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Austin, Texas 78714-9134
Dear Dr. Levy:

You inform us that certain health-care practitioners, who are licensed as
chiropractors but not as acupuncturists,! have been advertising that they perform, and
presumably do perform, acupuncture at their chiropractic clinics. You ask three questions
in an attempt to determine whether this phenomenon indicates a violation of V.T.C.S.
article 4495b, subchapter F, which governs the practice of acupuncture, or V.T.C.S.
article 4512b, which governs the practice of chiropractic. Specifically, you seek our
opinion regarding the following issues:

1. Whether the practice of acupuncture is within the scope of
practice for a licensed Texas chiropractor?? ‘

2. Whether licensure as an acupuncturist is required for a
licensed Texas chiropractor to engage in the practice of acupuncture?

3. If the answer to the first question is yes and the answer to the
second question is no, whether advertising the practice of
acupuncture by a licensed chiropractor violates statutes prohibiting
false or misleading advertising if the chiropractor fails to indicate in
the advertisement that he or she is not licensed by the Texas State
Board of Acupuncture Examiners?

We will begin by discussing the two statutes that are most relevant to your questions,
V.T.C.S. article 4495b, subchapter F, and V.T.C.S. article 4512b.

The legislature enacted subchapter F of article 4495b to provide for the
“establishment of statewide standards for the training, education, and discipline of”

1 An acupuncturist is a practitioner of acupuncture. See V.T.C.S. art. 4495b, § 6.02(2).

2We assume, for purposes of our response to your first question, that the licensed chiropractor is
not also licensed as an acupuncturist under subchapter F of the Medical Practice Act, V.T.C.S. article:

4495b.
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acupuncturists and for “an orderly system of regulating the practice of acupuncture.”
V.T.C.S. art. 4495b, § 6.01. See generally Attorney General Opinion DM-336 (1995) at
1-2 (summarizing V.T.C.S. art. 4495b, subch. F). Section 6.02(1) defines “acupuncture”
as follows:
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of moxibustion® to specific areas of the human body as a primary
mode of therapy to treat and mitigate a human condition; and

(B) the administration of thermal or electrical treatments or the
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recommendatxon of dietary guidelines, energy flow exercise, or
dietary or herbal supplements in conjunction with the treatment
described by Paragraph (A) of this subdivision.* [Footnotes added.]

No individual may practice acupuncture in this state unless he or she has obtained
a license to practice acupuncture from the Board of Medical Examiners, upon the
recommendation of the Board of Acupuncture Examiners.’ V.T.C.S. art. 4495b, § 6.06;
see also id. §§ 6.05(a)(6), 6.10. A “health care professional licensed under another
subchapter” of the Medical Practice Act or another statute may practice acupuncture
without obtaining a license from the Board of Medical Examiners, but only if the practice
of acupuncture is “within the scope of” the health care professional’s license. 7d.
§ 6.03(a). Any individual who practices acupuncture without a license to practice

3Moxibustion” xs"[c]autennuonbymeansofa cylinder or cone of cotton wool, called a moxa,
placed on the skin and fired at the top.” TaBER'S CYCLOPEDIC MEDICAL DiCTIONARY M-66
(Clayton L. Thomas, M.D., M.P.H., ed., 13th ed 1977); see also Andrews v. Ballard, 498 F. Supp. 1038,
1043 n.14 (S.D. Tex. 1980). Moxibustion is “[u]sed to produce counterirritation.” TABER'S CYCLOPEDIC

MEDICAL DICTIONARY M-66.

“For purposes of this opinion, we will assume that the licensed chiropractors are practicing
acupuncture as section 6.02(1) of the Medical Practice Act, V.T.C.S. article 4495b, defines the term
“acupuncture.” An advertisement you submitted with your request letter states that “[a]cupuncture is a
principle, not a technique.” Thus, the advertisement continues, a practitioner may use many different
methods “to stimulate an {aJcupoint,” not just the insertion of a needle. For example, the advertisement
says, “[m]any practitioners use electronic stimulation, laser beam or pressure massage to treat an
{ajJcupoint.” Elsewhere, the advertisement repeats that many practitioners “are employing electronic and
laser stimulation to the [a]cupoint with equal effectiveness as the needie.”
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National Board of Chiropractic Examiners finding that 11.8% of chiropractors in the United States use
“needling” acupuncture in their practice, while 65% of chiropractors practice acupuncture without
needles. Similarly, the same board found in 1994 that 62 4% of Texas chiropractors were using some
form of acupuncture, but only 15.8% were using needles in the practice of acupuncture. Provided that
electronic and laser stimulations and other non-needle techniques are not administered “in conjunction
with” the insertion of needles, see V.T.C.S. art 4495b, § 6.02(1XB), the definition of “acupuncture” in
section 6.02(1), V.T.C.S. article 4495b does not appear to encompass them.

