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REQUEST FOR ATTORNEY GENERAL OPINION 

Dear General Morales: 

It has come to the attention of the Texas Board of Architectural Examiners that 
it has been "subsidizing" architect and landscape architect candidates' 
examination costs. The Board has been appropriated a Line Item amount of money 
for purchasing and grading examinations. The Board, however, must use part of 
its Line Item for general administration to administer the examination. The 
Board would like your opinion regarding the possibility of legal problems 
arising from this state of affairs. 

The Board's primary concern is with Article III, Section 51, of the Texas 
Constitution, which limits the state's power, acting through the legislature, 
to dispense money. In Housing Authority v. Higginbotham, 135 Tex. 158, 143 
S.W. 2d 79 (1940), the Texas Supreme Court held that subsidized housing for the 
poor did not violate Article III, Section 51, because it served a valuable 
public purpose. It is not clear, however, whether there is a valuable public 
purpose in subsidizing architect and/or landscape architect candidates' 
examination administration. The Board presumes that administration of an 
examination to verify the competency of registered architects and landscape 
architects to practice in the state protects the public health, safety and 
general welfare thereby also serving a valuable public purpose. 

Moreover! even if the Board constitutionally may subsidize candidates' 
examinatlons,'the Board is concerned with two appropriation Line Items, one for 
"Administration" and one for "Purchasing and Grading National Examinations". 
The Board interprets "Purchasing and Grading of National Examinations" to 
include only purchasing and grading and not administration. In other words, 
may the Board use the first Line Item to administer the examination? Please 
advise whether this constitutes the "transfer" of money from one Line Item to 
another? See, e.g., Tex. Atty. Gen. Op. Nos. H-679 (1976); H-575 (1975). 
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Please feel free to call me if you need additional information. 

ROBERT H. NORRIS, AIA, EXECUTIVE DIRECTOR 

cc: Mr. Thomas W. Parker 
i;ir. Eat-1 P. Swussard 
Ms. Jennifer Riggs 
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