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August 19, 1992

Hon. Dan Morales

Attornsy Gensral of Texas
c/o Opinion Committes

P. 0. RBox 12548

Supreme Court Bldg.
Austin, Texas 7271123543

Tssue: May the Ector County Independant School District
contract with off-dutv neacs cfficers for thsa
providing of security services?

Dear General Morales:

The Ector Countv independsnt School Distriect (ths
"District™) is an inéﬁpenéent school district created under
Article 7 of the Texas Constitution and Section 1.¢4 of the
Education Code. The District encompasses the geographic
boundaries ¢f Ector County, Taxas.

The District maintains its own security- department and
officers pursuant to Section 4.83 of the Texas Education
Code. The District has also found that it often times needs
additional security officers to provide security at various
school events to includ=, but not necessarily be limited to,
football games, baskatball games, play nights held at various
schools, etc. To provide those services, the District has
historically contracted with off-duty peace officers in the
community to includs off-duty City of Odessa Police Officers,
Ector County Sheriff's Department Deputies, and Texas
Department of Public Safety 0Offica2rs. A question has
recently arisen concerning the practice of dealing directly
with off-dutyv officers (as onvnosed to an inter-local
governmental! agr~ament bztwa2en the 2ntities) necessitating
this request for an ooinion. After a reviaw of the law it
would appear *hat this issuc has naver been directly
addressad by either your offica or the courts of the State of
Taxas. The issue has given rise to the additional auestion
07 whether or noct ths District mav contract with a nrivate
sacurity service “or the providing of such sarvices,

Tn ord=r o rasalys this issu—~ as well as let the
aovearning hady of the districts know of all its availabls
antinns the Tnllowing igaues ars nrogontod:

.
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QUESTION NO. 1: May the District contract directly
with off-duty City of Odessa Police Officers for the
providing of security?

Under Article 16,7 5ec.40 of the Texas Constitution, no
person may hold more than one civil office of emolument. A
city policeman is an officer within the meaning of the
constitutional provision that no person shall hold or
@xercise at the same time mere than one civil office of
emclument. JIrwin v. State, 177 S.W.2d 978 (Tex. Crim. 2App.
1944, no petition). In Attorney General Opinion JM-57 your
office considered whether a county sheriff or constable may
contract with a privat2 homzovner's association to furnish
its law enforcement sServiceas. Tha conclusion was that a
county officer may not do so. All cases cited in Opinion JIM-
57 deal with countv officials, with the 2xception of Bountv
Rallroom v, Bain, 211 S.W. 22 248 (Tex. Civ. App. - Amarilloc
1948, wri® vef'd n.r.=.) wher2in the cour® gave tacit
approval of law enforcement by contract arrangements. Your
office Aistinguishad the case hecause it applisd to a city
rathar than a county.

3

'

I+ i3 not disputed that a pezace offic
to compansation, other than fees and salary
acts which it is his official duty +o verf

Morris, O S.wW.2d4 738 {(Tex. 198%), However, the sarvices
discussed ner2in, are services that would be rendsred by the
officer Auring his off-duty hours for and on behalf cf the
School District pursuant to Sec.21.3C8 of the Texas Education
Code, With raqgard to thz dual office holding language in
Aart. 16, 5=2c.49 of thea Texas Constitution, said section
specifically states:

"Tt is further orovided that a non-=zlective state

of ficer mav hold other non-elective offices under the
state or the United States, if the other office is of
benefit to thes State of Texas or is reguired by the
state or federal law, and there is no conflict with the
original office for which he receives salary or
compensation.”

Article 5252-9{(a) mirrors the constitutional excepticn by
stating that, "a non-2=2lective state cfficer or employvea mav
hold other non-=zlective offices or position of honor, trust,
or profit undar this state or the United States, if his
holding the othar offices or positions is of benefit to the
Stat» of Texas or is rzcuiread by state or fzderal law, and i€
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there is no conflict between his holding the office or
nosition and his holding +the original office or position for
which the officer or employee receives salary or
compensation.”

While we have been unable to find any opinion from a
court or vour office directly on point, in Attorney General
Neoinion 1974 No. LA-81, your office held that part tima
empioyment by the Harrvis County Hospital District of sociatl
services workers who hold regular jobs with cartain othar
state and local governmental agencies are nok vrohibitad
under the <ual smployment orohibition. ©dessa Police
Departmant officers are, as the Harris Countv Hospital
District social service workers, non-glected officials who
are sesking to contract with another local govarnmental
subdivision, in *thisg zass the Ector County Indapendent Schocl
District, Tt would therefors appear under the reasoning of
this opinicn that the Ector County Indeoendenu School
District wcould be ahle to contract directly with off-duty
Odessa Police Department cofficers for security purnoses.

QUESTION NC. 2: Mayv the District contract directly

with off-dutv Ector Zounty Sheriff's Denartment

Deputies?

Tn2 above citad authoritiss would seem to also apply to
this particular issue. In addition, in Attornesy Cenesral

Opinion No. JM-57 the issue of wheth=sr a county sheriff or
constabhle may contract with a vrivate homeowner's association
o furnish law =anforcement services was cansidered. Your
office held that since the deputies were paid by the county
they could not contract with a private source, that being the
homeowner's asscciation, for the performancsz. of the official
duty of law enforcement. It would appear howsver that
Cpinion JM-57 is distinguishable because the District isg not
a private source, but rather a companion political
subdivision. Thz basis of vour coninicn included the
statement that, the aopearancs of impropriety, the potential
for conflicts of intersst, and the potential for less than
impartial enforcsment of the law, are matters for serious
consideration when law enforcement officers know that their
positions are supperted and funded voluntarily bv persons
they police." Thesc considsrations are not matters of
concern in tha vrasant issue. The District is a volitical
subdivision under the State of Texas whose hiring of these
officers weuld he only for thz nurpose of carrving out
legitimate public purpesas.
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CUESTION NO, 3: .May the District contract diroctly
with a private security service?

Again, this appezars to be an issue that has not bheen
directly addressed by either your office or the Courts of the
tate of Texas. It would appear that under Section 21.308 of
the Texas Fducation Code, the District would he allowed to
emnloy private security officers.

The considcoration of these issuss and rasponse thzretn
would be appreciated.

Sincerealy,

TRACEY BR{IGHT
County Attbornay
Ector County, Texas

TB/ct