5We assume that the chiropractors about which you ark are not licensed acupuncturists.
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acupuncture or a license encompassing the practice of acupuncture commits a class A

misdemeanor. Jd. § 6.12(b).

Section 1 of article 4512b, V.T.C.S,, lists three acts constituting the practice of
chiropractic. As amended by the Seventy-fourth Legislature, section 1 provides:

(8) A person shall be regarded as practicing chiropractic within
the meaning of this Act if the person:

(1) uses objective or subjective means to analyze, examine,
or evaluate the biomechanical condition of the spine and
musculoskeletal system of the human body;

(2) performs nonsurgical, nonincisive procedures, including
but not limited to adjustment and manipulation, in order to
improve the subluxation® complex or the biomechanics of the
musculoskeletal system; or

(3) holds himself out to the public as a chiropractor of the
human body or uses the term “chiropractor,” “chiropractic,”
“doctor of chiropractic,” “D.C.,” or any derivative of those
terms in connection with his name.”

Act of May 29, 1995, 74th Leg., R.S,, ch. 965, § 13, 1995 Tex. Sess. Law Serv. 4789,
4802 (footnotes added). Prior to the effective date of the 1995 amendments, article 4512b
did not limit the scope of chiropractic to only nonincisive, nonsurgical procedures.®? See
id.

Section 13a of V.T.C.S. article 4512b, which the Seventy-fourth Legislature also
amended, see id. § 18, 1995 Tex. Sess. Law Serv. 4789, 4803, explicitly excludes from
the practice of chiropractic, among other things, “incisive or surgical procedures.” For
purposes of article 4512b, the phrase

%“Subluxation” is “a partial dislocation, a sprain.” XVII OXFORD ENGLISH DICTIONARY 42 (2d
ed. 1989).

7The Seventy-fourth Legislature inserted the words “of the human body” between “as a
chiropractor” and “or uses the term.” See Act of May 29, 1995, 74th Leg., R.S., ch. 965, § 13, 1995 Tex.
Sess. Law Serv. 4789, 4802 (amending V.T.C.S. art. 4512b, § 1(a)(3)).

$In particular, prior to amendment by the Seventy-fourth Legislature, V.T.C.S. article 45120,
section 1(a)(2) provided that an individual practices chiropractic if the individual “uses adjustment,
manipulation, or other procedurcs in order to improve subluxation or the biomechanics of the
musculoskeletal system.” See Act of May 29, 1995, 74th Leg., R.S., ch. 965, § 13, 1995 Tex. Sess, Law
Serv. 4789, 4802 (amending V.T.C.S. art. 4512b, § 1(a)(2)).
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“Incisive or surgical procedure” includes but is not limited to making
an incision into any tissue, cavity, or organ by any person or
implement. It does not include the use of a needle for the purpose of
drawing blood for diagnostic testing.?

V.T.C.S. art. 4512b, § 13a(b) (footnote added).

A violation of article 4512b results in the revocation or suspension of a license, or
the probation or reprimand of a licensee. V.T.CS. art. 4512b, § 14(a), see also id.
§ 14a(1). The Texas Board of Chiropractic Examiners may assess an administrative
penalty in an amount not to exceed $1,000 for each day the violation occurs or continues.
See id. §§ 14(a), 19a(a). In addition, a person who violates article 4512b is liable to the
state for a civil penalty of $1,000 for each day the violation occurs or continues. /d.

§ 19a(b).

