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Texas Water Commission Re: Whether a Water Commission hear-
P. O. Box 13087, Capitol Station ings examiner in a contested case about
Austin, Texas 78711-3087 issuance of a hazardous waste permit may

communicate ex parte with other
employees of the commission (RQ-97)

Dear Mr. Hall:

You request an opinion on provisions concerning ex parte communications in
contested cases under Senate Bill 1099 of the 72d Legislature. Acts 1991, 72d Leg.,
ch. 296, amending Health & Safety Code, ch. 361. The bill deals with the
management of hazardous waste, establishing new requirements for permits for
hazardous waste processing, storage, and disposal facilities, and allowing greater
citizen participation in the permitting process. Senate Comm. on Natural
Resources, Bill Analysis, C.S.S.B. 1099, 72d Leg. (1991). It amended provisions of
the Health and Safety Code that govern the Water Commission’s issuance of
permits to process, store, or dispose of hazardous waste. Id.; Health & Safety Code
§ 361.082(a). The restrictions on ex parte! communications that you inquire about
are as follows:

(a) Unless required for the disposition of ex parte matters
authorized by law, a hearings examiner of the commission may
not communicate, directly or indirectly, with any employee of the

.1"Ex parte” has been defined to mean "[o]n one side only; by or for one party; doae for, Jor] in
bebalf of . . . one party only." BLACK'S LAW DICTIONARY 576 (6th cd. 1990). A restriction on ex parte
communications in the cont=xt of contested cases is found in section 17 of the Texas Administrative
Procedure and Texas Register Act., V.T.C.S. art. 6252-13b. The primary purpose of section 17 “is to
preclude ‘litigious facts’ coming before the decision-maker without becoming part of the record in a
contested case.” County of Galveston v. Texas Dep't of Health, 724 S.W.2d 115 (Tex. App.—Austin 1987,
writ refd n.r.e.).
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commission, any commissioner, or any party to a hearing
conducted by the commission in connection with any issue of fact
or law pertaining to a contested case in which the commission or
party is involved.

(b) An employee of the commission, a commissioner, or a
party to a hearing conducted by the commission may not attempt
to influence the finding of facts or the application of law or rules
by a hearings examiner of the commission except by proper
evidence, pleadings, and legal argument with notice and
opportunity for all parties to participate.

(c) If a prohibited contact is made, the hearings examiner
shall notify all parties with a summary of that contact and notice
of their opportunity to participate and shall give all parties an
opportunity to respond.

Health & Safety Code § 361.0831 (emphasis added).

Your questions relate to ex partfe communications in connection with
contested case proceedings to which Senate Bill 1099 applies. Contested case
proceedings before the Texas Water Commission are subject to the Texas
Administrative Procedure and Texas Register Act (APTRA), V.T.C.S. art. 6252-13a.
See Hooks v. Texas Dep't of Water Resources, 611 SW.2d 417 (Tex. 1981)
(barmonizing provisions of APTRA and Water Code on judicial review of waste
discharge permit). Section 17 of APTRA governs ex parte communications in
contested cases. However, in case of conflict between a general provision and a
special provision dealing with the same subject, the general law is controlled or
limited by the special law, since a specific statute more clearly evidences the intent
of the legislature than a general one. San Antonio & A.P.RY. Co. v. State, 95 S.W.2d
680 (Tex. 1936). See also Gov't Code § 311.026(b). Thus, if section 361.0831 of the
Health and Safety Code is inconsistent with section 17 of APTRA, section 361.0831,
as a special provision for contested cases involving the issuance of permits to
process, store, or dispose of hazardous waste, will control ex parte communications
in such cases to extent of the inconsistency.

Your first question is as follows:
May a Hearings Examiner communicate ex parte with employees
of the agency who have not participated in any hearing in the
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case for the purpose of utilizing the special skills or knowledge
of the agency and its staff in evaluating the evidence?

Section 361.0831(a) of the Health and Safety Code is explicit on this
point: unless the communication is required to dispose of ex parfe matters
authorized by law, a hearings examiner may not communicate ex parte with "any
employee of the commission...in connection with any issue of fact or law
pertaining to a contested case" in which the commission is involved. See Matrix, Inc.
v. Provident Am. Ins. Co., 658 S.W.2d 665 (Tex. App.~Dallas 1983, no writ); Railroad
Comm’n of Texas v. Texas & New Orleans R. Co., 42 SW.2d 1091 (Tex. Civ. App.—~
Austin 1931, writ ref'd) (if statutory language clearly reveals legislative intent, there
is no need for construction). Section 361.0831(b) prohibits commission employees
from attempting to influence a hearings examiner’s ruling in a contested case,
"except by proper evidence, pleadings, and legal argument with notice and
opportunity for all parties to participate.”" Thus, in section 361.0831, the legislature
twice expresses its intent that hearing examiners be insulated from off-the-record
communications with other employees in contested cases involving permits for
hazardous waste management facilities.

