
DAN MORALES 
.ATTORSEY Gt’SHkAl. 

QBffice of toe Bttornep 63eneral 
&ate of PGexae 

February 6, 1996 

Mr. Steve Robinson 
Executive Director 
Texas Youth Commission 
P.O. Box 4260 
Austin, Texas 78765 

Opinion No. DM-376 

Re: Whether a Texas Youth Commission 
employee in a hazardous duty position but 
not receiving hazardous duty pay accrues 
service credits for purposes of longevity 
pay (RQ-746) 

Dear Mr. Robinson: 

You ask whether under the hazardous duty pay provisions of chapter 659, 
subchapter E, Government Code, “tiic in service continues to accrue for longevity pay 
purposes during the first year of a Texas Youth Commission employee’s service in a 
hazardous duty position.” 

Subchapter D of chapter 659, Government Code, provides generally for longevity 
pay. A !U-time state employee is generally entitled to receive ‘longevity pay,” of four 
dollars for each ‘year of “life-time service credit.” starting after five years of service.t 
Chapter 659, subchapter E, section 659.062, although not embracing Texas Youth 
Commission (“TYC”) employees, provides that certain state law enforcement and security 
personnel are “entitled to hazardous duty pay of S7 a month for each year of service” in a 
hazardous duty position. The succeeding provisions, in section 659.063, specifically 
provide that TYC employees having routine direct contact with youth in commission 
facilities or under commission supervision “may receive’hazardous duty pay* in an amount 
that does not exceed the amount” authorized by section 659.062, subject to the conditions 
and limitations in the General Appropriations Act. 3 Section 659.062(a), however, adds 

%pant of long&y pay bcgios alter five years uf rcni#. Tba amount psid imrcams “when 
the lOth, 15th. ZOlh, and 2% years of l&time service c&it arc accrued.” Gov? Code 5 659.044. 

*We note Ihat, even though “eligible” to receive hamdou duty pay under &on 659.062. TYC 
employws pcrforming hazardous duly arc nol, by virtue of the use of “may” and the wndilioning of their 
receipt of such pay on limitations in the General Appropriations A*. ‘cn~iUcd” IO it as Ux c&r personnel 
designated in the section appear to k. 

?SccUon 659.063 was added by Iwo scpmte bills in 1995. Acl of h&y 27, 1995,74th Leg., RS., 
ch. 262, 0 91, 1995 Tex. Ms. Law Serv. 2Sl7. 2586; Act of Apr. 25, 1995, 74th Leg., RS.. ch. 76, 
Q 5.15,1995 TCX. SCSS. Law WV. 458,478. We refer however 10 the section as added hy chapter 262 of 
rbc session laws, which was adopted later in time. In section 90 Ihereof, chsprcr 262. unlike chapter 76, 
also smcndcd section 262&52(a), adding the proviso regarding sccdon 659.063@)(l) quoted klow in lhe 
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the proviso that “[elxcept as provided by Subsection (c) or Section 659.063(b)(l), this 
hazardous duty pay is instead of. longevity pay.” 

Subsection (c) of section 659.062 provides: 

A state employee who has received longevity pay under 
Subchapter D for service in a position that does not require the 
performance of hazardous duty and who transfers to a position for 
which the employee is eligible to receive hazardous duty pay is 
entitled to continue to receive longevity pay for the years of service 
to the state performed in the prior position. The employee is not 
entitled to additional longevity pay for the period in which the 
employee receives hazardous duty pay, but that period is included in 
computing the employee’s total years of service as an employee of 
the state. Footnote omitted; emphasis added.] 

The other referenced provision in the section 659.062(a) proviso is subsection 
(b)(l) of section 659.063, which provides that hazardous duty pay under section 659.063 

is subject to the conditions and limitations in the General 
Appropriations Act, except that during periods when Texas Youth 
Commission employees do not receive the full, amount of the 
hazardous duty pay for which they are eligible, they are entitled to 
receive longevity pay for the time accrued in a hazardous duty 
position, but only until hazardous duty payments resume. 

Attorney General Opinion TM-548 (1986) concluded that, under the 
“unambiguous” language now in section 659.062(a)-“entitled to hazardous duty pay of 
S7 a month for each year of service”-an employee is not entitled to start receiving 
hazardous duty pay until &er a year of service in a hazardous duty position. Your 
concern, again, is whether, during the first year in a hazardous duty position, when he is 
not yet eligible to receive hazardous duty pay, a commission employee accrues “lifetime 
service credit” for longevity pay purposes. In our opinion, such employee continues to 
accrue “lifetime service credit” for longevity pay purposes during his first year of 
hazardous duty service. The language of subsection (c), section 659.062, quoted above, 
indicates only that the accrual of service credit for longevity pay purposes stops “for the 
period in which the employee receives hszardous duty pay.” (Emphasis added.) Siilarly, 
the proviso in subsection (a) that “[elxcept as provided by Subsection (c) or Section 
659.063(b)(I,), this hazardous duty pay is instead of. longevity pay” limits only 
longevity pcry, not the accrual of “lifetime setvice credit” for longevity pay purposes4 

(footnote continued) 
text. The Isnguage afrer ‘General Appropriations An” in chapter 262’s version of section 653.063(b)(l) 
is not included in the version of the section added by chapter 76. 