For purposes of this opinion, we assume a chiropractor practices acupuncture to
improve the subluxation complex or the biomechanics of the musculoskeletal system. See
id § 1(a}(2). Central to our determination of whether the practice of acupuncture is
“within the scope of” a chiropractic license, see V.T.C.S. art. 4495b, § 6.03(g), is a
consideration of whether acupuncture is an “incisive or surgical procedure” for purposes
of section 13a(b) of article 4512b. If acupuncture is an incisive or surgical procedure,
article 4512b, section 13a(a)(1) excludes it from the practice of chiropractic, and a person
who is licensed only as a chiropractor may not perform it..

The word “incisive” means “cutting, having the power of cutting.” TABER’S
CYCLOPEDIC MEDICAL DICTIONARY I-12 (Clayton L. Thomas, M.D., M.P.H., ed., 13th
ed. 1977). It also means “cutting with a sharp edge” VII THE OXFORD ENGLISH
DICTIONARY 796 (2d ed. 1989).

The word “surgical” pertains to surgery, which is the “branch of medicine dealing
with manual and operative procedures for correction of deformities and defects, repair of
injuries, and diagnosis and cure of certain diseases.” TABER’S CYCLOPEDIC MEDICAL
DICTIONARY, supra, at S-130; see also id. at S-131 (defining “surgical™). For purposes of
the Medical Practice Act, V.T.C.S. article 4495b, the legislature has defined the term
“surgery” to include “surgical services, surgical procedures, surgical operations, and the
procedures described in the surgery section of the Common Procedure Coding System as
adopted by the Health Care Financing Administration of the United States Department of
Health and Human Services.”!® V.T.C.S. art. 4495b, § 1.03(a)(15).

%Prior to amendment by the Seventy-fourth Legislature, V.T.C.S. article 4512b, section 13a
provided only that “[a] chiropractor may not usc in the chiropractor’s practice surgery, drugs that require
a prescription to be dispensed, x-ray therapy, or therapy that exposes the body to radioactive material.”

1°The Common Procedure Coding System does not list acupuncture as a surgical procedure. See
American Medical Association, PHYSICIANS” CURRENT PROCEDURAL TERMINOLOGY ‘96 at 53-246 (1995).
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When interpreting a statute, a court must diligently attempt to ascertain legislative
intent. Gov't Code § 312.005. Although we question whether a court ordinarily would
classify acupuncture as “incisive™!! or “surgical,”!? we believe the legislature intended that
V.T.C.S. article 4512b, section 13a(b) be construed to classify acupuncture as an “incisive
or surgical procedure™; we further believe a8 court would reach a conclusion consistent
with the legislative intent. The legislature expressly excluded from the range of
procedures that are incisive or surgical “the use of a needle for the purpose of drawing
blood for diagnostic testing.” We deduce that the legislature considered the use of a
needle for the purpose of drawing blood to be an incisive or surgical procedure, and we
find no distinction between the use of a needle in a diagnostic circumstance and the use of
acupuncture needles.

Additionally, we note that, during the Seventy-fourth Legislature, a witness
described acupuncture as “a mild form of surgery” to the Senate Committee on Health and
Human Services. See Hearings on S.B. 718 Before the Senate Comm. on Health and
Human Services, 74th Leg., R.S. (Apr. 12, 1995) (statement of Dee Ann Newbold, Texas
Acupuncture Association) (tape available from Senate Staff Services). The legislature
may well have believed, therefore, that acupuncture was among those “incisive” and
“surgical” procedures article 4512b, sections 1(2)(2) and 13a(b) exclude from the practice
of acupuncture.

HCourts have described acupuncture as a “piercing of the skin,” see Acupuncture Soc'y of Kan.
v. Kansas State Bd. of Healing Arts, 602 P.2d 1311, 1311 (Kan. 1979), or “a puncturing of bodily tissue,”
see People v. Amber, 349 N.Y.S.2d 604, 610 (N.Y. Sup. Cr 1973), as well as an “insertion” and
“manipulation” of wires or needles, see Andrews v, Ballard, 498 F. Supp. 1038, 1043 (S.D. Tex. 1980);
People v. Roos, 514 N.E.2d 993, 993, 994 (1IL. 1987); Acupuncture Soc'y of Kan., 602 P.2d at 1312; State
v. Rich, 339 N.E.2d 630, 631 (Ohio 1975);, Amber, 349 N.Y.S.2d at 611.

