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Dear Mr. Norris: 

You ask whether section 16 of article 249a, V.T.C.S., which regulates the 
practice of architecture, prohibits an individual, other than one licensed as an 
architect, from preparing the plans and specifications for the public buildings 
described by that section.. Section 16 was adopted in 1989 and amended in 1991. 
See Acts 1989, 71st Leg., ch. 858, 9 8, at 3836; Acts 1991, 72d Leg., ch. 579, 9 2. 
When first adopted, section 16 read as follows: 

To protect the public health, safety, and welfare of the citizens 
of the State of Texas, an architect registered in accordance with 
this Act must prepare the architectural plans and specifications 
for a new building intended for education, assembly, or office 
occupancy whose construction costs exceed One Hundred 
Thousand Dollars (SlOO,OOO.OO) which is to be constructed by a 
State agency, a political subdivision of this State, or any other 
public entity in this State. 

In 1991 the Texas Board of Architectural Examiners (the “board”) was 
reestablished after going through sunset review.’ See general& Acts 1991, 72d Leg., 
ch. 579. Section 16 was revised to provide as follows: 

(a) To protect the public health, safety, and welfare of the 
citizens of the State of Texas, an architect registered in 

‘The Sunset Advisory Committee, established by chapter 325 of the Government Code, 
reviews the state agencies scheduled for abolition in each legislative session and makes recommen- 
dations on the abolition or continuation of the agency. Gov’t Code P 325.012. 
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accordance with this Act must prepare the architectural plans 
and specifications for: 

(1) a new building that is to be constructed and owned by a 
State agency, a political subdivision of this State, or any other 
public entity in this State if the building will be used for 
education, assembly, or office occupancy and the construction 
costs exceed SlOO,ooO, or 

(2) any alteration or addition to an existing building that is 
owned by a State agency, a political subdivision of this State, or 
any other public entity in this State if the building is used or w-ill 
be used for education, assembly, or oftice occupancy, the 
construction costs of the alteration or addition exceed S50,000, 
and the alteration or addition requires the removal, relocation, 
or addition of any walls or partitions or the alteration or 
addition of an exit. 

(b) This section does not prohibit an owner of a building 
from choosing a registered architect or a registered professional 
engineer as the prime design professional for a building 
construction, alteration, or addition project. 

(c) This section does not prevent, limit, or restrict a 
registered professional engineer from performing any act, 
performance, or work that is the practice of engineering as 
defined by The Texas Engineering Practice Act (Article 3271a, 
Vernon’s Texas Civil Statutes). 

V.T.C.S. art. 249a, 3 16.2 

Article 249a, V.T.C.S., defines the “practice of architecture” as follows: 

“Practice of Architecture” shall mean any service or creative 
work, either public or private, applying the art and science of 
developing design concepts, planning for functional relationships 
and intended uses, and establishing the form, appearance+ 

%Ve address both the 1989 and 1991 versions of article ‘249a, V.T.C.S., because the legislative 
history of the 1989 amendment is relevant to your question. Citations in the text to article 2494 
V.T.C.S., will refer to the 1991 version of this statute unless otherwise spetied. 
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aesthetics, and construction details, for any building or buildings, 
or environs, to be constructed.. . the proper application of 
which requires architectural education, training and experience. 

V.T.C.S. art. 249a, 5 10(a). 

Briefs submitted in connection with this request argue that professional 
engineers registered pursuant to the Texas Engineering Practice Act, V.T.C.S. art. 
3271a. are authorized to design buildings under their licensing statute and need not 
be licensed as architects to do so. Cases from other states have determined that the 
professions of architect and engineer overlap in the area of designing buildings, SO 
that some building designs may be prepared by a person with either license. See 
Smith v. American Packing & Providon Co., 130 P.2d 951 (Utah 1942); see aLro 
Annot., 82 kLR.2d 1013, 1026 (1962) (architectural and engineering services 
within license requirements). Section 10(b) of article 249a, V.T.C.S., suggests that 
the professions of architect and engineer overlap in Texas as well. This provision 
states in part: 

[I]t is the intent of this Act to acknowledge .the necessity of 
professional inter-relations and cooperation between the 
professions for the benefit of the public and to achieve the 
highest standards in design, planning, and building. Therefore, 
nothing in this Act.. . shall . . . prevent, limit or restrict any 
professional engineer licensed under the laws of this State from 
performing any act, service or work within the definition of the 
practice of professional engineering as defined by the Texas 
Engineering Practice Act. 

V.T.C.S. art. 249a, 3 10(b) (footnote deleted). 

