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~~ _ 3-55 

The Honorable Dan Morales ~: ‘-3 p”‘-‘I’..” 
Attorney General of Texas 
8th Floor, Price Daniel, Sr. Bldg. 
Austin, TX 78701 

BE: Interpretation of Article 3, Section 
47, Texas Constitution 

Dear Dan: 

At present, bingo is being played by all kinds of organixations. It is di&ult 
to believe that all of them are doing it for charitable purposes. Those with whom I 
have talked agree with me that under Article 3, Section 47 0~1, the Texas 
Constitution only. allows bingo to be “conducted by church, synagogue, religious 
rociety, volunteer fire department, non-profit veterans organizations, fraternal 
organizations or non-profit organizations supporting medical research and treatment 
pl-Ograms.” I perceive that this wording strictly defines who can conduct bingo. 
Hundreds of these so-callad charitable orscanizations who now have bingo permits 
probably do not come within the terms of the definition set out in Article 3, Section 
47 6). 

It has always been my opinion that Article 3, Section 47 (b) (2), requires that 
an organization that has a permit to run bingo must either own the location where 
the games are played or have a valid lease on such place. Hundreds of so-called 
charitable institutions now have permits to play bingo. Many take their permits to 
lessors who have buildings and who then use the permits and require only one 
member of each organization to be present. This means that the permit-holder 
neither owns the building nor leases it. This would appear to be in direct violation 
of the constitutional provision. 

Article 3, Section 47 (b)(3) requires that the games be “conducted, promoted 
and administered by members of the church, etc.” I have talked to a lot of good 
lawyers and they have told me that to them, the word “administered” means that the 
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members of the organization shall conduct the bingo games themselves. That is not 
being done at the present time. The organization that holds the bingo permit 
frequently sends only one memher over to the commercial hall where the game is 
being played and does not conduct the game itself. I feel that this is a violation of 
this section of the Constitution in that the word “administered” means that the 
members of the organization shall conduct the bingo games themselves. At the 
present time, these commercial lessors are paying personnel not affiliated with the 
bingo permit holders to run bingo games. 

The Legislature passed a bill allowing hundreds of so-called charitable 
organizations .-to get a permit for bingo under the guise of being “fraternal 
organizations”. I doubt that the Legislature has the power to change the meaning of 
the Constitution. Permitting these so-called charitable organizations to hold bingo 
permits was not the intent of Article 3, Section 47 (b). 

I would like an opinion as to which organizations can play bingo under Article 
3, Section 47 (b) and whether or not an organization which is not a church, 
wagogue, religious society, volunteer ,fire department, non-profit veterans 
organization, fraternal organization, or non-profit organization supporting medical 
research or treatment programs, comes within the purview of the Constitution. 

Also, I would like an opinion interpreting the phrase “conducted, promoted wd 
administered by members” used in Section 47 (b)(3), to clarify whether hired hands 
who are not members of the organization can actually run the game. 

Since the General Investigating Committee is now scheduling a series of 
meetings on bingo operations, your prompt attention will he appreciated. 

Respectfully yours, 
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Doyle Willis 
Chairman 
General Investigating Committee 

DW/mmr 


