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Dear Senator Banientos: 

You ask whether a city and a tire fighters association may negotiate to exclude certain high 
ranking fire fighters from the collective bargaining unit represented by the association. We conclude 
that because a statute defines those tire fighters entitled to participate in collective bargaining, a city 
and a fire fighters association may not negotiate to exclude from the collective bargaining unit fire 
fighters who fall within the statutory definition. 

Local Government Code chapter 174 is The Fire and Police Employee Relations Act. Its 
purpose is to give fire fighters the right to organize for the collective bargaining of compensation, 
hours, and other conditions ofemployment, and to settle disputes through mediation and arbitration.’ 
In turn, the act prohibits fire fighters from striking.2 The exclusive bargaining agent for the fire 
fighters of a department is the association selected by a majority of the tire fighters.3 The association 
and the city have a duty to bargain in good faith.4 

The act defines “tire fighter:” 

(2) “tire fighter” means a permanent, paid employee of the fire 
department of a political subdivision. The term does not include: 

(A) the chief of the department; or 

‘Local Gov’t Code 5 174.002. 

=Id. $ 174.202. 

‘Id. 5 174.101. 

‘rd. 9 174.105. 
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(B) a volunteer tire fighter.5 

“Fire fighters” as defined in the act have the right to organize and bargain collectively with their 
employer.6 Assuming that the high ranking tire fighters about which you ask are permanent, paid 
employees of the fire department and are not volunteers or the department chief,’ they are within the 
statutory definition of tire fighters entitled to participate in collective bargaining. Your question 
requires us to determine whether the city and the association may negotiate to exclude certain fire 
fighters from the collective bargaining unit notwithstanding the statutory definition. 

We have found no Texas case that has addressed this issue, but an Oklahoma Supreme Court 
case is directly on point and persuasive. In Oliver v. City of Tulsa,* the court considered whether 
Oklahoma’s collective bargaining statute allowed a city and a union to negotiate to exclude certain 
high ranking fire fighters horn the union. The Oklahoma statute, similar to the Texas statute, 
defined tire fighters as including “the permanent paid members of any tire department” but 
excluding, among others, the “Chief of the Fire Department.“’ The Oklahoma statute, again like the 
Texas statute, gave tire fighters the right to bargain collectively and to be represented by a 
bargaining agent selected by a majority ofthe tire fighters. ” The Oklahoma court held that because 
the statute defined and determined the make-up of the fire fighters bargaining unit, the make-up of 
the unit was not a proper subject for negotiation between the city and the union.” 

We believe that a Texas court would apply the same reasoning. Where a statute defines those 
entitled to participate in collective bargaining, a city and a tire fighters association may not negotiate 
to exclude from the association employees that fall within the statutory definition. Consequently, 
we conclude that a city and a tire fighters association may not negotiate to exclude horn a collective 
bargaining unit certain “high ranking fire fighters” who are within the statutory definition ofthe term 
“tire fighters” entitled to participate in collective bargaining. 

51d. 5 174.003(2). 

61d. 5 174.023 

‘Your letter states that assistant chiefs and deputy chiefs are the types of “high ranking fre fighters” about 
which you ask. We do not think that “the chief of the department, ” excluded from the definition of tire fighter by 

subsection (2)(A), includes assistant and deputy chiefs. The phrase “the chief’ suggests that it means only the sole head 
of the department, as opposed to assistants and deputies, of which there may be several. 

‘654 P.2d 607 (Okla. 1982). 

‘Id. at 610-11 

“Id. at 612 

“Id. 
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SUMMARY 

A city and a fire fighters association may not negotiate to exclude from 
a collective bargaining unit certain “high ranking fire fighters” who are 
within the statutory definition ofthe term “tire fighters” entitled to participate 
in collective bargaining. 

yzw. 

Barbara Griffin 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


