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Texas Commission on 

October 8, 1YY2 

The Honorable Dan Morales 
Attorney General of Texas 
204, W. 14th Street 
Austin, Texas 78701 

Attention: Opinion Committee 

Dear General Morales: 

On behalf of the Texas Commission on Fire Protection (the 
“Commission”), I would like to request a formal opinion on the following 
questions relating to Chapter 419, TEX. GOV’T CODE: 

1) Does $419.032(a) TEX. GOV’T CODE prohibit a fire department 
from employing, on a permanent part-time basis, fire fighters who do not meet 
the certification requirements established by the Commission pursuant to section 
419.032(b)? 

2) Does $419.032(a) prohibit the employment, on a temporary or 
probationary basis, of part-time fire fighters who do not meet the certification 
requirements established by the Commission under subsection (b)‘! 

3 If the answers to the foregoing questions are affirmative, does any 
compensation, other than reimbursement of expenses incurred in responding to a 
fire, constitute part-time employment in violation of $419.032(a) TEX. GOV’T 
CODE, when paid to a “volunteer” fire fighter who does not meet the 
Commission’s certification requirements by a fire department that is a department 
of a local government? 

In regard to the first question posed, the Commission staff is of the 
opinion that $419,()32(a) does prohibit part-time employment on a permanent 
basis of fire fighters who do not meet the certification requirements. Pursuant to 
the rulemaking authority granted in %419.032(b), the Commission has adopted 
requirements for certification as basic structural fire protection personnel. 37 
TAC $423.1(b)(4) requires as a condition of certification that a person must: 
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“(4) complete one year of employment, with a duty assignment 
defined by the Commission as full time, full-paid structure fire 
protection personnel...” 

The Commission has defined “full-time” in 37 TAC §421.5(b)(16) as: 

“The number of hours that represents the regular, normal, or 
standard amount of time per week that employees of a government 
entity normally devote to work related activities.” 

In addition, $419.032(d) provides that “The Commission may certify persons who 
are qualified under this subchapter to be fire protection personnel.” In defining 
“fire protection personnel”, #419.021(3), subpart C provides that fire department 
employees are included within the definition if they are: 

“...permanent, fullv &. full-time fire department employees who 
are not secretaries, stenographers, clerks, budget analysts, or 
similar staff support persons or other administrative employees and 
who are assigned duties in one or more of following categories: 
(9 fue suppression; 
(ii) fire inspection; 
(iii) fire and arson investigation; 
(iv) marine fire fighting; 
(VI air craft crash fire fighting and rescue; 
(vi) fire training; 
(vii) fire education; 
(viii) fire administration; and 
(ix) any other position necessarily or customarily related to fire 

prevention and suppression. (emphasis added.)” 

Accordingly, it is clear from both the statute and Commission rules that 
full-time employment is a requirement for certification. The prohibition in 
$419.032(a) is also clear: “A fire department may not aDDoint a m to the fire 
department, except on a temporary or probationary basis, unless the 
person...meets the requirements established by the Commission under subsection 
(b).” (emphasis added). For purposes of this section, it is assumed that the term 
“appoint” and “employ” are synonymous as they are used interchangeably in 
subsection (c) of 5417.032. 

The source law for Chapter 419 (formerly Chapter 416), TEX. GOV’T 
CODE, was article 4413(35), TEX. REV. CIV. STAT. ANN. Section 10 of that 
act provided that “This Act shall apply only to fully paid firemen.” This language 
was carried forward as $416.011, TEX. GOV’T CODE, by Actsl987, 70th Leg., 
Chapter 147, $1. During the same session of the legislature, H.B. 278, Acts 1987, 
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70th Leg., Chapter 339, $9 amended $10 of Article 4413(35) to provide “This 
Act applies to fire protection personnel as defined in $lb of this Act.” However, 
§416.011, TEX. GOV’T CODE was repealed by Acts 1989,71st Leg., Chapter 4, 
$2.71(e). 

The elimination of the limitations of the predecessor law in applying only 
to “fully paid fire fighters” strongly suggests that the prohibition of $419.032(a). 
TEX. GOV’T CODE, may apply to persons other than fully paid, full-time fire 
protection personnel. It should be noted that S41Y.O32(a) prohibits a fire 
department from appointing (or employing) a w to the fire department unless 
certain qualifications are met, one of which is full-time employment. The 
subsection does not state that a person may not be appointed to a full-time 
position in the fire department without meeting qualifications: rather, it states that 
a m may not be appointed to the fire deoartment without meeting 
certification requirements. 

In summary, although under the predecessor law part-time employment of 
un-trained un-certified fire fighters was unregulated, under the current provisions 
of $419.032(a), TEX. GOV’T CODE and Commission rules,~it is prohibited. Any 
other interpretation would circumvent the basic purpose of Chapter 419, 
subchapter B, of ensuring the competence of persons employed and compensated 
by a fire department to provide fire protection to the people of this state. 

In regard to the second question posed concerning part-time employment 
on a temporary or probationary basis, the Commission staff believes that such 
part-time employment on a temporary or probationary basis is also prohibited by 
$419.032. Subsection (c) of that section discusses temporary or probationary 
appointment and refers to “fire protection personnel,” which by definition must be 
full-time fully paid fire department employees. Accordingly, temporary or 
probationary appointments are limited to full-time employees. 

If, however, it is determined that temporary or probationary appointments 
as referenced in $419.032(a) and (c) are not limited to full-time fiie department 
employees, then it is the position of the Commission staff that a part-time 
temporary or probationary appointment may not extend beyond one year under 
the terms of $419.032(c). 

In regard to the third question posed, it is the position of the Commission 
staff that a fire department, as defined in §419.021(2) as ” a department of a local 
government with permanent, fully paid, full-time employees organized to-prevent 
or suppress fires,” may not otherwise employ uncertified part-time employees in 
contravention of $419.032. Further, it is the staffs position that any 
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compensation other than reimbursement of expenses incurred in responding to a 
fire, constitutes part-time employment in violation of $419.032(a), when paid to a 
“volunteer” fire fighter who does not meet the Commission’s requirements by a 
fire department as defined in §419.032(2). 

Attorney General Opinion JM-1251 (1990) did not address the issue of 
part-time employment; however: the opinion stated that persons employed by a 
fire department that is a department of a local government would be subject to 
the provision requiring that “fire department aooointees” meet Commission 
requirements. A person is an appointee of a fiie department even if he or she is 
labeled as a “volunteer” depending on the nature of the duty performed and the 
fact of comoensation. See Attorney General Opinion JM-469 (1986). 

In conclusion, the direct employment of fire fighters by a local 
governments fire department subjects those persons to the Commission’s 
requirements, and part-time employment contravenes the basic policy as 
expressed in Chapter 419, subchapter B of certifying only full-time fine 
department employees. 

If you require additional information to reach a decision in this matter, 
please contact either the undersigned, or Jack Woods, the Commission’s General 
Counsel. 

Sincerely, 

Michael E. Hines 
Executive Director 
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