
Dear General Morales: 

The Texas Department of Insurance requests your assistance in 
interpreting a new provision of the Texas Insurance Code added by 
the Legislature as article 1.06D of House Bill 2, 72nd Legislature, 
Regular Session, 1991 (Yi.B.2"). Numerous inquiries have arisen 
regarding the interpretation of this provision. The department 
requests clarification of article 1.06D and, in particular, a 
response to the following questions: 

1. Does a person "represent" a client before the three-member 
State Board of Insurance only if the person appears before the 
Board when it meets as a body in formal session? 

2. Does client representation under article 1.06D include 
contacts with individual board members with respect to public 
business? 

3. Does the registration provision of article 1.06D apply to 
a person who serves as a member of an advisory committee appointed 
by the Board when conducting committee business7 

4. Does a person "represent" a client before the board under 
article 1.06D if the person contacts Texas Department of Insurance 
staff on behalf of a client? 

5. Do any of the following activities on behalf of a client, 
fall within the registration requirement of Article l.O6D? 

a. responding to a Texas Department of Insurance inquiry 
or request for information; 

b. responding to a Texas Department of Insurance 
complaint investigation; or 
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C. requesting general information or rule interpretation 
from the Texas Department of Insurance. 

6. Must a person who represents himself or who represents a 
full-time, exclusive employer and not the industry at large (e.g., 
a company manager) register in accordance with Article 1.06D in 
transacting routine business before the board? 

7. Do any of the exceptions to registration specified in 
Chapter 305 of the Government Code apply to registration pursuant 
to aticle l.O6D, TEX. INS. CODE? 

Article 1.06D provides as follows: 

REGISTRATION OF PERSONS REPRESENTING CLIENTS BEFORE BOARD. A 
person must register with the secretary of state in the manner 
provided by Chapter 305, Government Code, if the person 
represents a client before the board, or any board, committee 
or other body appointed by the board, more than twice during 
any calendar year. 

It is the belief of the Texas Department of Insurance that article 
1.060 was intended to apply to appearance by persons before the 
three-member board and committees or bodies appointed by the 
three-member board, and not to contacts with members of the agency 
staff or individual members of committees appointed by the Board or 
individual board members. The Legislature in article l.OlA of H.B. 
2 defined the Board to be the three-member Board. This article 
also provides that the department or agency as a whole is "composed 
of the board, the Commissioner, and other officers and employees 
required to efficiently implement the purpose of this code, other 
insurance laws of this state, and other laws providing jurisdiction 
in or applicable to the department, board, or Commissioner". Since 
the Legislature specifically defined the term VfBoardVV to be the 
three-member board of the Texas Department of Insurance and has 
used the same term regarding registration in article l.O6D, 
statutory construction would clearly indicate that the Legislature 
meant the three-member Board and not the staff of the agency. 
Brookshire v. Houston Independent School Dist. 508 S.W. 2d 675 
(Tex. Civ. App.- Houston 1974, no writ). 

It is the department's position that the Legislature intended a 
just and reasonable result, capable of execution. vt[Ilt is to be 
presumed that in enacting legislation the Legislature intended a 
just and reasonable result and a result feasible of execution is 
intended . ..we are obliged, in its construction, to consider among 
other things the object sought to be obtained and the consequences 
of any particular construction." Cole v. Texas Emp. Cosnnission 563 
S.W. 2d 363 (Tex. Civ. App. - Ft. Worth 1978, error dismd). It 
would be extremely difficult, if not impossible, to enforce a 
provison which required a person to be registered under Chapter 
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305, Government Code, if the person represented a client more than 
twice during a calendar year before the staff of the agency rather 
than the Board, or a committee or body asted by the Board. It 
is entirely likely that a staff member would have no knowledge of 
other contacts that a person may have had with other staff members 
in representation of a client. A staff member would not know 
whether the person has complied with the registration requirements 
of Chapter 305. Requiring persons who represent a client more than 
twice during a calendar year by meeting with staff members to 
comply with registration requirements would render the provision 
unenforceable and does not appear to address the concerns of the 
Legislature, regarding registration of lobbyists before the Board. 

Senate Bill 1, adopted by the 12nd Legislature, Regular Session, 
1991, pertains to the ethics of public servants, creates the Texas 
Ethics Commission, and relates to the registration, reporting, and 
restrictions concerning expenditures made to influence legislation 
or administrative action, among other matters. The primary 
regulatory provision pertaining to registration of lobbyists is 
section 305.003, Government Code, as amended in S.B. 1. It is 
clear that Chapter 305 of the Government Code applies to all 
agencies, and the newly created Texas Ethics Commission will be 
responsible for enforcement of this chapter, in addition to other 
functions. 

