
February 28, 19Yl 

M s Susan Garrison. Acting Chairman 
Opinion Committee 
P.O. Box 12548 
Austin, Texas 78711-2548 

RE: Request for Opinion Concerning ConstrucQ~ini~ICQmmit?ee 
2060's Amendments to Article 6701d-11, V.A.T.S. 

Dear Ms. Garrison: 

There is a disagreement among several trucking 
companies and the Constables of several counties concerning 
the enforcement of weight limits on trucks operating on load 
zoned county roads. The disagreement centers upon those 
trucks (and those companies) which are operating under the 
aegis of "Texas 2060 Permits" issued by the Texas Department 
of Highways and Public Transportation. 

In an effort to clarify this issue, I am requesting 
your opinion on the following: 

Question: Does a permit issued under 
Article 6701d-11, Section 58, authorize a 
vehicle to operate at 5% over the maximum 
gross weight for' ~Jh~th~t'h‘e."V~ntcr(!. cbh-be 
rcgfsterea. or is the vehicle limited to 5% 
over the posted load limit of the road over 
which it is travelling? 

SHORT’DISCUSSIOW 

At the heart of this issue is whether or not counties 
may require trucking companies to obtain special permits to 
travel over county roads and bridges at weights exceeding 

\ the posted limits, or whether- a "Texas 2060 Permit" preempts 
I any other local permit requirements. 

Section 58 of Art. 6701d-11 (the Act), added to the Act 
in 1989 by House Bill 2060, allows for the state Department 
of Highways and Public Transportation to issue permits for 
vehicles to "operate with a gross weight or axle weight that 
exceeds the allowable gross or axle weight for the vehicle." 
Art. 6701d-11 Sect. SB[a). House Bill 2060 also amended the 
Act in several places, by adding the phrase "for that 
vehicle" to passages dealing with weight limitations 
affected by the Act. See;-e;g;, Art. 6701d-11, Section 6, 
Subd. 1. 



Further, Section 2(b)(l) of the Act appears to prohibit 
commissioners' courts from issuing permits, charging fees 
for, or otherwise regulating the operation of vehicles which 
ha.ve a permit issued under Section 58 of the Act. 

From the foregoing, it would seem that the Legislature 
intended to establish a statewide permitting procedure 
allowing certain vehicles to avoid the necessity of 
obtaining local. county-by-county permits when operating 
over load zoned county roads. The House Bill 2060 
amendments say nothing, however, about operating in excess 
of weight limits "for that vehicle" when crossing load zoned 
bridges within a particular county. In fact, the "Texas 
2060 Permit" itself -- at least the example provided to my 
office by counsel for one trucking company -- shows on its 
face that the vehicle "[mlay not operate on load zoned 
bridges more than 5% over Pdjtiid'l-oo8-dd‘-Ti~i_r." (Emphasis 
added.) 

It would be somewhat incongruous (though not altogether 
unheard of) for the Legislature to provide for vehicles 
meeting one weight standard to operate over load zoned roads 
while prohibiting those same vehicles from crossing load 
zoned bridges -- which in many instances are an integral 
part of those same roads -- unless they conform to a 
different, and much lower, weight standard. 

The resolution of this question will provide the 
necessary guidance for our Constables and other license and 
weight enforcement personnel as to how "Texas 2060 Permits" 
are to be handled. It will also solve what is a growing 
problem in Justice Courts in Brazos and other counties: the 
increasing number of "overweight" citations being contested 
by trucking companies operating under a permit. 

Your prompt reply to this Request for Opinion will be 
greatly appreciated. 

JMK/jrd 
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