An examination of the Texas Engineering Practice Act shows that the 
practice of engineering includes building design. The State Board of Registration 
for Professional Engineers licenses persons to engage in the practice of engineering, 
defined as follows: 

“practice of engineering” or practice of professional 
engineering” shall mean any service or creative work, either 
public or private, the performance of which requires engineering 
education, training and experience in the application of special 
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knowledge of the mathematical, physical, or engineering 
sciences to such services or creative work. 

V.C.T.S. art. 3271a. 5 2(4). A rule promulgated by the Board of Registration for 
Professional Engineers (BRPE) defines professional engineering as follows: 

Professional engineering-Professional service which may 
include . ..phnning design& or direct supervidon Of 
conshuction, in connection with any public or private utiliries, 
stmctum, buildings, . . . when such professional service requires 
the application of engineering principles and the interpretation 
of engineering data. 

22 T.A.C. 0 131.18 (emphasis added). When the Texas Engineering Practice Act 
was first adopted in 1937. it defined the practice of professional engineering as “any 
professional service, such as consultation, investigation, evaluation, planning, 
designing, or responsible supervision of construction in connection with any public or 
private utilities, structures, buikfings, . . . when such professional service requires the 
application of engineering principles and interpretation of engineering data.” Acts 
1937,44th Leg, ch. 404,s 2 (emphases added). Like the BRPB’s rule quoted above, 
the definition expressly included building design In 1965 the definition of the 
“practice of professional engineering” was amended to read as it does today. Acts 
1965, 59th Leg., ch. 85, at 209. The amending legislation was adopted to prevent 
unqualified persons from practicing engineering. Id 5 10 (emergency clause). The 
definition of the “practice of professional engineering” was amended to broaden the 
coverage of the Engineering Practice Act, and not to omit engineering services 
already covered by the act. 

Section 19(a) of article 3271a, V.T.C.S., makes it unlawful for the state or any 
of its political subdivisions to engage in the construction of certain public works 
‘unless the engineering plans and speci6catiom and estimates have been prepared 
by... a registered professional engineer.” Section 20 exempts certain persons from 
the registration provisions of the statute, provided that they are not represented as 
being legally qualified to engage in the practice of engineering. Among other 
persons, section 20 exempts the following: 

A person, firm, partnership, joint stock association or 
private corporation.. . drawing pltms Md specifiatiins for: (1) 
any private dwelling, or apartments not exceeding eight units per 
building for one story buildings, or apartments not exceeding 
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four units per building and having a maximum height of two 
stories. or garages or other structures pertinent to such 
buildings; or (2) private buildings which are to be used 
exclusively for farm, ranch or agricultural purposes.. . or (3) 
other buildings, except public buildings included under Section 
19 of this Act, having no more than one story.. . [further 
describing building]; provided that no representation is made or 
implied that engineering services have been or will be offered to 
the public. 

V.T.C.S. art. 3271a, 5 20(f) (emphasis added); see &o V.T.C.S. art. 249a, # 14 
(similar exemption for licensing requirement for architects). 

Thus, there is an exemption for persons who draw plans and specifications 
for the described buildings. Since these persons would be engaging in the practice 
of engineering if they did not have the benefit of this exception, the legislature 
understood that the drawing of plans and specifications for buildings ordinarily 
constituted the practice of engineering. The practice of engineering includes 
preparing building plans and designs when that service requires the application of 
engineering principles and the interpretation of engineering data. 

A report prepared to assist the sunset review process reviewed the authority 
of the Board of Architectural Ekaminers, and in doing so, recognized that licensed 
engineers were authorized to prepare building designs under the engineer’s 
licensing statute. TEXAS SUNSET ADVISORY COMMISSION, TEXAS BOARD OF AR- 
CHITECNRAL EXAMINERS, STAFF REPORT TO SUNSET ADVISORY COMMISSION 
(1991). Until article 249a, V.T.C.S., was amended in 1989, the Board of Archi- 
tectural Examiners enforced a “title act,” which restricted the use of the title of 
architect and the ability to offer services entitled architectural services to individuals 
who had been registered by the board.3 Id at 1; see ako House Comm. on Bus. and 

3A “title act’ rqoircs ioditiduls who use an occopatioaaI or professioaaI title to register with 
the appropriate licensing agency and become subjcd to its regulation. It does not authorize the agency 
to regulate persons who do the work of the occopation or profession without osiog the titIe. For 
example, when artide 2494 V.T.C.S., was adopted in 1937, it exempted persoos and firms that 
prepared plans’aad specilicatioas for a buildin& as long as they did not represent them&es to be 
architects. Ads 1937.45th Leg., ch. 478, P 16(3), at 1279. 