‘The provision of subsection (b)(I) of salion 659.063 for the ruxipl of longevity pay by 
commission anployces who “do not fcceive the full amount of hazardous duty pair for which they are 

p. 2045 
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Therefore, in our opinion, as he is not actually “receiving” hazardous duty pay during his 
first year of service in a hazardous duty position, the employee continues to accrue 
“lifetime service credit” under the longevity provisions of subchapter D during that period. 
See id. $4 659.044 (entitlement to receive four dollars longevity pay “for each year of 
lifetime service credit” beginning after five years of service), 46 (“employee accrues 
lifetime service credit for the period in which the employee.. ‘. serves as a. state 
employee”).s 

You also ask “‘whether part-time and hourly [nC] employeesd who work in 
hazardous duty positions are eligible to receive hazardous duty pay under” the provisions 
of sections 659.062 and 659.963. The provisions of sections 659.062 and 659.063 refer 
to “an eligible employee,” “an employee of the state,” “employees. . . eligible for 
hazardous duty pay,” and “an employee of the Texas Youth Commission.” Nowhere do 
these provisions limit the covered class of employees to full-time employees. ‘Where the 
legislature makes no exception to the provisions of a statute, the presumption is that it 
intended no exceptions.” Attorney General Opinion JM-407 (1985) (eligibility of part- 
time employees to accrue service credit for longevity pay purposes under predecessor 
provisions of subchapter D). We conclude that subject to the other conditions of section 
659.062, including the amendatory provisions specific to TYC employees, part-time and 

(foutnote conthtued) 
digible”doesnotkaronthetimepcriodyouarkibout-thcf~yearofhazardour duty seNice-whm 
the employee is not yet digiblc to rcceivc harardous duty pay. 

sPkam note, however, that although tmdcr the conchtsion we reach hem. an employee 
fmns12~ing to a hamduus duty position is cntitkd to continue accruing lifettme service cmdits for 
longwily pay putposes so long as he does not actuatly receive hazardous duty pay, under s&section (c) of 
awtion 659.062 Ume liiaime szvice modit6 would not be inchxled in determining the amotmt of 
kmgevify pay which he would be entttkd to recetve while in a ham&us duty position such pay under 
adcctioa (c) being “for the years of setvice to the state pcrformcd in the prior posttion.” (Emphasis 
addat.) However, tmdcr mbstion @XI) of section 659.063, which is spccitic to NC employees, such 
empluyw3 arc mtitkd to receive long&y pay for time accrued in a bamtdom duty position while not 
actually mwiving full bazarduu6 duty pay “for which they am eligible.” Although such employees would 
WI k eligible tmdcr the pmvision to mceive such longevity pay during their fimt year in a ham&us duty 
p&ion, wbm tky arc MI eligible to actnally raotvc hazardous duty pay, they may, once eligible 
tbarafor but not scmally rccciving full baardws duty pay. taceive longevity pay based on their ham&us 
duty acrvicc inchtding amomtts attributable to the first year of such service when they are not actually 
mceiving hazardws duty pay. See also Gov’t Code g 659.062(d) (tf hazardous duty employee tmnsfem to 
rmhmdcm position and stops mceiving hamrdous duty pay. he is then ~mtitkd to longevity pay for 
each year of service including the yars of sewice in a position for which the l mploye was entitled to 
hmmdas duty pay”) (emphasis added). 

swe note that you indicate that some of the “employees” in question are “stand-by.” We camtot 
tesulvc Uu fact questions which would be involved in dctcrmining whether “standby” employees arc in 
fact employees within the, pmnmtably ordinary, meaning of the term as used in section 659.062. For 
porpoms of this opinion, we take at face value your charactartzation of the individuals you ash about as 
“emplnyws.” 

p. 2046 
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hourly, as well as full-time, TYC employees in hazardous duty positions are eligible to 
receive hazardous duty pay.7 

SUMMARY 

A Texas Youth Commission employee holding a hazardous duty 
position is not eligible to receive hazardous duty pay during his first 
year in a hazardous duty position. Such employee continues to 
accrue “lifetime service credit” for longevity pay purposes during the 
frrst year in a hazardous duty position. Subject to the other 
w&ions of Government Code sections 659.962 and 659.963, part- 
time and hourly, as well as full-time, Texas Youth Commission 
employees in hazardous duty positions are eligible to receive 
hazardous duty pay. 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 

JORGE VEGA 
First Assistant Attorney General 

SARAH I. SHIRLEY 
Chair, Opiion Committee 

Prepared by William Walker 
Assistant Attorney General 

We tudmlmd it has been argued that the language of s&section (a) of acction 
659.062-“hazardous duty pay is instead o/other hamdow duty or longevity pay”-indicator that one is 
not eligible to receive hazardous duty pay unless he had been eligible to receive longevity pay. The 
lengevity psy pmvisiom expressly condition eligibility IO receive lonrpvity pay (as distincr from eligibility 
to swrue acrviw time for longwily pay pmpse6) on one’s being a full-rime employee. Gov? Cods 
#§659.043. ,046. See Anomcy Gaual Opinion Jhf-407 0985) (distinguishing eligibility to accrue 
la~gevity scrvim rims from eligibility to roxiw longwiry psy). We do not bclim that sn ordinary 
tmding of the language in which “instead of’ is used reasonably pennits infcning a requirement that one 
have been eligible for longevity pay in order to receive hazardous duty pay. MOIWJW, even if t&e 
provisions were ambiguous, it is a 3~41 settled” canon of conmuction that they should be construed in 
Thor of the public employee Id. 

Please note, however, that as you do not ask, WC do not address how bazardwr duty pay amounts 
due a part-tiou or body employee are to be cakxlated. See, e.g., Attorney General Opinion H44 
(1975) (sick leave bcnetits of part-time and hourly employees). 

P. 2047 


