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commission may simultaneously serve as an 
elected member of a port commission (RQ-1164) 

Dear Mr. Maness: 

You have requested our opinion as to whether an employee of a regional planning 
commission may simultaneously serve as an elected member of a port commission. 

Article XVI, section 40 of the Texas Constitution prohibits an individual from holding “at 
the same time, more than one civil office of emolument.” Section 391.003 ofthe Local Government 
Code provides that “[alny combination of counties or municipalities or of counties and 
municipalities may agree, by ordinance, resolution, rule, order, or other means, to establish a 
[regional planning] commission. You contend that a member of the governing body of a regional 
planning commission does not hold a “civil office of emolument.” We need not address this issue, 
however, because the person of whom you inquire is the “director of emergency services” for the 
Deep East Texas Regional Planning Commission. According to the job description you have 
furnished, he “reports to” the executive director of the commission. He is not a member of the board 
of directors of the commission; rather, he is a salaried employee. Thus, he is not encompassed 
within the definition of “public officer” announced by the Texas Supreme Court in Aldine 
Independent School District v. Standley, 280 S.W.2d 578 (Tex. 1955): he does not exercise “any 
sovereign function of the government largely independent of the control of others.” As a result, 
an employee of the Deep East Texas Regional Planning Commission is not prohibited by article 
XVI, section 40 of the Texas Constitution from simultaneously holding another position that 
constitutes an “office.” 

Neither is an employee of the regional planning commission barred by the common-law 
doctrine of incompatibility from serving as a commissioner of the Port of Beaumont Navigation 
District. As a member of the board of the navigation district, such an individual has neither 
appointment nor supervisory power over employees ofthe regional planning commission. As to the 
“conflicting loyalties” aspect of incompatibility, it has no application unless both positions are 
“offices.” Letter Opinion Nos. 96-148 (1996), 95-052 (1995), 93-027 (1993). Since, as we have 
determined, the person of whom you inquire does not, as an employee of the regional planning 
commission, hold an “office,” he is not barred by the common-law doctrine of incompatibility from 
simultaneously serving as an employee of the Deep East Texas Regional Planning Commission and 
as a commissioner of the Port of Beaumont Navigation District. 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/requests/rq1164.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/lo96/LO96-148.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/lo95/LO95-052.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/lo93/LO93-027.pdf
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SUMMARY 

An individual is not prohibited from simultaneously serving as an 
employee of the Deep East Texas Regional Planning Commission and as a 
commissioner of the Port of Beaumont Navigation District. 

Sincerely, 

Sarah J. Shirley 
Chair, Opinion Committee 


