
County of Aransas 
30; N. LIVE OAK 

ROCKPORT. TEXAS 78382 

December 19, 1991 < 

The Honorable Dan Morales 
Attorney General 

R&l-JqL/ 

State of Texas 
P.O. Box 12548 
Austin, Texas 78711-2548 

Dear General Morales: 

The undersigned as County Attorney of Aransas County, Texas 
request a written opinion on the following question: 

Can a concrete material company which is a Corporation 
and is owned by a serving County Commissioner of Aransas 
County, Texas provide'services and or concrete materials 
to Aransas County, Texas or to another contractor for 
Aransas County who is performing services to Aransas 
County under a contract with Aransas County? 

FACTS 

The Commissioner of Precinct 3, Aransas County, Texas is 
resigning January 15, 1992. His replacement will be appointed by 
the County Judge and will be taking his seat on the Commissioners 
Court on January 16, 1992. The newly appointed Commissioner owns 
either the majority interest in or all of the stock in a concrete 
materials company. It is the only concrete material company in the 
county and fork many miles around the county. The Commissioner's 
Court on December 12, 1991 approved a $792,911.65 contract with a 
general contractor for extensive runway construction at the Aransas 
County Airport. The General Contractor will utilize many yards of 
concrete and asphalt which probably would have been purchased from 
the newly appointed Commissioner's company since it is the only 
company in the area. Aransas County has over many years dealt with 
the concrete material company before the owner became County 
Commissioner and wishes to continue to do so if this not a 
violation of law. 

The undersigned has reviewed what appears to be the applicable 
law concerning this question, to wit: Section 81.002 Local 
Government Code and Section 171.004 Local Government Code, as well 
as Attorney General Opinion JM 1090 . 

Article 171.004 of the Local Government Code appears to apply 
only to voting by a local public official on current matters 
whereas the question addressed here deals with the obligation and 
liability of a commissioner as described above on a contract that 
was in existence prior to a commissioner being on the court and 
upon which he did not vote. 



Section 171.004(a) appears to be extremely vague in that it 
mandates the public official as follows: "Shall abstain from 
further participation "IN THE MATTER". Do the words "in the 
matter" mean that the public official shall just abstain from 
voting or shall abstain from all participation in any other phase 
of the entire matter, contract or any act related thereto? 

Article 81.002 of the Local Government Code deals with the 
oath taken by a County Commissioner that he will not be interested, 
directly or indirectly, in a contract with the county except a 
contract expressly authorized by law. This article appears to be 
extremely vague as to whether a contract or the performance under 
a contract as described above would be a "contract authorized by 
law". 

The undersigned has found no case law on point and therefore 
requests that you address this matter in an opinion as soon as 
conveniently possible since the new commissioner will take office 
January 16, 1992 and the construction at the airport will start 
very shortly thereafter. 

? Respectfully requested, 

301 North Live Oak -- 
Rockport, Texas 78382 
Tele. 512-790-0114 
Fax 512-790-0125 
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