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TO THE COMMITTEE: 

Pursuant to TEX. GOV'T CODE ANN. s402.041 et seq. 
(Vernon 1990), I respectfully request that the Texas Attorney 
General advise the undersigned in regard to the following 
question that has arisen in my jurisdiction concerning the 
application of state laws governing the expenditure of 
forfeited monies. 

A. 
THE FACTS 

The Cameron County Attorney's Office regularly has 
proceeds awarded to it under Chapter 59 of the Texas Code of 
Criminal Procedure, which it uses in accordance with the 
restrictions of Article 59.06 of said Code, specifically for 
"official purposestl of this office. Occasionally, the County 
Attorney will purchase items, for official purposes of the 
office, which exceed $lO,OOO.OO in price. In the instant 
case, the County Attorney's Office desires to purchase a new 
phone system for the Office which will exceed $10.000.00 in 
price. The County Auditor has taken the position that any 
purchase by a County Department over $lO,OOO.OO must comply 
with the provisions of the County Purchasing Act, Chapter 262 
of the Texas Local Government Code. 



B. 
THE ISSUE PRESENTED 

Do the provisions of the County Purchasing Act (Local 
Government Code, sections 262.021 et seq.) apply to purchases 
made with funds generated by forfeitures under Chapter 59 of 
the Texas Code of Criminal Procedure? 

THE CONT&LLING LAW 

The controlling law is TEX. LOCAL GOV'T CODE ANN. 
§262.023(A) (Vernon Supp. 1992), which states: 

"Except as provided'by Subsection (d), before a county 
may purchase one or more items under a contract that will 
require an expenditure exceeding $10.000.00 the con-missioners 
court of the county must comply with the competitive bidding 
or competitive proposal procedures prescribed by this 
subchapter. All bids or proposals must be sealed." 

* * * * * 

TEX CODE CRIM. PROC. ANN. art. 59.05(e) provides in 
part: 

"If the court finds that all or any part of the property 
subject to forfeiture, 

CEoperty to the state, 
the judge shall forfeit the 

with the attorney representing the 
state as the agent for the state,... . On final judgment of 
forfeiture, the attorney representing the state shall dispose 
of the property in the manner required by Article 59.06 of 
this code." 

* t * * * 

TEX CODE CRIM. PROC. ANN. art. 59.06(a) provides in part: 

"All forfeited property shall be administered by the 
attorney representing the state, acting as the agent of the 
state, in accordance with accepted accounting practices and 
with the provisions of any local agreement entered into 
between the attorney representing the state and law 
enforcement agencies... .II 

Further, TEX. CODE CRIM. PROC. ANN. art. 59.06 (c) (1) 
(Vernon Supp. 1992), states in part as follows: 

(c) If a local agreement exists between the attorney 
representing the state and law enforcement 
agencies, all money . . . shall be deposited 
according to the terms of the agreement into one or 
more of the following funds: 



(1) a special fund in the county treasury for the 
benefit of the office of the attorney representing 
the state, to be used by the attorney solely for 
the official purposes of his office... .O 
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The above-cited sections appear to require that all 
purchases in excess of $lO,OOO.OO, made by a County, must be 
made through the competitive bidding procedures of the County 
Purchasing Act. However, a previous letter opinion, from the 
Attorney General has stated otherwise. In LO-88-112, the 
Attorney General stated that "The provisions of the County 
Purchasing Act do not apply to purchases made with funds 
under section 5.08 of article 4476-15." That letter opinion 
was later withdrawn by LO-88-114, and the subsequently 
reaffirmed by LO-89-30. 

Our County auditor has cited the case of State v. 
.$50.600.00, 800 S.W.Zd 872 (Tex. App.-- San Antonio 1990, 
writ denied), for the proposition that forfeited funds must 
be administered by the commissioners court, and therefore 
said funds are "county funds" which must be expended within 
the parameters of the County Purchasing Act. 

Both, LO-88-112 and State, were decided 
under TEX. REV. CIV. STAT. ANN. art. 4476-15, §§5.07 and 
5.08, which was later repealed and replaced with Chapter 59 
of the Texas Code of Criminal Procedure. 

It is this office's opinion that the re-codification Of 
the forfeiture statute to Chapter 59 of the Texas Code of 
Criminal Procedure has effectively overruled the Court Of 
Appeal's decision in State v. $50.600.00, to the extent that 
Chapter 59 now specifically provides that the property shall 
be administered by the attorney representing the state. 

It is further our opinion that LO-88-112 has been 
re-affirmed through the enactment of Chapter 59 of the Code 
of Criminal Procedure. LO-88-112 reasoned that purchase made 
with forfeited funds were not subject to the provisions of 
the County Purchasing Act because the expenditure of such 
funds were "administered by the seizing agency or the office 
to which they are forfeited." By enacting article 59.06 Of 
the Code of Criminal Procedure, the legislature has 
implicitly re-affirmed the basis for LO-88-112, because said 
section now reads: "All forfeited property shall be 
administered by the attorney representing the state....." 
Therefore, it is our conclusion that monies seized and 
forfeited under the provisions of Chapter 59 of the Texas 
Code of Criminal Procedure are not subject to the provisions 
of the County Purchasing Act. 



. . ., 

I hereby certify that because this office is charged 
with the responsibility of enforcing the provisions of the 
County Purchasing Act's criminal penalty provisions, that 
this question of law affects matters within the jurisdiction 
of my office and constitutes a matter in which the State is 
"interested". I also further certify that this matter is not 
currently "in litigation". 

* * * * * 

Should you require any additional information, please do 
not hesitate to contact me. Thank you for your assistance. 
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