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Opinion Committee 
Dear General Morales: 

The purpose of this letter is to request an opinion from your office on an issue 
which has arisen under V.A.C.S., Article 45123 relating to the licensing and 
regulation of audiologists and Article 4566-1.01 et. seq. relating to the 
licensing and regulation of hearing a&d fitters and dispensers. The State 
Committee of Examiners for Speech-Language Pathology and Audiology met on 
March 15, 1991, and approved the filing of this request for an opinion. 

The issue is whether audiology students at a college or university are required 
to obtain a temporary training permit from the Texas Board of Examiners in the 
Fitting and Dis~pensing of Hearing Aids in order to make ear impressions or 
earmolds. 

At the February 25, 1989, meeting of the Texas Board of Examiners in the Fitting 
and Dispensing of Hearing Aids, a motion was passed that required "that students 
as a part of an academic curriculum at an accredited institution of higher 
learning, who are making ear impressions to be used as part of a hearing aid, 
must have a temporary permit" issued by the board. It is the committee's 
position that an audiology student who makes ear impressions or earmolds as part 
of the student's academic training at a college or university is not required to 
obtain a temporary permit from the Texas Board of Examiners in the Fitting and 
Dispensing of Hearing Aids. 

Article 45123, V.A.C.S., addresses the licensing of audiologists. The "practice 
of audiology" includes any practices that are necessary for the evaluation of 
hearing, for training in the use of amplification including hearing aids or for 
the making of earmolds for hearing aids. Students who are working towards a 
degree in audiology and who meet certain requirements are exempted from the 
licensing requirements of Article 45125 by Section 9(d). 

It is the committee's understanding that the board's posi:ion is that if an 
audiology student makes ear impressions or earmolds as part of the student's 
curriculum at a college or university and if the college or university then 
sells the impression or earmold (such that the impression or earmold will become 
a component part of a hearing aid to be subsequently purchased from a licensed 
fitter and dispenser), the student must be permitted by the board. 

Article 4566-1.19 provides certain exceptions to the application of the law 
relating to fitters and dispensers. Paragraph (1) exempts "persons engaged in 
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the practice of measuring human hearing as a part of the academic curriculum of 
an accredited institution of higher learning provided such persons or their 
employees do not sell hearing aids". It is the committee's position that this 
paragraph exempts students (the "person") and the student's employees (of which 
there are none) because the students are not selling hearing aids. The students 
are simply making the earmold or ear impression and the university or the 
university's employees are selling the earmold or impression. It follows from 
this paragraph that no temporary permit would be required for audiology 
students. 

In addition the exception in paragraph (3) of Article 4566-1.19 may apply to 
some audiology students who have a master's degree in audiology but are working 
towards a doctorate degree. Such individuals would be exempted unless the 
"individual" sells hearing aids, i.e. the earmold or ear impression. In the 
present case the audiology student (the "individual" under paragraph (3)) does 
not sell the hearing aid. Since such students would be exempt from the state 
law relating to fitters and dispensers, there is no requirement that such 
students must have a temporary permit from the board. 

The board's rule at 22 Texas Administrative Code, Section 141.18 recognizes that 
an individual may take the examination for a license to fit and dispense hearing 
aids without first obtaining a temporary training permit. A temporary training 
permit is only appropriate if the person is fitting and dispensing hearing aids 
and is not exempt or excepted from the state Law relating to fitting and 
dispensing hearing aids. 

The committee agrees that once an individual has obtained a temporary permit, 
the person will be required to follow the rules at 22 Texas Administrative Code, 
Section 141.35; however, if an audiology student does not obtain a temporary 
permit because the student is not legally required to do so, the audiology 
student may take the hearing aid fitters and dispensers' examination. At 22 
Texas Administrative Code Section 141.36 the requirements for licensure are set 
out and include a practicum of 150 clock hours of supervised experience. The 
rule does not say that the 150 clock hours must be done under a temporary 
training permit if the individual, the audiology student, is already exempt from 
state law. 

On behalf of the committee, I hereby request that you review this information 
and issue an opinion on this matter. If you require any further information, 
please contact Linda Wiegman, Attorney, Office of General Counsel, Texas 
Department of Health at (512) 458-7236. 

Susan Gay Dorsett 
Chair 

CC: Texas Board of Examiners in the Fitting and Dispensing of Hearing Aids 
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