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Letter Opinion No. 98-108 

Re: Authority of the Texas Funeral Service 
Commission to prescribe requirements for 
reciprocal licensure of funeral directors and 
embalmers (RQ-1162) 

Dear Ms. May: 

You ask whether the Texas Funeral Service Commission (“commission”) may adopt a rule 
prescribing the requirements ofareciprocal funeral director or embalmer license for a person holding 
a valid license from another state whose licensing requirements are not substantially equivalent to 
those of Texas. We conclude that the commission may not adopt such a rule. 

Article 4582b, V.T.C.S., prohibits a person from acting as a funeral director or an embalmer 
unless licensed to do so by the commission. Section 3.B of article 4582b lists the eligibility 
requirements for a funeral director license: 

B. (1) To be eligible for a license to practice funeral directing, an 
applicant must: 

(a) be 18 years of age or older; 

(b) have graduated from an accredited high school or passed an 
examination prescribed by the Central Education Agency [now the Texas 
Education Agency]; 

(c) have graduated from an accredited school or college of mortuary 
science; 

(d) have served as a provisional licensee for not less than one year under 
the personal supervision and instruction of a licensed funeral director; and 

(e) successfully complete written examinations as described by 
Subdivision (2) of this subsection. 
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Similar requirements, listed in section 3.C., apply to the licensing of an embalmer: 

C. (1) To be eligible for a license to practice embalming, an applicant 
must: 

(a) be 18 years of age or older; 

(b) have graduated from an accredited high school or passed an 
examination prescribed by the Central Education Agency [now the Texas 
Education Agency]; 

(c) have graduated from an accredited school or college of mortuary 
science; 

(d) have served as a provisional licensee for one year under the personal 
supervision of a licensed embalmer; and 

(e) successmlly complete written examinations as described by Subdivi- 
sion (2) of this subsection. 

Other parts of section 3 detail the examination and provisional licensing procedures and impose 
additional requirements, such as an application fee. Each applicant for a Texas license must meet 
all of these conditions, with one type of applicant possibly excepted. Section 3.F provides: “The 
commission may waive any license requirement for an applicant with a valid license from another 
state having license requirements substantially equivalent to those of this state.” 

You tell us that the commission has adopted a rule by which an applicant holding a valid 
license from another state not having license requirements substantially equivalent to those of Texas 
may nevertheless be licensed in Texas if the applicant meets the requirements set out in the rule. The 
rule at issue provides: 

§ 203.15. Requirements For Reciprocal Licenses 

(a) All applicants for a reciprocal license must provide proof that the 
license held from another issuing authority is not lapsed and is in good 
standing. If the license is lapsed, the applicant must pass all examinations 
required by the commission for licensure in Texas. 

(b) Each reciprocal applicant must pass a written examination ofnot more 
than 50 questions on applicable state laws and commission rules. The written 
examination will be available to be administered at each regularly scheduled 
meeting of the commission. 
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(c) At such time the examination is taken, the applicant may also be 
required to personally appear before the commission. 

(d) Reciprocal applicants with a valid current license ti-om another state 
which does not have license requirements substantially equivalent to those 
of Texas may be licensed in this state if the applicant meets the requirements 
as detailed in subsections (a)-(c) of this section and have [sic] practiced for 
at least five years in that state, have [sic] graduated from an accredited school 
or college of mortuary science, and have [sic] an active license which is not 
canceled, suspended, or revoked.’ 

“In enacting this rule,” your letter states, “the Commission determined that an applicant who meets 
certain specified requirements for licensure and has practiced in the profession for at least five years 
has acquired the requisite experience and skills that meet the minimum standards for licensure in 
Texas as set forth in Section 3, Article 4582b, Tex. Rev. Civ. Stat.” You tell us that the commission 
adopted this rule because it is unaware of any state that has a licensing requirement similar to the 
Texas requirement that the applicant participate in a provisional licensing program for at least one 
year and work on a minimum of sixty cases. 2 “This poses a hardship on licensed funeral directors 
and/or embalmers in other states who wish to relocate to Texas, particularly if they are able to 
demonstrate that they possess the same degree of fitness required of applicants for licensure in this 
state .” In other words, without subsection (d) of the rule, you suggest, no one would be able to 
receive a reciprocal funeral director or embalmer license in Texas. 