A “practice statute,” in contrast, authorizes a state agemy to regulate the practice of a 
profession 01 Occupation, and prohibits individuals who are not Iicensed by the agency from providing 
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Corn.. Bill Analysis, S.B. 743,71st Leg. (1989). Thus, the board could not restrict an 
individual from providing building design services as long as he used a title other 
than architect, such as building designer. TEXAS SUNSET ADVISORY COMMISSION, 
supra, at 1. The 1989 amendments authorized the board to regulate the practice of 
architecture and prohibited individuals who were not registered architects from 
providing architectural services for certain types of buildings. Id 

In discussing the exemptions from the registration requirements of article 
249a, V.T.C.S., as amended in 1989. the report indicates that the engineer’s license 
still allowed the licensee to design buildings, despite the adoption of section 16: 

The statute [V.T.C.S. art. 249a] contains two different kinds of 
exemptions from the registration requirements for architects. 
One set of exemptions concerns activities that are exempt 
because they are not considered architectural practices. For 
example, engineers or interior designexs may perfotm building 
design services asport of their work, but may not hold themsehw 
out as architects. 

TEXAS SUNSET ADVISORY COMMISSION, SU~M, at 7 (emphasis added). 

The second set of exemptions covers architectural activities that are exempt 
from the practice provisions of the act. Id. at 8. These include an exemption for 
persons who prepare architectural plans and specifications for a privately owned 
building used as a single-family or two-family home. See V.T.C.S. art. 249a, 0 14. In 
addition, the report states the architects’ law “also exempts persons who perform 
design work for new public buildings that cost less that SlOO,OOO.” TEXAS SUNSET 
ADVISORY COMMISSION. supro, at 8. This reference to section 16 of article 249a, 
V.T.C.S., informs us that section 16 concerns building design work. An engineer’s 
license confers authority to perform building design services requiring the 
application of engineering principles and the interpretation of engineering data for 
public buildings described by section 16. 

(footnote continued) 
the kind of professional services it regulates. lEws SUNSET ADVISORY COMMISSION, TEXAS BOARD 
OF ARCHITEXTU RAL EXAMINERS, S-MT REPORT I-U SUNSET ADVISORY COMMISSION (EM), at 1; 
House Comm. 011 Gov’t Org., Bill Analyxis, S.B. 429, ?2d Leg. (1991). 
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The licensed engineer’s authority to prepare building plans for public 
buildings described in section 16 of article 249a, V.T.C.S., has been made even 
more clear by the 1991 addition of subsections 16(b) and (c) to that section. House 
Comrr~ on Gov’t Org., Bill Analysis, S.B. 429, 726 Leg. (1991). Section 16(a) 
provides that a registered architect must prepare the architectural plans for new 
buildings of a certain description.4 Subsection 16(b) qualifies subsection (a) by 
authorizing the owner of a building to choose “a registered professional engineer as 
the prime design professional for a building construction, alteration, or addition 
project.” V.T.C.S. art. 249a, 0 16(b). Section 16(c) preserves the authority of 
registered engineers to design buildings pursuant to the Texas Engineering Practice 
Act. Subsection 10(j), also enacted in 1991, provides that a registered professional 
engineer who has an architectural engineering degree is not prohibited from using 
the title “architectural engineer.” 

The 1991 amendments to section 16 of article 249a, V.T.CS., as well as 
subsection 106) of that statute, recognize the overlap between the work of an 
architect and an engineer in the area of building design. Section 16 does not bar a 
registered professional engineer from preparing plans and specifications. Such 
preparation requires the application of engineering principles and the interpretation 
of engineering data for “a new building that is to be constructed and owned by a 
State agency, a political subdivision of this State, or any other public entity in this 
State if the building will be used for education, assembly, or office occupancy and 
the construction costs exceed $100,000. Id. 8 16(a)(l). Licensed engineers 
continue to have the authority to prepare building designs and specifications that 
they had prior to the adoption of section 16 in 1989. 

SUMMARY 

Section 16 of article 249a, V.T.C.S., the statute regulating 
the practice of architecture, does not bar a professional engineer 
licensed under article 3271a, V.T.C.S., from preparing plans and 
specifications, the preparation of which requires the application 
of engineering principles and the interpretation of engineering 
data, for “a new building that is to be constructed and owned by 

%e preparation of “architectural plans” presumably would require the application of 
“architectural education, training, and experience.” V.T.CS. art. 2494 D lo(a). 
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a State agency, a political subdivision of this State, or any other 
public entity in this State if the building till be used for 
education, assembly, or office occupancy and the construction 
costs exceed $100,000.” 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 
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