12we find no Texas court that has considered whether the practice of acupuncture constitutes
surgery, but we note that courts around the country have split on the issue. For example, the Supreme
Court of Kansas has determined that acupuncture is not surgery for purposes of the Kansas statutes
because acupuncture is not “intended to separate or scver tissuc for the purpose of penctration for
treatment, replacement or removal of afflicted parts.” Acupuncture Soc'y of Kan. v. Kansas State Bd. of
Healing Arts, 602 P.2d 1311, 1315-16 (Kan. 1979); accord Peaple v. Roos, 514 N.E.2d 993, 997 (Tl
1987); see also State v. Won, 528 P.2d 594, 596 (Or. 1974) (summarizing, without reconsidering, lower
court’s finding that acupuncture did not constitute minor surgery).

On the other hand, the Washington Court of Appeals has determined that acupuncture constitutes
surgery because it involves “the penetration of human tissue.” State v. Wilson, 528 P.2d 279, 28] (Wash.
Ct. App. 1974); accord Kelley v. Raguckas, 270 N.W.2d 665, 669 (Mich. Ct. App. 1978) (citing Note,
Regulating the Practice of Acupuncture: Recent Developments in California, 7 U.C. DAVISL. REv. 385,
391-92, 396 (1974)); see also Cherry v. State Farm Mut. Auto. Ins. Co., 489 N.W.2d 788, 790 (Mich. Ct.
App. 1992) (citing Raguckas, 270 N.W.2d 665);, Commonweaith v. Schatzberg, 371 A.2d 544, 547 n.6
(Pa. Commw. Ct. 1977) (indicating that Attorncy General of Pennsylvania concluded that acupuncture is
surgery and forbidden to chiropractors).
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Furthermore, article 4495b, subchapter F suggests that the legislature believes
acupuncturists should be trained in accordance with statewide standards, see V.T.C.S. art.
4495b, § 6.01(1), and examined by a state board, see id. § 6.05(a). The legislature has
established requirements for an applicant for a license to practice acupuncture; among
other things, the applicant must have completed 1,800 hours of instruction in subjects
including bacteriology, physiology, symptomatology, meridian and point locations, and
hygiene, and must have treated patients (with supervision) for at least two terms. See id.
§ 6.07(c). We believe the legislature, in the interest of the public health, safety, and
welfare, see id. §6.01(2), intended to except from the training and examination
requirements only health care professionals whose licenses clearly encompass the practice
of acupuncture. See id §6.03(a). In our opinion, the practice of chiropractic, as
delineated in V.T.C.S. article 4512b, section 1, does not clearly encompass the practice of
acupuncture.

We accordingly conclude that V.T.C.S. article 4512b, section 1, which
encompasses within the practice of chiropractic only nonsurgical, nonincisive procedures,
does not authorize a chiropractor to practice acupuncture. In answer to your first
question, therefore, the practice of acupuncture is not within the scope of practice for a
licensed Texas chiropractor. Conversely, in answer to your second question, a licensed
chiropractor must obtain a license to practice acupuncture if the chiropractor desires to
practice acupuncture.

You premise your last question on an affirmative response to your first question
and a negative response to your second question. We have reached the opposite
conclusions. Consequently, we need not answer your last question.
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Only a health care professional whose license clearly
encompasses the practice of acupuncture is excepted from the
training and examination requirements set forth for acupuncturists in
V.T.C.S. article 4495b, subchapter F. The practice of chiropractic,
as delineated in V.T.C.S. article 4512b, section 1, does not clearly
encompass the practice of acupuncture. Accordingly, V.T.C.S.
_article 4512b, section 1, which authorizes a chiropractor to perform
only nonsurgical, nonincisive procedures, does not authorize a
chiropractor to practice acupuncture.

Thus, the practice of acupuncture is not within the scope of
practice for a licensed Texas chiropractor. Conversely, a licensed
chiropractor must obtain a license to practice acupuncture if the
chiropractor desires to practice acupuncture.

Yours very truly,
Do, Mol

DAN MORALES
Attorney General of Texas

JORGE VEGA -
First Assistant Attorney General

SARAH J. SHIRLEY
Chair, Opinion Committee

Prepared by Kymberly K. Oltrogge
Assistant Attorney General



