State of Texas
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ATTORNEY GENERAL

The Honorable Tim Curry Opinion No. DM-435
Tarrant County Criminal District Attorney

401 West Belknap
Fort Worth, Texas 76196-0201

Dear Mr. Curry:

You ask several questions about section 58.001(c) of the Family Code, which
requires law enforcement agencies to destroy all information relating to certain juveniles.
Title 3 of the Family Code, chapters 51 through 60, comprise the Juvenile Justice Code.
Chapter 58 governs records relating to juveniles. Subchapter A relates to records
generally, and subchapter B requires the Department of Public Safety (“DPS”) to maintain
a database for a computerized juvenile justice information system. Fam. Code § 58.102.
Juvenile boards are charged with compiling information for the juvenile justice system on

the local level. See id. § 58.105.

You ask sbout the requirements of Family Code section 58.001, which is in

subchapter A relating to records generally, and provides as follows:

(a) Law enforcement officers or other juvenile justice personnel
shall collect information described by Section 58.104 as a part of the
juvenile justice information system created under Subchapter B.

(b) The information is available as provided by Subchapter B.

(c) A law enforcement agency may forward information,
including photographs and fingerprints relating to a child who has
been detained or taken into custody by the agency to [DPS] for
inclusion in the juvenile justice information system created under
Subchapter B only if the child is referred to juvenile court on or
before the 10th day after the date the child is detained or taken into
custody. Ifthe child is not referred to juvenile court within that time,
the law enforcement agency shall destroy all information, including
photographs and fingerprints, relating to the child unless the child is
placed in a first offender program under Section 52.031 or on
informal disposition under Section 52.03. The law enforcement
agency may not forward any information to {DPS] relating to the
child while the child is in a first offender program under Section
52.031 or on informal disposition under Section 52.03. On
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successful completion by the child of a first offender program under
Section 52.031 or informal disposition under Section 52.03, the law
enforcement agency shall destroy all information, including
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You are particularly interested in the requirements of subsection (c). The language
of subsection (c) was added in 1995 by the Seventy-fourth Legislature! in conference
committee. See S.R. 1173, § 18, 74th Leg, R.S. (1995) (suspending Senate Rule
12.03(4) in order to add subsection (c) to section 58.001 in conference committee).
Because this language was not considered by the legislature until the very end of the
legislative process, we have not been able to find any legislative history that would shed
light on the legislature’s intent. At any rate, subsection (c) is not ambiguous. It plainly
requires a law enforcement agency to destroy all information relating to a child who has
been taken into custody created pursuant to that arrest if the child is not referred to
Juvenile court within ten days, unless the child is placed in a first offender program under
Family Code section 52.031 or on informal disposition under Family Code section 52.03.
In the event a child is placed in a first offender program or on informal disposition, the law
enforcement agency must destroy all information relating to the child created pursuant to
that arrest if the child successfully completes the program or informal disposition.

Your first questions focus on the meaning of the phrase “all information™ in the
second and fourth sentences of subsection (c). First, you state that a juvenile and an adult
may be arrested at the same time for the same offense, and that the arrest report will
include the names of both individuals. In other cases, two or more juveniles may be
arrested and the arrest report will include all their names. In the event the child (or, in the
latter case, one of the children) is not referred to juvenile court or successfully completes a
first offender program or informal disposition, you ask whether subsection (c) requires &
law enforcement agency to destroy the entire arrest report. Subsection (c) speaks in terms
of information rather than documents or records. For this reason, we do not believe it
requires the destruction of the entire arrest report. The redaction of the report to remove
any information identifying the child who was not referred to juvenile court or who
successfully completed a first offender program or informal disposition would appear to
satisfy subsection (c). We note, however, that section 58.007 requires that law
enforcement records and files concerning a child shall “be kept separate from adult files
and records.” This would appear to require that separate records, including arrest reports,
be made for a juvenile arrestee in the first situation you describe.? Finally, we stress that

1See Act of May 27, 1995, 74th Leg., R.S., ch. 262, § 53, 1995 Tex. Gen. Laws 2517, 2549-50.

2After redacting information relating to the arrest of a juvenile from an adult arrest record, we
believe it would be permissible for a law enforcement agency to indicate in the adult arrest record that the
adult was arrested with a juvenile, if the identity of the juvenile is not disclosed, or, alternatively, to list
the juvenile as a witness to the offense, if there is no indication that the juvenile was arrested. We also
note as a general matter that the requirement in Family Code section 58.007 that law enforcement records

(footnote continued)
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section 58.001(c) requires only the destruction of information relating to a child created
pursuant to the arrest. It does not require the destruction of information in the possession
of a law enforcement agency pertaining to the child that was not created pursuant to the
arrest, such as information in other records or files obtained prior to the arrest not directly
related to the arrest.

You ask whether information must be destroyed regardless of its form and if it
must be destroyed within a certain time period. Subsection (c) uses the words “all
information.” It applies to all information discussed above within the possession of the
law enforcement agency regardless of its form, including information in computerized
form. Subsection (c) does not specify a time period within which information must be
destroyed. Section 58.002, however, requires a law enforcement agency to certify that
photographs and fingerprints required to be destroyed under section 58.001 have been
destroyed at the end of each calendar year. Fam. Code § 58.002(b). Section 58.002
appears to contemplate that photographs and fingerprints must be destroyed before the
end of the calendar year in which they are collected. With the exception noted below, we
believe that it would be reasonable for a law enforcement agency to use this timetable for
the destruction of all other information under section 58.001(c).3 It would be difficult for
a law enforcement agency to justify the retention of information for any greater length of
time, given the requirements of section 58.002.

