
JOE LUCAS 
FlRST A*slsT*NT* COUNTYATTORNEY 
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July 23, 1991 

RECEIVED 
Honorable Dan Morales 
Attorney General of Texas 
Supreme Court Building 
Austin, Texas 78711-2548 

fi 2 0 91 
Opinion Committee 

Attention: Ms. Madeleine Johnson, Chairperson ~Opinions Committee 

Re: Requirement for Municipality to Bid Excess Insurance 

Dear General Morales: 

Pursuant to the provisions of Section 402.043 of the Texas 
Government Code, I hereby request opinion from the Attorney General 
with regard to the following question that has arisen in El Paso 
County, Texas. 

I. QUESTION PRESENTED 

This is a request for an opinion as to what constitutes excess 

insurance under Chapter 252, Section 252.024 of the Local 

Government Code relating-to competitive bidding requirements for 

municipalities., _ 

We are seeking a definition as to what your office would 

authorize to be purchased under the standards of excess in.sUranCe 

in Section 252.024. The Director of Risk Management for the City 

of El Paso is of the opinion that the concept of "layered excess 



obtain proposals through a licensed broker (in lieu of the bid 

process) for all insurance coverages in excess of a given retention 

amount or in excess of a large deductible. If you hold it is broad 

enough, what are the retention and deductible amounts the coverage 

must be in excess of? 

Our office is also seeking a clarification of what "selection _ 

of an insurance brokern means. Does this allow the City to hire an 

insurance broker without competitive bidding or does this require 
._j 

the City to competitively bid for the services of an insurance 

broker unless it would fall within the exemptions under Section 

252.022 of the Local Government Code for personal or professional 

services? 

II. STATEMENT OF FACE 

The City of El Paso is self-insured pursuant to the authority 

of Tex. Rev. Civ. Stat. Art 715~ (Vernon 1990). The City wants to 

consider the selection of a licensed insurance broker under Chapter 

252, Section 252.024 of the Local Government Code to obtain 

proposals for all insurance coverages that exceed the capabilities 

of its self-insurance program. The coverage the City wishes to 

secure is between $1 million and $20 million for General Public 

Liability and, therefore, a large enough amount to place such a 

purchase within the competitive bidding requirements for 

municipalities under Chapter 252. The City can retain a minimum of 

$500,000 per occurrence under its self-insurance program. 
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III. BRIEF OF THE LAW 

The general rule is that contracts for the purchase of 

insurance must be competitively bid. opinion KW-494 states an 

insurance contract is neither a professional or personal service 

and therefore, does not fall within the exemptions from-competitive 

bidding requirements of Chapter 262, Section 262.024, applicable to 

counties. Opinion JM-1038, Footnote 2, sites Opinion MW-494 and 

states, "We see no reason why the same conslusion would not be 

reached with respect to insurance purchases by municipalities under 

the current Chapter 252, Competitive Bidding Requirements." 

Chapter 252, Section 252.024 states: 

This Chapter does not prevent a municipality from 

selecting a licensed insurance broker as the sole broker 

of record to obtain proposals and coverages for excess or 

surplus insurance that provides necessary coverage and 

adequate limits of coverages in structuring layered 

excess coverages in all areas of risk requiring special 

consideration, including public official liability, 

police professional liability, and airport liability. 

The broker may be retai,ned only on a fee basis and may 

not receive any other remuneration from any other source. 

"Excess insurance" is defined in Black's Law Dictionary (5th 

ed. 1979) as "that amount of insurance coverage which is beyond the 

dollar amount of coverage of one carrier but which is required to 

pay a particular loss as distinguished from 'other insurance' which 

may be used to pay or contribute to the loss." Brownsville Fm 
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iX.c. v. Gulf Insurance Co., 550 S.W.2d 332, 337 (Tex. Civ. App.- 

Corpus Christi 1977, writ ref'd. n.r.e.) states "an 'excess' policy 

is one that provides that the insurer is liable only for the excess 

above and beyond that which may be collected on other insurance." 

The case then cites 32 Tex. Jur.2d 5420 (1962) which also states 

that an insurance policy may contain a clause that "if there is 

other 'valid and collectible insurance,' the insurer shall be 

liable only for any excess above and beyond that which may be 

collected on such other insurance. Under such a clause, when any 

other insurance has been exhausted without fully indemnifying the 

insured, then the insured may seek recovery from the excess 

insurer." 

IV. SUGGESTED CONCLUSION 

In summary, it is our belief that Section 252.024 exempts 

municipalities from competitively bidding any insurance that 

exceeds the stated retention or deductible amounts in an insurance 

policy. It is also our belief that the City may %elect8* as stated 

in Section 252.024, an insurance broker without going through the 

competitive bidding process. 

Sincerely, 

SEI1:lcl 
ATTYGENl.OPN 
07/23/91 
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