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Attn.: Opinions Committee 

Re: Request for Opinion , 

Dear General Morales: 

The Texas State Board of Examiners of Professional Counselors 
("Professional Counselors Board") licenses and regulates licensed 
professional counselors in the State of Texas. An issue has arisen 
as to whether projective techniques are solely within the scope of 
the practice of psychology under V.T.C.S., Article 4512~ or whether 
other mental health professionals, in particular licensed 
professional counselors, may use projective techniques in certain 
instances. The Professional Counselors Board unanimously voted to 
request an opinion on this issue at its meeting on November 6, 
1991. 

The Texas State Board of Examiners of Psychologists ("Psychologists 
Board") proposed a rule on October 1, 1991 at 16 Tex Reg 5378 which 
states that projective techniques are the practice of psychology. 
A review of Article 4512~ indicates that projective techniques are 
not mentioned in that statute. It is the assumption of the 
Professional Counselors Boardthatthe Psychologists Board believes 
that the definition of "psychological services" in 92(c) of Article 
4512~ means that projective techniques are exclusively within the 
scope of the practice of psychology. The Professional Counselors 
Board disagrees with this opinion. 

The Licensed Professional Counselor Act, V.T.C.S., Article 45129 
defines the "practice of counseling" in S2(7). Paragraph (B) of 
that definition mentions the use of projective techniques. It is 
the interpretation of the Professional Counselors Board that this 
definition means that a licensed professional counselor may not use 
projective techniques in the assessment of personality; however, a 
licensed professional counselor is not prohibited from using 
projective techniques in the assessment of an individual's 
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aptitudes, attitudes, abilities, achievements, interests, and 
personal characteristics, to the extent that these assessments are 
not assessments of personality. In addition a licensed 
professional counselor is authorized to perform counseling; 
counseling, guidance, and personal consulting; referral activities; 
and research activities. These latter activities could involve the 
use of projective techniques so long as the techniques are not used 
in the assessment of personality. 

lJ;tJcsthe rules of statutory construction and since Article 4512g 
licensed professional counselors to use projective 

techniques unless used to assess personality, a licensed 
professional counselor will fall within the exemption in Article 
4512c, 922(c). The Psychologists Board cannot regulate a licensed 
professional counselor falling within that exemption. The 
Psychologists Board's attempt to prevent licensed professional 
counselors from using any projective techniques is beyond the scope 
of the authority given to the Psychologists Board under Article 
4512~. 

In addition several statements in the preamble of the rule are 
incorrect. First, psychologists do not neceasari,ly receive 
extensive training in their doctoral programs in projective 
techniques. Doctoral programs generally require 90-100 semester 
hours. A survey of five Texas programs revealed that only 3-6 
semester hours in projective techniques are offered. Only clinical 
and counseling psychologists were 
courses. 

indicated as takingsoz:z;e 
Psychologists in other majors, such as 

experimental, or general psychology, were not included. only ; 
minority of psychologists are required to take courses in 
projective techniques. 

Second, there will be a measurable effect on state and local 
government, small businesses, and individuals in other mental 
health fields. Licensed professional counselors currently use 
projective techniques in their practice. Licensed professional 
counselors, art therapists, and others in private practice will 
lose part of their practice if they can not use projective 
techniques; counselors working for mental health authorities and 
governmental agencies will be unable to perform all of their 
assigned duties; and mental health authorities and governmental 
agencies would be compelled to employ or contract with 
psychologists in order to have the psychologist perform the 
necessary projective techniques on clients of the agencies and 
authorities. 
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Because of the defects in the preamble of the proposed rule, the 
rule will not stand scrutiny under Methodist Hospitals V. 
Industrial Accident Board, 798 S.W. 2d 651 (Tex. App. - Austin 
1990, writ dism. w.0.j.). 

If you have any questions, please feel free to contact Linda 
Wiegman, Attorney for the Professional Counselors Board at (512) 
458-7236. 

v 
Yvonne Kohutek 
Chairperson 


