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Dear Mr. Driscoll: 

You ask whether county constables have a statutory duty to serve civil 
process and other orders issued by federal courts. If they are not under such a duty, 
you ask whether county constables may perform these services in their private 
capacities. We conclude that county constables are not required by state law to 
serve such instruments in their official capacity. 

Section 86.021 of the Local Government Code provides the following: 

(a) A constable shall execute and return as provided by law 
each process, warrant, and precept that is directed to the 
constable and is delivered by a lawful officer. 

(b) A constable may execute My civil or criminal process 
throughout the county in which the constable’s precinct is 
located and in other locations as provided by the Code of 
Criminal Procedure or by any other low. 

(c) A constable expressly author&d by tiutute to perform an 
act or service, including the service of civil or criminal process, 
citation, notice, warrant, subpoena, or writ, may perform the act 
or service anywhere in the county in which the constable’s 
precinct is located. 

(d) Regardless of the Texas Rules of Civil Procedure, all 
civil process may be served by a constable in the constable’s 
county or in a county contiguous to the constable’s county, 
except that a constable who is a party to or interested in the 
outcome of a suit may not serve any process related to the suit. 
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(e) The constable shall attend each justice court held in the 
precinct. [Emphasis added.] 

Gur research has yielded no Texas authority directly in point, but we think it 
is clear the language emphasized above refers exclusively to state law and to legal 
process issued by Texas courts. Texas courts have held that in executing civil 
process, county sheriffs and constables are officers of the court, carrying, out duties 
prescriied by state law or constitution See Henry S. iUiUer Co. v. Evans, 452 S.W.2d 
426 (TX 1970); Menin v. Hanis County, 775 S.W.2d 17 (Tex. App.-Houston [14th 
Dist.] 1989, writ denied). This office has previously analyxed the duty of the sheriff 
to execute process under state law as encompassing legal process and writs issued by 
stafe authorities, without reference to process issued by federal courts. Attorney 
General opinion H-595 (1975). We think the duty of a constable to serve such 
instruments is grounded in a similar policy. cf; Attorney General opinion JM-810 
(1987) (e xamining duty of constables to serve citation under Ten R. Civ. P. 106(b), 
which applies to, inter a&u. “officers”). Constables are also required to attend each 
justice court held in their precincts. L.ocaI Gov’t Code 0 86.021(e). It is evident, 
then, that constables fulfill an important role in the administration of the state 
judicial system. Consequently. we believe the duties conferred by section 86.021 
relate specifically to civil process issued by state courts. 

Gur conchtsion is supported by a decision cited in your brief, Potomac 
Lenring Co. v. Uriurre, 126 F.R.D. 526 (S.D. Tex. 1988). The decision explained the 
court’s denial of a motion to have the Galveston County Sheriffs Department 
specially appointed to execute a judgment obtained in federal court. The 
appointment was sought under rule 4(c)( 1) of the Federal Rules of Civil Procedure 
which states, “Process, other than a subpoena or a summons and complaint, shall be 
served by a United States marshal or deputy United States marshal, or by a person 
specially appointed for that purpose.” A judgment creditor requested the sheriffs 
department execute the judgment obtained by the creditor. The sheriff refused the 
request. The judgment creditor then moved to have the sheriff appointed to execute 
the judgment pursuant to rule 4(c)( 1). 

The court denied the motion, expressing the view that comity dictated that a 
federal court should no more exercise its power to order the sheriff to execute on 
the federal judgment than should a state court attempt to compel a United States 
marshal to execute on a state judgment. 126 F.R.D. at 527. In addition, the court 
concluded that rule 4(c)(l) contemplates a person’s willing assumption of the 
obligation to serve process under special appointment. Absent such cooperation, 
the court declined to exercise. its broad discretion to order the sheriff to act. 
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This office has previously concluded that constables have a nondiscretionary 
legal duty to serve civil process properly delivered to them under state Jaw and rules 
of civil procedure. Attorney General Opinion JM-810 (discussing Tex. R. Civ. P. 
103, 105, 106). Sheriffs are subject to the same rules. Thus, it may reasonably be 
inferred that in concluding that the sheriff had the discretion to refuse to execute 
the judgment, the court in Uriarte determined that the sheriff was under no official 
duty arising under state law to perform the requested service. Accordingly, we 
conclude that a constable is not required by section 86.021 to serve civil process 
issued by federal courts. 

Your second question, conditioned on a negative response to your first 
question, is whether a constable is authorized to perform these services in his 
individual capacity. Attorney General Opinion V-733 (1948) concluded that a 
county constable is not required to account for fees collected for the performance of 
services that are not part of the constable’s statutory duties. A necessary premise to 
this conclusion is that unless prohibited by law (including his oath that he will 
faithfully execute the duties of his office., see Tex Const. art. XVJ, !I l), a constable 
may perform services that are not part of his official duties. Attorney General 
Opinion JM-810 essentially concludes that a constable may not act as a private 
process server with regard to civil process issued by a state court, but you have 
identified no provision of law, and we are aware of none, which prohibits a 
constable from serving process issued by federal courts in his private capacity. 
Consequently. we conclude that a constable is not prohibited from serving civil 
process issued by federal courts in his private capacity provided such service does 
not interfere with the constable’s official duties. 

SUMMARY 

A county constable is not required to serve civil process 
issued by federal courts in his official capacity under section 
86.021 of the Local Government Code. A constable is not 
prohibited from performing such services in his private capacity 
provided such service does not interfere with the constable’s 
official duties. 

DAN MORALES 
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