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Dear Mr. Beinke:

An underground water conservation district operating under chapter 52 of the
Water Code must require permits for the drilling and equipping of certain water wells
within the district. Water Code § 52.166, ef seq. Section 52.170 exempts various kinds of
wells from the permitting requirement; however, subsection (g) of that section requires
such exempt wells to be registered with the district and to conform to certain district rules.

You ask whether, under the rule-making powers provided for in section 52.151, such
districts have authority to impose fees for well permitting or registration. Section 52.151
provides:

A district may make and enforce rules to provide for conserving,
preserving, protecting, recharging, controlling sub-sidence, and
preventing waste of the underground water of an underground water
reservoir or its subdivisions and to carry out the powers and duties
provided by this chapter.

Neither chapter 52 nor any other provisions of general law applicable to
underground water conservation districts specifically provide for a district’s imposition of a
fee in connection with well permitting or registration. Prior attorney general opinions have
consistently ruled that public entities, other than home-rule cities, may not charge a fee
unless it is specifically provided for by law, and that fees are not permitted by implication.
See, e.g., Attorney General Opinions JM-441 (1986); JM-346, JM-345 (1985); MW.5
(1979); H-647 (1975). Accord Moore v. Sheppard, 192 S.W.2d 559 (Tex. 1946); Nueces
County v. Currington, 162 S.W.2d 687 (Tex. 1942); McCalla v. City of Rockdale, 246 S.W. 654
(Tex. Comm’n App. 1922, opinion adopted).
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A brief submitted in connection with your request cites two Texas appellate court
cases for the proposition that the power to regulate an activity includes the power to
impose a fee to cover the cost of regulation. Producers Ass’n of San Antonio v. City of San
Antonio, 326 SW2d 222 (Tex. Civ. App.~San Antonio 1959, writ refd n.r.e.);
Doeppenschmidt v. City of New Braunfels, 289 S.W. 425 (Tex. Civ. App.—Austin 1926, writ
refd). Producers Association of San Antonio dealt with the authority of a home-rule city to
impose a fee by ordinance and, as such, is distinguishable from the situation addressed in
your request. While water districts and other political subdivisions of the state have only
such powers as are provided by the constitution and statutes, 7ri-City Fresh Water Supply
Dist. No. 2 of Harris County v. Mann, 142 S.W.2d 945 (Tex. 1940), home-rule cities may,
under duly adopted city charter provisions and ordinances, exercise any powers not
inconsistent with the general laws or constitution. Tex. Const. art. XI, § 5; Lower Colorado
River Auth. v. City of San Marcos, 523 S.W.2d 641 (Tex. 1975). The Producers Association of
San Antonio court specifically found that the home-rule city at issue had authority under its
ordinance, adopted pursuant to article XI, section 5, to impose a particular fee. 326 S.W.
2d at 225.

The Doeppenschmidt opinion dealt with a license fee a city had attempted to impose
on motor vehicles used for hire; it did not indicate whether the city in question was home-
rule. Doeppenschmidt struck down the fee there because it found that applicable state law
specifically denied the city the power to impose the fee. 289 S.W. at 427.1

We believe that a court today, if presented with the issue whether an underground
water conservation district has the implied power under section 52.151 to impose a fee for
permitting or registering wells, would follow the rule recognized by the Supreme Court in
Moore v. Sheppard, Nueces County v. Currington, and McCalla v. City of Rockdale, supra --
that fees must be specifically provided for by law and are not permitted by implication -
and would accordingly hold that such districts are not thereby authorized to impose the

IThe court did make the broad statement that “the power to license includes the power to exact a
license fee or tax.” 289 S.W, at 427. That statement was not necessary to the holding in Doeppenschmidt and
must, we think, be considered as dicra.
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fees at issue.2 Because we conclude that section 52.151 does not provide authority to
impose the fees in question, we need not address your other questions.
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Section 52.151 of the Water Code does not provide authority for
underground water conservation districts to impose a fee in connection

with permitting or registering wells.
Very truly yours,
Dﬂu M Oro los™

DAN MORALES
Attorney General of Texas

WILL PRYOR

First Assistant Attorney General

MARY KELLER

Executive Assistant Attorney General

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY (Ret.)

Special Assistant Attorney General

MADELEINE B. JOHNSON
Chair, Opinion Committee

Prepared by William Waiker
Assistant Attorney General

20ur conclusion that underground water conservation districts are not authorized by section 52.151 to
impose the fees in question is bolstered by the specific authorization for the imposition of well-permitting fees
by the Barton Springs-Edwards Aquifer Conservation District in section 2 of the special law applicable to that
district. Acts 1987, 70th Leg., ch. 429, at 1993, That special law also authorizes the Barton Springs-Edwards
Aquifer Corservation District to exercise chapter 52 powers. Had the legislature believed that chapter 52
independently authotized imposition of such fees, its addition of the fee authority to the Barton Springs
District’s act would have been superfluous.
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