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June 9, 1992 

. 

The Honorable Dan Morales 
Texas Attorney General 
ATTN: Opinion Committee 
P.O. Box 12548 
Austin, Texas 7871 l-2548 

RE: Request Concerning Life, Accident, Health and Hospital Service 
Insurance Guaranty Association 

Dear Attorney General Morales: 

The Texas Department of Insurance respectfully requests an opinion from your 
office regarding the applicability of the Administrative Procedure and Texas 
Register Act (“APTRA”), TEX. REV. CIV. STAT. ANN. art. 6252-13a (Vernon 
Supp. 1992), and the Texas Open Meetings Act (“Open Meetings Act”). TEX. 
REV. CIV. STAT. ANN. art. 6252-17 (Vernon Supp. 1992) to the Life, Accident, 
Health, and Hospital Service Insurance Guaranty Association (“Association”). 
The Association was created as a nonprofit legal entity under the Life, Accident, 
Health, and Hospital Service Insurance Guaranty Association Act, (“Act”) TEX. 
INS CODE ANN. art.21.28-D (Vernon Supp. 1992). 

The Association is under the immediate supervision of the Commissioner of 
insurance and is subject to applicable provisions of the Insurance Code. It is 
governed by a nine member board of directors composed of five members 
representing insurance companies and four members representing the general 
public. When an insurance company becomes “insolvent” or Ympaired,” as 
defined in the Act, the Association is authorized to provide monies for the 
purpose, inter alia, of paying claims of the insurance company’s policyholders or 
guarantee policies issued by the troubled company. The Association raises 
monies for these purposes by making “assessments” on “member insurers,” 
which includes writers of all life, health, accident and hospital service and annuity 
policies and contracts doing business in this state. Assessments are levied and 
collected according to formulae stated in the Act. Once an insurance company 
pays an assessment, it may offset the amount of the assessment against 
premium taxes it owes to the state over a period of years. 
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Historically, the staff of this agency’s liquidation division has performed many of 
the administrative functions on behalf of the Association, in conjunction with the 
handling of receivership estates, as the administration of those estates and the 
administration of the Association funds and payment of policyholder claims were 
closely related activities. However, statutory changes to the Act now 
contemplate a separation of Association functions and receivership functions 
and a “privatization” of the receivership and claims paying processes. 
Therefore, this agency has begun reducing its liquidation division staff, and 
eventually that staff will be reduced to a very small number, with the Association 
necessarily assuming responsibility for its own operations. 

The circumstances regarding this request are as follows. During the 1991 
Second Called Legislative Session, substantial amendments were made to the 
Act. These changes became effective January 1, 1992 and have changed the 
structure of the Association and its Board. I wish to inquire as to the applicability 
of APTRA and the Open Meetings Act, to the Association, in particular as it 
relates to the conduct of its meetings. 

Under Section 3 of APTRA, it is unclear whether the Association qualifies as an 
“agency” so as to subject the Association to the provisions of APTRA. 
Furthermore, under Section 1 of the Open Meetings Act, it is unclear whether the 
Association is a “governmental body” such that its meetings must conform to the 
requirements of the Open Meetings Act. Because the Association’s assessment 
activities potentially affect public tax revenues as discussed above, it is this 
agency’s position that the Open Meetings Act applies to the Association. This 
agency has endeavored recently to post notice of the Association’s board of 
directors’ meetings in accordance with the Open Meetings Act. 

Based upon the foregoing, this agency respectfully requests an opinion which 
sets out the applicability of the provisions of APTRA and the Open Meetings Act 
to the meetings of the Association. 

Should your opinion indicate that the Open Meetings Act applies to the 
Association, this agency further requests an opinion as to the length of time that 
the notice of Association meetings must appear under the Open Meetings Act. 
The Association meetings will be attended by the Commissioner or a member of 
the Commissioner’s staff. Section 3A(h) of the Open Meetings Act indicates that 
notice must be posted for at least 72 hours preceding the scheduled time for the 
meeting, except that notice of a meeting of a state board, commission, 
department or officer having statewide jurisdiction must be posted for at least 

seven days preceding the day of the meeting. It is unclear whether the nature of 
the Association and its functions or the attendance by the Commissioner or the 
Commissioner’s staff will make the Association a “commission” or other entity 
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that is subject to the longer notice provisions. It is the Department’s position that 
a seven day posting is required, if the Open Meetings Act applies since the 
Association has jurisdiction over insurers licensed to transact in this state, any 
kind of insurance for which coverage is provided under Section 3 of the Act. I 
respectfully request an opinion regarding the length of time the notice of 
Association meetings must appear. 

Additionally, should your opinion indicate that the Open Meetings Act applies to 
the Association, I request your opinion whether the Association’s board of 
directors may hold executive sessions to consider matters which are confidential 
pursuant to Section 12 of the Act. 

Finally. should your opinion indicate that the Open Meetings Act applies to the 
Association, I request your opinion as to whether the Association’s board of 
directors may meet by telephone conference call. Section 10(c)(3) of the Act 
requires the Association’s plan of operations to “establish regular places and 
times for meetings, including telephone conference calls, of the board of 
directors,” If the Association is subject to the Open Meetings Act, is it possible 
for the board of directors to meet by telephone conference call? 

I extend my respects and appreciation for your early consideration of this matter. 
If you need further information, please contact me. 

Sincerely, 

wgia D. Flint 
Commissioner of Insurance 
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