
February 26, 1992 ,iA? 0 9 92 

The Ronorable Dan Morales 
Attorney General of Texas 
P. 0. Box 12548 
Austin, Texas 78711 

Re: Request for Attorney General 
Opinion Concerning Article 
8885 

Dear General Morales: 

I am requesting your opinion regarding the application given 
article 8885 of Texas Revised Civil Statutes. In Tarrant County 
the tax assessor-collector has 165 employees of which three are 
certified pursuant to article 8885 and 2 are registered in the 
hopes of becoming certified. The problem which has arisen is 
that the tax assessor-collector has registered but has not 
completed the certification process within five years. See Board 
of Tax Professional Examiners Rule 623.14 (e) (3) (All r=rences 
to Rule hereafter are to the Rules of the Board).. According to 
the same rule the tax assessor-collector may not sit for the test 
for two years. Id. 
Assessor-Collecto? is 

As a result the elected Tarrant County Tax 
not registered within the meaning of 

section 24 of article 8885. 

The questions for your decision are: 

1. Must the tax assessor-collector register and become 
certified pursuant to article 88857 

2. If the answer is yes, may the tax assessor-collector in 
conjunction with the commissioners court designate a deputy tax 
assessor-collector as the one pri.marily responsible for 
performing the assessment functions (Texas Property Tax Code, 
Title I, Chapter 26 and the collections functions (Texas Property 
Tax Code, Title I, Chapters 31 and 33) thereby relieving the tax 
assessor-collector f ram the duty of becoming registered and 
certified pursuant to article 8885? 
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3. If the answer to number 2 is no, are the rules of the 
Board of Tax Professional Examiners constitutional? 

4. In the event that your answer to number 3 is yes, then, 
is article 8885 of Texas Revised~ Civil Statutes constitutional as 
it applies to this situation? 

TAX ASSESSOR-COLLECTOR DUTY TO REGISTER 

A previous attorney general has decided that the predecessor 
of article 8885 imposed qualifications upon the office of county 
tax assessor-collector and therefore, imposed a duty on the tax 
assessor-collector to register. Op. Tex. Att'y Gen. No. H-1120 
(1978). However, in 1983 the 68th Legislature deleted in section 
11 the words, "all persons elected or appointed to act as 
assessors, chief deputies, assistants, or employees engaged in 
the practice of assessing for a county . . . ." Act of May 26, 
1983, ch. 980, 5 11, 1983 Tex Sess. Law Serv. 5335 (Vernon). The 
68th Legislature defined tax assessor-collector to mean, "the 
chief administrator of a taxing unit's tax office who is 
responsible for the assessing functions described in Chapter 26, 
Tax Code, and for collection functions described in Chapter 32, 
Tax Code." Tex. Rev. Civ. Stat. Ann. art. 8885, S 2 (11) (Vernon 
SUPP. 1992). None of the new definitions refer to the elected 
tax- assessor-collector raising the inference 
intent was to change the requirement that the 
must register. 

that legislative 
elected official 

DESIGNATION OF DEPUTY 

In the event you have answered question 1 
assessor-collector avoid the registration . . - . 

yes, may the tax 
requirement by 

designation or a deputy to pertorm the duties ot assessment and 
collection in her office. Section 11~ of article 8885, Texas 
Revised Civil Statutes provides: 

The following persons shall register with the board: 

i2j * the tax assessor-collector; tax collector, or 
other person designated by the governing body of a 
taxing unit as the chief administrator of the unit's 
assessment functions, collections functions, or both; 
and other persons . . . . 

The rules of the Board of Tax Professional Examiners 
expressly provide that the county may designate someone other 
than the tax assessor-collector as the person primarily 
responsible for performing the assessment functions. Rule 623.3 
(3) (A). The statute just quoted provides for designation of 
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both functions. Additionally, the use of the words "or' indicate 
that the tax assessor-collector and commissioners court may 
designate an alternative such as a deputy tax assessor-collector. 

While the statute and rule seem clear, a previous attorney 
general clouded the issue when he decided that a legislative 
attempt to permit the electorate to place the assessment and 
collection duties of the county tax assessor-collector elsewhere 
was contrary to article VIII, section 14, of the Texas 
Constitution. Op. Tex. Att'y Gen No. JM-833 (1987). However, 
the same opinion did find a differing statutory provision 
constitutional by construing that provision to allow assistance 
for the assessor-collector, as long as it was not an attempt to 
supplant her. Id. at 3997. A similar construction of article 
8885 would avoidthe constitutional problems discussed in the 
balance of this request. 