Information relating to a child who has successfully completed a first offender
program must be retained for 90 days after the date the child completes the program for
the following reason. Section 52.031(j) provides that the case of a child referred for
disposition under a first offender program must be referred to juvenile court if “the child
completes the program but is taken into custody . . . before the 90th day after the date the
child completes the program for conduct other than the conduct for which the child was
referred to the first offender program.” Id. § 52.031(j)}(3). Destruction of all information
relating to the child pursuant to section 58.001(c) before the 90th day after the date the
child completes the program would impede the enforcement of this requirement. Section
52.031(j) and section 58.001(c) were enacted in the same legislation* and must be
harmonized if possible. Cf. Gov’t Code §311.025. They can be harmonized by

(footnote continued)

and files concerning a child shall “be kept scparate from adult files and records™ requires that a law
enforcement agency must maintain wholly separate filing systems for juveniles and adults, but it does not
prohibit information about a juvenile from appearing in an adult record or information about an adult
from appearing in a juvenile record.

3Cf. Houston Chronicle Publishing Co. v. Mattox, 767 S.W.2d 695, 689 (Tex. 1989) (where
statutory provision contained no definite deadlines for attorney general decision, attorney general was
required to act within reasonable time and not to delay beyond time needed to reach decision).

4See Act of May 27, 1995, 74th Leg., R.S,, ch. 262, § 19 (adding Fam. Code § 52.031(j)), § 53
(adding Fam. Code § 58.001(c)), 1995 Tex. Gen. Laws 2517, 2526-27, 2549-50.
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construing section 58.001(c) not to require the destruction of information relating to a
child who has completed a first offender program before the 90th day after the date the
child completes the program.

Next, you ask about the effect of the destruction of information under section
58.001(c) on a law enforcement agency’s ability to administer a first offender program.
You state that if information

on a juvenile is destroyed upon completion of a first offender
program or informal disposition, there will be no way for the {law
enforcement agency] to determine if a child has been [a] first
offender or not. In effect, a juvenile could possibly have the option
to participate in a first offender program on more than one occasion
without the existence of the records to demonstrate to the contrary.

Your question assumes that a child who has successfully completed the first offender
program or informal disposition is thereafier ineligible for referral to the first offender
program. Section 52.031(d)(1) provides that a law enforcement officer may refer a child
to the law enforcement officer or agency designated to process children under the first
offender program for disposition under the program if “the child has not previously been
adjudicated as having engaged in delinquent conduct.” Nothing in section 52.031 (with
the exception of the limited circumstances set forth in subsection (j) as discussed above)
suggests that a child who has successfully completed the first offender program or
informal disposition is ineligible for referral to the first offender program. Section 52.031
is plain on its face. It is within the province of the legislature, not this office, to amend
section 52.031 to tighten the eligibility requirements for the first offender program.

Finally, you express concern that the destruction of information under section
58.001(c) will negatively affect various operations of law enforcement agencies.®> You
point out, for example, that the destruction of information could affect law enforcement
agencies’ ability to evaluate juveniles’ continuing contacts with police and to pursue leads
in investigations of major crimes. As noted above, section 58.001(c) does not require a
law enforcement agency to destroy all information in its possession relating to a juvenile,
but rather all information relating to the juvenile created pursuant to the particular arrest.
Furthermore, although we understand your concemns about the impact of section
58.001(c), in enacting this provision the legislature appears to have balanced the privacy
interests of children and law enforcement interests. It is for the legislature, not this office,
to evaluate the effectiveness of this balance and to amend the statute if necessary.

$You list 11 areas of concern, It is not clear from the items on this list whether you intend to ask
about the interaction of section 58.001(c) and other particular statwtory requirements or merely to express
your concern about the effect of section 58.001(c) on law enforcement operations in general. In the event
that you have questions about the implications of section 58.001(c) for particular statutory requirements,
please present and brief those questions specifically.
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SUMMARY

Family Code section 58.001(c) requires a law enforcement
agency to destroy all information relating to a child who has been
taken into custody created pursuant to the arrest if the child is not
referred to juvenile court within ten days, unless the child is placed in
a first offender program or on informal disposition. In the event a
child is placed in a first offender program or on informal disposition,
the law enforcement agency must destroy all information relating to
the child created pursuant to the arrest if the child successfully
completes the program or informal disposition.

Subsection (¢) requires the destruction of all information relating
to a child created pursuant to an arrest in the possession of a law
enforcement agency regardless of its form, including information in
computerized form. Subsection (c) requires the destruction only of
information relating to the child created pursuant to the arrest and
does not necessarily require the destruction of entire documents.
Family Code section 58.007 requires that law enforcement records
and files concerning a child shall “be kept separate from adult files
and records.” It would be reasonable for a law enforcement agency
to destroy information relating to a child created pursuant to an
arrest by the end of the calendar year in which it is collected.
Information relating to a child who has completed a first offender
program, however, must be retained for ninety days after the date the

child completes the program.
Yours very truly,
D o W 0% /f
DAN MORALES
Attorney General of Texas
JORGE VEGA
First Assistant Attorney General

SARAH J. SHIRLEY
Chair, Opinion Committee

Prepared by Mary R. Crouter
Assistant Attorney General
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