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Office of the Attorney General 
209 W. 14th St. 
Price Daniel, SK., Building, 7th Floor 
Austin, Texas 78701 

Attention: Madeline Johnson, Opinions Committee 

Dear Ms. Johnson: 

The Texas State Board of Pharmacy is requesting your opinion on how to 
comply with the confidentiality provisions in Section 27A of the Texas 
Pharmacy Act, without providing misleading information to the public. 
Specifically, what procedure should be used to respond to inquiries about a 
pharmacist who is the subject of a confidential order? Confidential orders 
involve pharmacists impaired by chemical or alcohol abuse, and are 
confidential by statutory mandate under Section 27A of the Texas Pharmacy Act.’ 

’ Section 27A(d) of the Texas Pharmacy Act requires that orders relating to impaired pharmacists be kept 
coofidential. It provides: 

Sec. 27A. Program to Aid Impaired Pharmacists or Pharmacy Students; Repotig; 
Coatidentiality; Immunity; Funding. 

*t** 

(d) The records and proceedings of the board, its authorized agents, or say pharmaceutical 
organization committee as set out in Subsections (a) sod (b) of this section shall be 
confidential and we not considered open records for the purposes of Chapter 424, Acts 
of the 63d Legislature, Regular Session, 1973, as amended (Article 6252-17% Vernon’s 
Texas Civil Statutes); provided, however, the board may disclose this confidential 
information only: 
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The agency receives a number of inquiries from potential employers of 
pharmacists, and others, about whether a pharmacist has been the subject of 
prior disciplinary action by the Board. The qualifications of a pharmacist are 
particularly important to potential employers because the health and welfare of 
consumers is at issue. With the majority of these inquiries, the answer is 
“no.” In these cases, the agency can simply give the inquirer the correct 
answer. 

However, in some cases, the answer is “yes.” That is, the pharmacist has been 
the subject of a prior disciplinary order. These orders are divided into two 
types: (1) confidential orders under Section 27A of the Texas Pharmacy Act; 
and (2) public orders. 

If the inquiry involves a pharmacist who has been the subject of a public 
disciplinary order, the inquiry is referred to appropriate agency personnel for 
complete disclosure of the terms of the order. 

The agency seeks your advice on how to handle inquiries relating to 
“impaired” pharmacists and their confidential orders. One option is for the 
agency to tell the inquirer that the pharmacist in question has not been the 
subject of any prior disciplinary action. Although this method would comply 
with the Texas Pharmacy Act confidentiality provisions, it is at odds with the 
agency’s desire to provide truthful and accurate information to the public, and 
it raises the issue of liability exposure. If an employer hires an “impaired” 
pharmacist based on the agency’s response, is the agency subject to potential 
liability for the actions of the pharmacist? 

A second option is to explain that an order exists, but that it is confidential 
and the terms of the order may not be. revealed. The problem with this 
approach is that the only kind of confidential order under the Texas Pharmacy 
Act is an “impaired” order under Section 27A. Therefore, this response would 
arguably violate the confidentiality requirements of the Texas Pharmacy Act. 

(1) in a disciplinary hearing before the board or in a subsequent hial or appeal of a bard action 
or order: 

(2) to the pharmacist licensing or disciplinary authorities of other jurisdictiom; or 

(3) pursuant to an order of a court of competent jurisdiction. 

Texas Pharmacy Act, Tex. Rev. Civ. Stat. Ann. art. 4542~1-1, $27A(d) (Vernon Supp. 1991). 
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A third option is to explain the distinction between public and confidential 
orders to every inquirer. Under this approach, each inquirer would be told that 
the pharmacist in question has not been the subject of a pi&& order (unless 
the pharmacist was the subject of a public order). The problem with this 
approach is that it calls into question the qualifications of every pharmacist, 
even those who have not been the subject of disciplinary action. This answer 
implies that the pharmacist in question may be the subject of a confidential 
order. A potential employer could decide not to hire a pharmacist who is not 
the subject of any order, based on the implication of this response. 

A related question is how the agency should notify complainants when the 
resolution of their complaint involves a confidential order. Section 17(m) of 
the Texas Pharmacy Act requires that complainants be notified of the status of 
their complaints.* When a complaint is resolved through a public order, the 
complainant is notified of the terms of that order. However, when a complaint 
is resolved through a confidential order, the complainaut is simply told that the 
complaint was resolved to the satisfaction of the Board. No details are 
provided to complainants and they are not told that a licensee was the subject 
of a confidential order. Does this procedure comply with the notification 
mandated by Section 17(m)? If not, what procedure may the agency use to 
satisfy both 27A and 17(m)? 

Finally, Section 27A became effective June 18, 1983. “hnpaired” orders 
entered before that date were public orders and information about those orders 
was freely released before June 18, 1983. At least one pharmacist has asked 
the agency to consider his pre-1983 “impaired” order as a confidential order, 
as of June 18, 1983, and to stop releasing information about the order. The 

’ Section 17(m) of the Texas Pharmacy Act provides: 

Sec. 17. Board Responsibilities, 

**** 

(III) The board shall maintain an office where permanent ncords are kept and preserve a record 
of its proceedings. The board shall maintain an information Ne about each complaint tiled 
with the board relating to a licensee. If a written complaint is filed with the board relating 
to a Licensee, the board shall, at least semiannually, notify the parties to the complaint BS to 
the status of the complaint until final disposition, unless the notification would jeopardize 
an undercover investigation. 

Texas Pharmacy Act, Tex. Rev. Civ. Stat. AM. art. 4542a-1, $17(m) (Vernon Supp. 1991). 
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Act does not contain a “grandfather” provision. Are “impaired” orders entered 
before June 18, 1983 now confidential under Section 27A, or do they remain 
public records subject to disclosure? 

Please advise us on what procedures will most effectively protect the agency 
from liability exposure while also complying with the confidentiality 
provisions of the Texas Pharmacy Act. 

Tlmnk you for your assistance. 

Executive Director/Secretary 

FSB/sPJdp 

cc: Carol Fisher, R.Ph. 
Director of Adjudication 
and Legal Support Services 

Cathy Stella 
Director of Operations 

Michelle Dains 
Assistant Attorney General 
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