CONSTITUTIONALITY OF ADMINISTR?iTIVE RULES 

In the event you find that the tax assessor-collector must 
register herself, we question the legality of rule 623.14 (e) 
(3). The rule allows the registrant two attempts at passing 
within one year but provides, "A registrant who fails a Class IV 
examination the third time shall have the registration cancelled 
and may apply for registration two years from the date of the 
last failure." Rule 623.14 (e) (3). We contend that such a rule 
either exceeds the power given the board by the legislature or 
represents an unconstitutional attempt by the legislature to 
delegate its law making power to the board. 

Our first contention is that the rule exceeds the power 
given the board by the legislature. Sections 7, 16, and 17 of 
article 8885 grant rule making power to the Board of Tax 
Professional Examiners. Then legis'lation requ.ires the board tc 
make rules establishing standards of education in keeping with 
the purposes of the Act. Tex. Rev. Civ. Stat. Ann. art. 8885, § 
7 (Vernon Supp. 1992). Section 16 of the Act requires a 
classification system. Id. at § 16:-~- Finally, the legislature 
required that a person attain certification within five years 
after his initial registration. Id. at 5 17. - 

Nothing in the legislative grants of power authorize the 
Hoard to prevent a registrant from registering for a two year 
period because of failure to pass a test. No purpose of the 
statute is fulfilled by this requirement since other members of 
the office are certified and the statute prohibits the employer 
from requiring the certified person to violate the statute. Id. 
at 6 22. 
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Secondly, in order for the legislature to delegate its power 
to a regulatory agency, the legislature must first adopt minimum 
standards which carry out the express purpose of the statute. 
Oxford v. Hill, 558 S.W.2d 557 (Tex. Civ. App. -- Austin 1977, 
writ ref'd). Despite what must surely be protestations to the 
contrary, this act is essentially standardless. The legislative 
attempts are: 

Sec. 16 The board by rule shall adopt a 
classification system for registrants and establish 
minimum requirements for each classification. 
Requirements must be based on experience in property 
taxation administration, education and training, 
professional performance and achievements, and 
compliance with the code of ethics. 

Sec. 17 The board by rule shall adopt minimum 
requirements for the certification of registrants. . . 

(b) The rules shall require that: 

i2i 'a person registered as an assessor or 
assessor-collector attain certification as a registered 
Texas assessor within five years after his initial 
registration; and . . . . 

Tex. Rev. Civ. Stat. Ann. art. 8885 (Vernon Supp. 1992). 

The effect of this language is to delegate what those 
minimum requirements must be. Such a lack of standards give rise 
to the arbitrary and capricious result reached here preventing 
the registrant from re-registering for two years. Vague 
standards like these have long been condemned by Texas courts. 
Texas Antiqui'ties Committee .v. Dallas Co. Communicv College 
District, 554 S.W.2d 924 (Tex. 1977). 

While the elected official holds no vested property right, 
it does not follow that then ~~officer "has no financial or 
'property' interest that may be protected against interference by 
others not acting under statutory or constitutional authority." 
Tarrant County v. Ashmore, 635 S.W.2d 417 (Tex. 1982). The 
application of Rule 623.14 (e) (3) violates sections 3 and 19 of 
article 1 of the Texas Constitution. Tax assessors who have 
served less than five years and not attained certification 
perform their constitutional duties without fear of criminal 
sanction while those who serve beyond five years perform their 
drlties at the risk of criminal penalty. Regulation based merely 
OJI length of time one is engaged in the business has been held in 
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contravention of the Texas Constitution. Ex parte Dreibelbis, 
109 S.W.2d 476, 477 (Tex. Crim. App. 1937). 

Additionally, it is hard to see how the people of Texas are 
served by entrusting the responsibility of assessing property for 
taxation to those who are uncertified for less than five years, 
but not entrusting that responsibility in those who hire 
certified people to assist them in performing those duties, but 
themselves fail to certify within five years. 