Section 17 of APTRA, in contrast to section 361.0831 of the Health and
Safety Code, permits the kind of communications about which you inquire.
Although section 17 of APTRA prohibits a hearings examiner in a contested case
from communicating ex parte with any agency, person, party, or their representative
on any issue of fact or law, it provides the following exception:

pursuant to the authority provided in Subsection (q) of Section
14, members or employees of an agency assigned to render a
decision or to make findings of fact and conclusions of law in a
contested case may communicate ex parte with employees of the
agency who have not participated in any hearing in the case for
the purpose of utilizing the special skills or knowledge of the
agency and its staff in evaluating the evidence.?

V.T.C.S. art. 6252-13a, § 17. Section 14(q) provides that the “special skills or
knowledge of the agency and its staff may be utilized in evaluating the evidence."

~ 3Section 17 of article 6252-13a, V.T.CSS,, ike section 351.082 of the Health and Safety Code,
makes an exception for communications required “for the disposition of ex parte matters authorized by
law.”
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The adoption of section 361.0831 without the exception quoted above
demonstrates the legislature’s intent to prohibit a hearings examiner in a contested
case under Senate Bill 1099 from communicating ex parte with employees of the
agency who have not participated in any hearing to use their special skills and
knowledge in evaluating the evidence. In answer to your first question, a hearings
examiner may not communicate ex parte with an employee of the agency, in
connection with any issue of fact or law pertaining to a contested case under S.B,
1099 in which the commission is involved even though that employee has not
participated in any hearing in the case.?

Your second question is as follows:

May a Hearings Examiner communicate ex parte with
supervising attorneys within the Office of Hearings Examiners
(OHE) in connection with issues of fact or law pertaining to the
contested case?

Sections 5.311 through 5.314 of the Water Code apply to the office of hearing
examiners to be created by the Water Commission to assist it in carrying out its
powers and duties. This office is required to be independent of the executive
director and under the commission’s exclusive control. The chief hearing examiner,
who directs the office of hearing examiners, and all assistant hearing examiners
"shall be attorneys licensed to practice law in this state and shall be employed by the
commission.” Water Code § 5312 (emphasis added). Supervising attorneys within
the office of hearings examiners are employees of the commission. See generally
Aldine Indep. School Dist. v. Standley, 280 S.W.2d 578 (Tex. 1955) (public officer
distinguished from an employee by his independence from supervision in exercising
sovereign function of the government). As employees of the commission, the
attorneys in the office of hearings examiners are subject to the prohibition on ex
parte communications found in section 361.0831 of the Health and Safety Code.

3You raisc certain practical difficulties that would arise from our reading of section 361.0831
For example, you indicate that some of ,»ur hearings examiners are inexperienced, and that it is
important that supervising attorneys who do not participate in a case be allowed to discuss it with the
examiner to whom it bas been assigned. However, it is within the legislature’s authority to choose to
protect the bearings examiner’s independence even if that decision results in preveating the agency
from providing a particular kind of on-the-job training to the examiner. _
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You suggest that the structure of the office of hearing examiners, with the
office placed under the direction of the chief hearing examiner, seems to recognize
the need for ex parte communications between the supervisory attorneys and the
hearings examiners. However, sections 5.311 through 5.314 of the Water Code are
silent as to ex parte communications. The application of section 361.0831 of the
Health and Safety Code in contested cases under Senate Bill 1099 does not cause
any conflict with the Water Code provisions. See also Gov't Code § 311.025 (where
statutes are irreconcilable, latest in date of enactment prevails). Accordingly, a
hearings examiner in a contested case under Senate Bill 1099 may not communicate
with a supervising attorney in the office of hearing examiners in connection with any
issue of fact or law pertaining to the case.

Your third question is as follows:

May Commissioners or the General Counsel communicate ex
parte with supervising attorneys within the OHE regarding the
state of the record in a contested case following issuance of a
proposal for decision?

You state that the commissioners and general counsel usually are not present
during evidentiary hearings conducted by hearings examiners; thus, private
discussions between individual commissioners or the general counsel and
supervisory attorneys help provide the commission with answers to specific
questions about the evidentiary record. However, depending on the nature of prior
communications between the supervisory attorney and the hearings examiner, you
raise the possibility that the supervisory attorney’s communications with the
commissioners and general counsel could be considered indirect ex parte
communications between the hearings examiner and the commissioners and general
counsel. Section 361.0831 of the Health and Safety Code prohibits indirect as well
as direct ex parte communications between the hearings examiner and any
commissioner or employee of the agency.

