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The Texas Department of Health licenses and regulates home health 
agencies pursuant to the Health and Safety Code, Chapter 142. This 
letter is to request an opinion relating to Sl42.005 which sets 
forth additional license application requirements for certain 
applicants. The issues to be addressed are as follows. 

1) Does the language regarding a corporation "that includes 
members that are not individuals" apply only to a non-profit 
corporation? 

2) Does the language regarding a "corporation the shares of which 
are owned by another corporation" refer to a corporation where 
any of the shares are owned by another corporation or where 
& of the shares are owned by another corporation? 

3) Is a foreign corporation registered to do business in the 
State of Texas required to establish a domestic corporation in 
order to meet the requirements of S142.005(a)(l)? 

The enclosed memorandum and flowchart explain the department's 
current position on each of these three issues. As to issue one, 
it is the department's position that the language of §142.005(a) 
refers only to a non-profit corporation because that is the only 
type of corporation which has members. A for-profit corporation 
has shareholders but not members. A for-profit corporation might 
be covered under the second clause in subsection (a) relating to a 
corporation the shares which are owned by another corporation. 

As to issue two, it is the department's position that the language 
applies when any of the shares are owned by another corporation. 
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As to issue three, it is the department's position that a foreign 
corporation which is registered to do business in the State of 
Texas is not a "Texas corporation" as that language is used in 
5142.005; therefore, a foreign corporation which is registered to 
do business in the State of Texas would be required to establish a 
Texas corporation (a domestic corporation) in order to comply with 
the requirements of this section. Of course, this issue will only 
arise once the foreign corporate applicant has been determined to 
be either a corporation that includes members that are not 
individuals or a corporation the shares of which are owned by 
another corporation. This interpretation may be questionable when 
one reviews the Texas Business Corporation Act, Article 8.02 which 
relates to the powers of foreign corporations. 5 

If you require any further information, please contact Linda 
Wiegman, Attorney with the Office of General Counsel, at (512) 458- 
7236. Thank you for your attention to this matter. 

Sincerely, 

Robert A. MacLean, M.D. 
Acting Commissioner of Health 



THMJ: 

THRU: 

TO: 

SUBJECT: 

TEXAS DEPARTMENT OF HEALTH 

AUSTIN TEXAS 
: INTEROFFICE 

Juanita Carrell, R.N., Ed.D 
Associate Commissioner 
Special Health Services 

Maurice Shaw, Chief 
Bureau of Licensing and Certification 

Nance Xerrigan-Stearman, Director 
Health Facility Licensure & Certification Division 

The Home Health Law, Section 142.005 

I have received several calls and letters in the last couple of 
months regarding the interpretation of the Health and Safety Code, 
Section 142.005, which pertains to corporate applicants for home 
health licenses. This memorandum attempts to outline who is 
affected by that section and to clarify some issues which arise 
under that language. 

First, the section does not apply to all coroorate anolicants. 
Just because a corporation is an applicant, this section is not 
automatically triggered. This section applies only when&.&of the 
following apply. 

1. The application is for a license other than a renewal or 
branch office license. 

2. The applicant proposes to operate the agency through one of 
the following: 

A, a partnership, corporation, or other business entity that 
includes members that are not individuals. 

(i) The type of corporate applicant 
covered by this phrase is a non-profit 
corporation because a non-profit 
corporation has members. A for-profit 
corporation has shareholders, not 
members, and may be covered under the 
next clause (B). 
(ii) Even though this section's title 
refers to corporate applicants, this will 
apply to partnership applicants,non- 
profit corporate applicants, or other 
business entities such as limited 
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liability companies when some or all of 
the members are not individuals. 
(iii) You must ask whether the applicant 
has members (not shareholders) that are 
not individuals. 
(iv) This section will apply to a 
partnership applicant when one or more of 
the partners are not individuals, i.e. 
are other partnerships or corporations. 
(VI If the partnership, non-profit 
corporation, or other business entity 
that is applying includes only members 
that are individuals, this section of the 
law will not apply. 

B. a corporate aoolicant where the shares of the aoplicant 
are owned bv another corporation. 

(i) This will apply when any of the 
shares are owned by another corporation. 
If the corporate applicant has some 
shares owned by a corporation and other 
shares owned by individuals, this part of 
the law will apply. 
(ii) This will apply to any type of 
corporation as long as it has 
shareholders. Generally the department 
will see only for-profit corporations 
under this clause. 

3. In determining whether an applicant fits under 1 or 2 above, it 
makes no difference whether the corporation is a Texas corporation, 
an out-of-state corporation, or an out-of-state corporation 
registered to do business in the State of Texas. 

Once a determination is made that this section does apply because 
the above requirements are met, the law requires that the applicant 
must follow the provisions in paragraphs (1) through (6) of the 
law. The first requirement is that the applicant must establish a 
corporation under the laws of this state if the applicant is not a 
corporation organized under the laws of the state. Paragraphs (2), 
(3), and (4) and subsection (b) reference "the Texas corporation". 
in out-of- state corporation which is registered to do business in 
the State of Texas is not a "Texas corporation"; it is simply an 
out-of-state corporation registered to do business in the State of 
Texas. Therefore, in looking at this section of the law in its 
entirety, it appears that an out-of-state corporation which applies 
for a home health agency license and which falls under 1 or 2 above 
must establish a Texas corporation and give that Texas corporation 
the authority to operate the home health agency. Remember that if 
this section does not apply (see 1 and 2 above), the out-of-state 
corporation need not supply any of the information listed in 
Section 142.005 and need not establish a Texas corporation. 
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- 
If this section of the law applies to an applicant and that 
applicant is required to establish a Texas corporation, the 
applicant may remain the original applicant or be changed to the 
Texas corporation. This section of the law does not require the 
applicant to change his application to reflect the Texas 
corporation as the applicant. It seems to allow the original 
applicant to remain the applicant and to have the Texas corporation 
as just the operator of the agency, not necessarily the owner of 
the agency. See paragraph (4). You should ask the applicant if it 
wishes to revise the application to reflect the Texas corporation. 

If the applicant does not fall under this section, the applicant 
could be from out of state and the name on the license would be the 
name of the out-of-state applicant. 

I have attached an outline which I hope will be helpful in wading 
through this section of the law. If you have any questions, please 
let me know. 

Attachment 

bul)/! , 
Office of General Counsel 
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