Texas courts begin equal protection analysis with the 
presumption of the statute's constitutionality. Texas Public 
Building Authority v Mattox, 686 S.W.2d 924 (Tex. 1985). The 
test for federal and state equal protection is generally the 
same. Whitworth v. Bynum, 699 S.w.2d 194 (Tex. 1985). 
Similarily situated individuals must be treated equally under the 
statu,tory classification unless there is a rational basis for not 
doi~ng so. Id. at 197. This administrative rule in hand with the 
statute create a classification of those with five years 
experience who do not pass the test. ~The statute provides no 
rational relationship between the ability to pass the test and 
the legitimate state interest because so many other classes of 
people of less than five years experience may perform their 
duties without fear of criminal prosecution. 

CONSTITUTIONALITY OF ARTICLE 8885 

Texas has long followed the general rule that where the 
Constitution declares the qualifications for office it is not 
within the power of the Legislature to change or add to these 
unless the Constitution adds-that power. Dickson v. Strickland, 
265 S.W. 1012 (Tex. 1924). Additionally, where the Constitution 
prescribes no qualifications, the Legislature is free to impose 
qualifications. Op. Tex. Att'y Gen. No. H-1120 (1978). However, 
an exception to that rule is available in several jurisdictions. 
Wllere the Constitution prescribes qualifications for eligibility 
generally, and some specific qualifications for certain 
constitutional offices while omitting qualifications for others, 
courts have interpreted the omission to be deliberate and done 
with the intention that the leaislature lacked Dower to prescribe 
additional qualifications. Annotation, Leqislative Power to 
Prescribe Qualifications for or Conditions of Eligibility to 
Constitutional Office, 34 A.L.R.2d 155, 176 (1954). 

The Texas Constitution imposes residence qualifications for 
all district and county officers, a general qualification. Tex. 
Const. art. XVI, 8 14. For district judges the constitution 
imposes additional qualifications. See Tex. Const. art. V, 5 7. 
Since the Constitution imposes no quaxfications for the Assessor 
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and Collector of Taxes, the exception to the general rule could 
apply in Texas. Without cases in point the application of this 
exception would avoid a confrontation with the removal procedure 
set out in the Constitution. 

If section 24 applies to a tax assessor-collector who 
registered but was unable to attain certification within five 
years, then the force of arti.cle 8885 imposes a criminal penalty 
"II said tax assessor-collector and effects ~her removal from 
office. Section 24 of article 5 of the Texas Constitution 
provides the exclusive means for removal from county offices, 
including the tax assessor-collector. Childress county 
Sachse, 310 S.W.2d 414 (Tex. Civ. App. -- Amarillo 1958, wry; 
ref. n. r.e.). Certainly, the Constitution gives the Legislature 
the power to define incompetency and official misconduct. 
Article 8885 does not define incompetency to include the tax 
assessor-collector's failure to attain certification. Therefore, 
the definition of incompetency in the Texas Local Government Code 
does not apply. See Tex. Lot. Gov't Code Ann. S 87.011 (Vernon 
1988); cf. Tex. E. Gov't Code Ann. 5 83.003 (Vernon 1988) 
(which establishes continuing education requirements for the 
county treasurer and legislatively defines incompetency in 
Chapter 87 to include the treasurer's failure to complete the 20 
classroom hours of instruction in an accredited public 
institution of higher education); Tex. Lot. Gov't Code Ann. S 
81.0025 (Vernon Supp. 1992) (education requirements for county 
commissioners defining incompetency); Tex. Lot. Gov't Code Ann. 5 
84.0085 (Vernon 1988) (education requirements for county auditor 
defining incompetency). Finally, if the statute requires 
certification within five years, she becomes subject to criminal 
prosecution unless she resigns effecting her removal without 
trial by jury. 

If the legislature had 'intended article 6885 to include 
elected tax assessor-collectors it could have directly said so. 
Furthermore, it could have defined failure to attain 
certification as incompetency within the removal statute. I 
believe you will agree that Ian order to find the statute 
constitutional either the +XlX assessor-collector need not 
register, or if she must, she may designate a deputy tax 
assessor-collector who is registered to perform assessment and 
col~lection functions in assistance of her constitutional and 
statutory duties. 
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Si.ncerely, 

TIM CURRY c 
CRIMINAL DISTRICT ATTORNEY 
TARRANT COUNTY, TEXAS 

TC/kb 


