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Dear Senator Siis: 

You have requested an opinion regarding whether the Texas Structural Pest 
Control Act, V.T.C.S. article 135b-6 (the%ct”), exempts city employees who perform 
pest control services from its licensing requirements. Generahy, the act prohibits any 
person Tom engaging in the business of structural pest controlt without a license, with 
mtain limited exceptions. See V.T.C.S. art. 135b-6, § 5(a).* In the past, the act 
contained an explicit blanket exemption in section 11 for “an officer or employee of a 
governmental or educational agency who performs pest control services as part of his 
duties of employment,” but this language was deleted by the 72d Legislature. Acts 1991, 
72d Leg., ch. 771, § 16, at 2758. In light of this amendment, you ask whether any of the 
act’s other exceptions apply to city employees.3 

At the same time the 72d Legislature amended section 11 of the act to delete the 
blanket exemption for employees of governmental and educational agencies, it added a 
number of other provisions that apply to city employees. Fi, it added the following: 

%a act’s definition of “the business of s~rochuai pest oxarol” is quite comprehensive. See 
V.T.C.S. art 135b-6.8 Z(a). 

*Section S(a) provides as follows: 

sT’he brief sob&ted with your rcqucst wntcmis that the act is who& inapplicable to cities 
bazmsa the act’s definition of a “person” does not indude a “municipality”. See V.T.C.S. art. 135b-6, 
p 2@)( 1). Thus, it suggests that the act’s prohibition agaiost engaging in the business of suxtmal pest 
control without a license in section 5(a) does not apply to cities. We disagree. Fi the term “PZson” 
clearly applies to city employees. Second, references to city cmployccs in the prior version of section 11 
and in section 4B(b) of the act indicate that the legislature intends the act to apply to cities. 
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(b) An individual must be licensed as a certified noncommercial 
applicator if the individual is not licensed as a certified commercial 
applicator and the individual: 

(I) is an employee of the state or a city or county and 
engages in the business of structural pest control . 

V.T.C.S. art. 13%6, §4B; Acts 1991, 72d Leg., ch. 771, 8 6, at 2750-51; see also 
V.T.C.S. art. 135b-6, 4 2(a) (defining the term “business of structural pest control”). 
This provision requires a city employee who engages in the business of structural pest 
control to obtain a noncommercial applicator license. 

At the same time the 72d Legislature amended section 11 of the act to delete the 
bhmket exemption for employees of governmental and educational agencies, it also 
amended section 5(b) of the act by adding the following highlighted language: 

@) An individual without a license may, on his own premises or 
on premises in which he owns a partnership or joint venture interest, 
or on the premises other than an apartment building as defined in 
Section 4B of this Act, &-care center, hoqital, nursing home, 
hotel, motel, lodge, warehouse, food-processing establishment, or 
school or eakational institution, of an employer by whom he was 
hired primarily to perform other services, use insecticides, pesticides, 
rodenticides, fumigants, or allied chemicals or substances or 
mechanical devices designed to prevent,. control, or eliinate pest 
infestations unless that use is prohibited’by state law or rule or by 
rule of the United States Environmental Protection Agency or unless 
the substance used is labeled as a restricted-use pesticide or a state- 
limited-use pesticide. 

Acts 1991, 72d Leg., ch. 771, 3 7, at 2755 (emphasis added). Prior to this amendment, 
section 5(b) permitted premises owners and their employees hired primarily to perform 
other services to control pests, with certain limitations. Section 5(b) did not apply to 
employees of governmental snd educational agencies, as they were wholly exempted Tom 
the act by virtue of section 11. In addmg the highlighted language, the legislature was 
clearly adjusting section 5(b) in light of the deletion of the blanket exemption for 
employees of educational agencies &om section Il. The legislature did not make a similar 
adjustment for the deletion of the blanket exemption for employees of governmental 
agencies from section 11. Thus, we believe that the legislature contemplated that this 
section would be otherwise applicable to employees of governmental agencies following 
the deletion of the blanket exemption from section Il. Therefore, we conclude that 
section 5(b) excepts city employees hired primarily to perform other services from the 
act’s licensing requirements provided that they refrain from using methods prohibited by 
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state law or rule or by rule of the United States Environmental Protection Agency, 
restricted-use. pesticides or state-limited-use pesticides.’ 

Piiy, at the same time the 72d Legislature enacted the foregoing amendments to 
the act, it also added the following general exemption to section 11: 

[A] person who uses pest control chemicals that are for 
household use and are available for purchase in retail food stores, 
such as aerosol bombs and spray cans, if the insecticide is used in 
accordance with board rules or guidelines and is: 

(A) used by the owner or his employee or agent in space 
occupied by the building owner in a residential building, office 
building, retail building, or industrial building; or 

(B) used in a place that is vacant, unused, and unoccupied. 

V.T.C.S. art. 135b-6, $ ll(4); Acts 1991, 72d Leg., ch. 771, § 16, at 2759. This 
provision appears to apply to my premises’ owner or his or her employee who uses 
household pest control chemicals on his or her premises, including a city or a city 
employee. Thus, we conclude that section ll(4) exempts a city employee who uses 
household pest control chemicals in vacant or residential, office, retail, or industrial 
buildings owned and occupied by the city from the act’s licensing requirements. 

SUMMARY 

The Texas Structural Pest Control Act, V.T.C.S. article 135b-6, 
requires a city employee who engages in the business of structural 
pest control to obtain a noncommercial applicator license. The act 
exempts from its licensing requirements city employees 1) who are 
hired primarily to perform other services provided that they do not 
use methods prohibited by state law or rule or by rule of the United 
States Environmental Protection Agency, restricted-use pesticides or 
state-limited-use pesticides, or 2) who use household pest control 
chemicals in vacant or residential, office, retail, or industrial buildings 
owned and occupied by the city. 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 

+The tams ‘mstrictcd-USC pesticide” and “state-Iimircd-use pesticide” are defined by sections 
2@)(Z) aad 2@)(3) ofthe act respdively. 
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WILL PRYOR 
Fkst Assistant Attorney General 

MARYKELLER 
Deputy Assistant Attorney General 

RBNEAHIcKs 
Special As&ant Attorney General 

MADELEINE B. JOHNSON 
Chair, Opiion Committee 

Prepared by h4ary R Grouter 
Assistant Attorney General 
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