As we have stated in answer to questions one and two, section 361.0831(a) of
‘the Health and Safety Code prohibits the hearings examiner from communicating ex
parte with the supervisory attorney in connection with any issue of fact or law
pertaining to a contested case. If these direct ex parte communications do not occur,
then the supervisory attorney cannot pass on the hearings exammcr’s remarks to the
general counsel or commissioners.
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If the sequence of communications you describe does occur, that is, if the
supervisory attorney repeats his ex parte communications with the hearings examiner
to the general counsel or a commissioner, we believe that there would be indirect ex
parte communications between the hearings examiner and the general counsel or
commissioner. See Galveston v. Texas Dept of Health, 724 S.W2d 115, 122
(describing indirect communications from employees through general counsel to
commissioner). The commissioners and the general counsel may not engage in
indirect ex parte communications with the hearings examiner through the supervising
attorneys within the office of hearing examiners.

Your fourth question is as follows:

If the Commission overturns an Examiner’s finding of fact or
conclusion of law or rejects a proposal for decision on an
ultimate finding, may the General Counsel of the Commission
communicate ex parte with the Examiner or a supervisory
attorney within the OHE regarding the preparation of the
explanation of the reasoning and grounds for such Commission
action?

Section 361.0832 of the Health and Safety Code requires the hearings
examiner to "make findings of fact, conclusions of law, and any ultimate findings
required by statute.”" He or she is to make a proposal for decision to the commission
and the commission is to consider and act on the proposal for decision. Section
361.0832(f) states the following requirement:

The commission shall issue written rulings, orders, or
decisions in all contested cases and shall fully explain in a ruling,
order, or decision the reasoning and grounds for overturning
each finding of fact or conclusion of law or for rejecting any
proposal for decision on an ultimate finding.

Health & Safety Code § 361.0832(f).

You inform us that when the commiscion decides to reject the examiner’s
proposed findings and conclusions, the commissioners generally discuss in open
meeting their reasons for disagreeing with the examiner. The commission then
instructs the general counsel to work with the examiner to draft & final order in
accordance with the commission’s directions. The question arises whether
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discussions between the office of the general counsel and the office of hearings
examiners about the drafting of the final order would violate the ex parte rule.

Section 17 of APTRA prohibits ex parte communications during pendency of
a contested case. Vandygriff v. First Sav. & Loan Ass'n of Borger, 617 S.W.2d 669
(Tex. 1981). Section 361.0831 of the Health and Safety Code restricts ex parte
communications in connection with issues of fact or law "pertaining to a contested
case in which the commission . .. is involved." Health & Safety Code § 361.083(a).
Thus, the limitation in section 361.0831 on ex parfe communications also applies
during the pendency of a contested case. A contested case is defined by APTRA as
"a proceeding . . . in which the legal rights, duties, or privileges of a party are to be
determined by an agency after an opportunity for adjudicative hearing.” V.T.C.S.
art, 6252-13a, § 3(2). The commission is involved in a contested case until it makes
its final decision. See Vandygriff, 617 S.W.2d at 671-72 (section 17 of APTRA does
not apply after the final order in the contested case). Even though the hearings
examiner has issued his proposal for decision and presented it to the commission,
the contested case is still pending, and ex parte communications are still restricted by
section 361.0831 of the Health and Safety Code. Accordingly, the general counsel
may neither communicate ex parte with the examiner about preparing an
explanation of the commission’s action in overturning a finding of fact or conclusion
of law or rejecting any proposal for decision on an ultimate finding, nor may he
communicate with the supervisory attorney in a way that would constitute indirect ex
parte communication with the hearings examiner.

SUMMARY

Section 361.0831 of the Health and Safety Code prohibits a
hearings examiner in a contested case involving a hazardous
waste permit from communicating ex parte with any employee of
the commission. This provision does not permit ex parte
communications between hearings examiners and employees of
the agency who have not participated in any hearing of the case
for the purpose of utilizing their special skills or knowledge, or
communications of hearings examiners with supervising
attorneys within the Office of Hearings Examiners. Section
361.0831 also prohibits direct and indirect communications
between the hearings examiner and the commissioners or the
general counsel. If the supervising attorney engages in ex parte
communications with the hearings examiner in violation of
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section 361.0831 and then relays those communications to a
commissioner or the general counsel, indirect ex parre
communications between the hearings examiner and the
commissioner or general counsel will occur, The restriction on
ex parte communications applies during the pendency of the
contested case. Accordingly, if the commission overturns an
examiner’s finding of fact or conclusion of law or rejects a
proposal for decision on an ultimate ﬁnding. the general counsel
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examiner about preparing an explanation of the reasons for the

commission’s actions.

Very truly yours,
D O m ora
DAN MORALES
Attorney General of Texas

WILL PRYOR

First Assistant Attorney General

MARY KELLER

Deputy Assistant Attorney General

RENEA HICKS

Special Assistant Attorney General

MADELEINE B. JOHNSON
Chair, Opinion Committee

Prepared by Susan L. Garrison
Assistant Attorney General
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