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The Honorable Dan Morales 
Texas Attorney General 
Supreme Court Building 
P. 0. Box 12548 
Austin, Texas 18111 

RE: Request for Opinion 
Texas Education Code 
Sections 13.905 and 13.352 

Oph-iisn Committee 

Dear General Morales: 

I have received a request from a public school district for an official 
Opinion regarding the interpretation of provisions in the Texas Education Code, 
specifically, Sections 13.905 and 13.352(d). 

The specific questions asked are: 

1. What is the meaning of the word “term” in 13.905(e); and 

2. How is the provision in Section 13.905 requiring placement of an 
employee after leave of absence in a position interpreted in tight of 
Attorney General Opinion ~DM-27 (1991) interpreting Texas 
Education Code Section 13.352(d)? 

The actuai fact situation here is that a teacher was diagnosed by her 
physician as having a serious illness which precipitated the teacher’s request for 
leave of absence under Section 13.905. Two months later, in January of 1992, the 
teacher learned that the diagnosis was incorrect, that she had no debilitating 
disease, and that she could return to work. No position for which she is qualified 
was available at the school in which she taught prior to her taking a leave of 
absence. Further, after interviewing with other principals throughout the district, 
no placement offers were made to this particular teacher. 



QUESTION 1. 

Section 13.905 states in pertinent part: 

(a) Each certified, full-time employee of a school district shall be 
expected to be given a leave of absence for temporary disability at 
any time the employee’s condition interferes with the performance 
of regular duties. The contract and/or employment of the employee 
cannot be terminated by the school district while on a leave of 
absence for temporary disability. Temporary disability in this Act 
includes the condition of pregnancy. 

(b) The employee shall notify the superintendent of the desire to return 
to active duty at least thirty (30) days prior to the expected date of 
return. The notice shall be accompanied by a physician’s statement 
indicating the employee’s physical fitness for the resumption of 
regular duties. 

(cl An employee returning to active duty after a leave of absence for 
temporary disability shall be entitled to an assignment at the school 
where the employee formerly taught, subject to the availability of 
an appropriate teaching position. In any event, the employee shall 
be placed pn active duty no later than the beginning of the next 
term. 

Section 13.305(e) required that the employee shall be placed on active duty 
no later than the beginning of the “next term” following their return from leave 
of absence. The district interprets “term” to mean school year. The teacher 
proffers that the word “term” means semester. 

The definition of “term” is not set out in the statute. It is defined in the 
local school board policy @EC (Local)). That policy states that: “Beginning of 
the next term” means beginning of the next school year. This interpretation is 
bolstered by other-uses of the word “term” in the context of the school year, not 
school semester. For example, in 19 Texas Administrative Code, Section 105.72, 
School Year/Service Reouirements, “term” means the school calendar year. Under 
19 Texas Administrative Code Section 105.254, Accumulating Sick Leave, “school 
term” means schoo1 calendar year, not semester. It is the position of the school 
district that the requirement of the District to place the teacher would be at the 
beginning of the 1992-93 school year and not the beginning of the second 
semester of the 1991-92 school year. 



QUESTION 2. 

Section 13.352 (d) of the Texas Education Code provides that: 

Cd) each principal shall: 

1) approve all teacher and staff appointments for that 
principal’s campus from a pool of applicants selected by the 
district or of applicants who meet the hiring requirements 
established by the district, based on criteria developed by the 
principal after informal consultation with the faculty. 

Attorney General Opinion DM-27 (1991) interprets Section 13.905 (d) to mean 
that it grants the authority to public school principals to approve all teacher and 
staff appointments on their campuses. It further is interpreted to mean that the 
principals are not required to accept teachers approved for transfers to their 
campuses by the school district administration. 

The requirement in Section 13.905(e) that an employee be placed on active 
duty no later than the beginning of the next term conflicts with Section 13.352(d) 
in that the district administration cannot require a building principal to accept the 
placement of any teacher. In the case at hand, the teacher took a leave of 
absence; a position no longer exists at her prior building. The district 
administration cannot require any principal, even the teacher’s previous principal, 
to accept a placement of a’teacher to his or her campus. 

The position of the district is that a teacher must be offered a contract (see 
19 T.A.C. Section 145.46), but the teacher is not guaranteed a permanent teaching 
placement. The school district would place this teacher on a substitute list, at her 
current salary, until she is selected for a full time position. The teacher instead 
wants the guarantee of a permanent assignment. To do so, the district believes, 
would contravene DM-27. 

Your opinion concerning this question will be helpful to a number of Texas 
public schools faced with this dilemma. If it can be adequately addressed with an 
informal opinion or letter advisor, either would be appropriate. I thank you in 
advance for your assistance. /3 

CDL/jet 