Section 2.03 of S.B. 1 amends Section 305.003 of the Government 
Code-and addresses the persons required to register as follows: 

Sec. 305.003. PERSONS REQUIRED TO REGISTER. (a) A 
person must register with the commission under this chapter if 
the person: 

(1) makes a total expenditure of an amount 
determined by commission rule but not less than $200 in a 
calendar quarter, not including the person's own travel, food, 
or lodging expenses or the person's own membership dues, on 
activities described in Section 305.006(b) to communicate 
directly with one or more members of the legislative or 
executive branch to influence legislation or administrative 
action; or 

(2) receives compensation or reimbursement, not 
including reimbursement for the person's own travel, food, or 
lodging expenses or the person's own membership dues, of more 
than an amount determined by commission rule but not less than 
$200 in a calendar quarter from another person to communicate 
directly with a member of the legislative or executive branch 
to influence legislation or administrative action. 

(b) Subse;Eai;)(2;freq$res a person to register if 
the person, his regular employment, has 
communicated directly with a member of the legislative or 
executive branch to influence legislation or administrative 
action on behalf of the person by whom he is compensated or 
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reimbursed, whether or not the person receives any 
compensation for the communication in addition to the salary 
for that regular employment. However, Subsection (a)(2) does 
not require a member of the judicial, legislative, or 
executive branch of state government or an officer or employee 
of a political subdivision of the state to register. 

(c) A person who communicates directly with a member of 
the executive branch to influence administrative action is not 
required to register under Subsection (a)(2) if the person is 
an attorney of record or pro se, the person enters his 
appearance in a public record through pleadings or other 
written documents in a docketed case pending before a state 
agency, and that communication is the only activity that would 
otherwise require the person to register. 

Section 2.04 of S.B. 1 sets forth the exceptions to the required 
registration. There are seven exceptions to the registration 
requirements and they include: the media, including letters to the 
editor: a person whose direct communication is an appearance before 
or testimony in a hearing and who does not receive special or extra 
compensation for the appearance other than actual expenses; a 
person whose only activity is to encourage or solicit members, 
employees, or stockholders of an entity to communicate directly 
with members of the legislative or executive branch to influence 
legislation or administrative action; a person whose only activity 
is to compensate or reimburse an individual registrant to act in 
the person's behalf; a person who attends meeting or 
entertainment event attended by a member of the legislative or 
executive branch if the total cost of attending the event is paid 
by a business entity, union, or association; a person whose only 
compensation subject to Section 305.003(a)(2) is reimbursement for 
lost wages due to attending a meeting or entertainment event, 
travel to and from the event, admission for the event, and food and 
beverage consumed at the meeting event if the event is attended by 
a member of the legislative or executive branch and if the total 
cost of the meeting or entertainment event is paid by a business 
entity, union, or association: and a person whose expenditures and 
compensation, as described in Section 305.003, combined do not 
exceed $5,000 in a calendar year. 

It is clear under Chapter 305 that an attorney representing a 
client before an agency is not required to register as a lobbyist 
under the Government Code. Does article 1.06D require registration 
of that same attorney if in representing a client, he/she appears 
more than twice during the calendar year before the State Board of 
Insurance or a Board appointed committee? 

The department recognizes the need to regulate lobbyists by 
requiring public disclosure and identification of the activities, 
expenditures, and identity of those "persons who, by direct 
communication with government officers, engage in efforts to 
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persuade members of the legislative or executive branch to take 
specific actions" s305.001, Gov. Code. It is the department's 
understanding of this chapter that persons who do not meet one of 
the stated exceptions to registration in Chapter 305 would be 
required to register with the Ethics Commission under Chapter 305, 
if their actions require registration under 9305.003, Gov. Code. 
Do those same exceptions apply to Article l.O6D? 

Since H.B. 2 is effective September 1, 1991, the department wants 
to ensure that it is properly interpreting article 1.06D as it may 
apply to representatives before the Board. We would appreciate 
your opinion on the questions previously presented. 

Please contact Russell R. Oliver, Associate Commissioner of Legal 
Services, 475-1983, if you need additional information. Thank you 
for your assistance in this matter. 

Phi&W. Barnes 
Commissioner of Insurance 

PWB/LZ/kv 

cc: Claire Korioth, Chair 
Richard F. Reynolds, Member 
Allene D. Evans, Member 
Russell Oliver, Associate Connnissioner for Legal 
Services 