While the consequences of a particular construction certainly may be considered in 
construing a law, and a statute should not be construed in a way that makes it futile, unfair, or unjust, 
this principle does not support the commission’s departure from a literal application of article 4582b 
in this case. 

First of all, as you know, an administrative agency of the state has only those powers that are 
expressly conferred by statute and those necessarily implied from powers and duties expressly given 
or imposed.3 The requirements for the licensure of funeral directors and embalmers are set out in 
detail in article 4582b. Section 3.F of article 4582b unambiguously provides: ‘“The commission 
may waive any license requirement for an applicant with a valid license from another state having 
license requirements substantially equivalent to those of this state.” Thus section 3.F allows the 
commission to waive licensing requirements for an applicant with a valid license from another state 
onZy ifthe other state has license requirements substantially equivalent to the Texas requirements. 

‘22 T.A.C. 5 203.15. 

‘See V.T.C.S. art. 4582b, 5 3.D.l (requiring embalmer provisional licensee to work on at least 60 cases); 
$ 3.D.2 (requiring funeral director provisional licensee to assist with at least 60 cases). 

‘See State Y. Public Ml. Commh of Ta., 883 S.W.2d 190, 194 (Tex. 1994). 
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In the face of this clear legislative directive, the commission has no authority to waive the licensing 

requirements for a reciprocal license applicant if the licensing requirements of the applicant’s home 
state are not substantially equivalent to those of Texas. 

Secondly, while you do not tell us how the commission determined that not one of the forty- 
nine other states has licensing requirements similar to those of Texas, we think that a determination 
of substantial equivalency must be made in the context of a reciprocal license application, with the 
laws under which the applicant was licensed in his home state evaluated by the commission at the 
time of the application. Laws change. The commission should not assume that no other state has 
such requirements, but should ascertain this fact when called upon to do SO.~ And, even if the 
commission’s assumption is true, the fact that the statute might create a hardship in certain cases 
does not justify a departure from its terms.’ It is for the legislature to consider the wisdom of the 
statute in light of its effects and amend it if it finds it appropriate to do SO.~ 

SUMMARY 

The Texas Funeral Service Commission may not adopt a rule prescribing 
the requirements of a reciprocal funeral director or embalmer license for a 
person holding a valid license from another state whose licensing 
requirements are not substantially equivalent to those of Texas. 

Barbara Griffin u 

Assistant Attorney General 
Opinion Committee 

‘We question the commission’s assumption that no such requirements exist in any other state. Our research 
found that in Arkansas, for example, an applicant for an embalmer’s license must have served an apprenticeship of one 
year under the supervision of a licensed embalmer and assist in the preparation of at least 50 bodies. See Ark. Code 
Ann. 9 17-29-301. We think that it is conceivable that the commission could find that a requirement like Arkansas’s 
one-year apprentice program and 50-body minimum is substantially similar to Texas’s one-year provisional licensing 
program and 60-case minimum. 

5Winder v. King, 297 SW. 689, 691, (Tex. Civ. App.-Amarillo 1927), af’d, 1 S.W.2d 587 (Tex. 1928); 
Lincoln Nat’1 Life Ins. Co. Y. Freudenstein, 87 S.W.2d 810, 811 (Tex. Civ. App.--San Antonio 1935, no writ). 

6Vaugbnn v. Southwestern SW. Ins. Co., 206 SW. 920,921 (Tex. 1918) (“[T]he remedy for a harsh law is not 
judicial interpretation, but its amendment or repeal.“). 


