationships from developing.@ 

Consistently with our construction of the term officer in a related statute, therefore, we define 
the term to include members of a trade association’s board of directors as well as officers named in 
the association’s organizational charter or bylaws. In a previous opinion considering section 2C’s 
counterpart pertaining to the Board of Licensure for Nursing Home Administrators, this office 
concluded that the officers of a trade association include directors, as well as the obvious: president, 

“See Gov’t Code 5 3 11.023(4) (permitting court to construe statute by referring to laws on same or similar 
subjects). 

‘See Act ofMay 19, 1993,73dLeg., RX, ch. 352, sec. 2.04,§ 2C, 1993 Tex. Gen. Laws 1578,1587, 

‘See SUNSET ADVISORY COMM’N, RECOMMENDATIONS TO THE GOVERNOR OF TEXAS AND MEMEER~ OF THE 
SEVENTY-THIRD LEGISLATURE 90, 118 (Mar. 1993); cf, e.g., V.T.C.S. arts. 4495b, 5 2.05(g), (h), (i) (Board of Medical 
Examiners); 4512b, 5 3(d) (Board of Chiropractic Examiners); 4512c, 5 5(g) (Board of Examiners of Psychologists); 
4542a-1, 5 8(a)(l)(B) (Board of Pharmacy). 

‘Cf, e.g., Agric. Code 5 42.010 (Food&Fibers Comm’n); Fin. Code g 12.107 (Dep’t of Banking); Gov’t Code 
$444.006 (Comm’n on the Arts). 

‘Letter Opinion No. 96.043 (1996) at 3 (quoting SUNSET ADVISORY COMM’N, RECOMMENDATIONS TO THE 
GOVERNOR OF TEXAS AND MEMBERZ OF THE SEVENTY-SECOND LEGISLATURE, FINAL REPORT 5,118 (1991)). 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/lo96/lo96-043.pdf
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vice president, secretary, and treasurer. 9 We note, for example, that the TPTA’s bylaws list as 
officers the president, vice president, speaker of the assembly, secretary, treasurer, district chair 
representative to the executive committee, president elect, treasurer elect, and past president. 
Individuals holding any of these positions, as well as any of the TPTA’s board members, are, we 
conclude, ineligible to serve on the board under section 2C. 

We conclude, based upon what you have told us, that the individuals about whom you inquire 
are not ineligible to serve on the board under V.T.C.S. article 45 12e, section 2C(a). An elected 
member of the TPTA’s nominating committee is not among those positions listed as officers in the 
TPTA’s bylaws, nor, we assume, is it a position on the board of directors. Likewise, appointed 
chairs of TPTA standing committees do not appear to hold offices under the TPTA’s bylaws nor, 
we assume, do they hold positions on the TPTA’s board of directors. Consequently, the positions 
about which you ask are not officers for purposes of V.T.C.S. article 4512e, section 2C(a). 

SUMMARY 

An elected member of a trade association’s nominating committee and 
appointed chairs of the trade association’s standing committees are not 
officers for purposes of V.T.C.S. article 4512e, section 2C(a). None of these 
positions are listed as offices in the trade association’s bylaws, nor do the 
position holders serve on the trade association’s board of directors. 

Yours very truly, 

L(j?dd&(,&fl* 

Kymberly K. Oltrogge 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 

%z Attorney General Opinion IM-607 (1986) at S-6, see also Attorney General Opinion MW-173 (1980) at 
2. 
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