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Honorable Dan Morales RQ 508 Attorney General of Texas .. 
P. o. Box 12548 
Austin, Texas 78711 

REC£::lV . .ED 
"-'--. 

juN .~ 3 92 
Re: Williamson county Medical Benefit Plan 

Opinion Committee Dear Attorney General Morales: 

I write requesting clarification of certain issues impacting the 
medical benefit plan Williamson County provides to its employees. 
The county currently provides medical coverage to its employees 
through a single-employer, self-funded plan. The County has 
approximately 400 covered employees. The county has purchased 
stop-loss insurance to reimburse it in th~ event claims exceed a 
certain attachment point. In an effort to 'control its costs while 
complying with applicable law, the County is trying to determine 
what it is or is not required to cover under its medical plan. The 
County is also considering contracting with an entity which is more 
than 50 percent controlled by employer representatives and which 
has contracted with a select group of providers to provide services 
to contracting employers at preferred rates. 

We would like clarification on the following issues: 

1. Is our single-employer, self-funded plan subject to the 
Texas Insurance Code provisions which arguably apply to such plans, 
or are these provisions 'only intended to apply to multiple employer 
welfare arrangements, which are commonly known as MEWA'Sl? Even if 
these provisions apply by their ter,ns to oU): plan, are these 
provisions preempted by the Employee Retirement Income Security Act 
of 1974, as amended ("ERISA")? It is my understanding that the 
arguably applicable provisions are: (1) Article 1. 24C, which 
authorizes the State Board of Insurance to require reporting from 
"any self-insurance trust or mechanism providing health care 
benef~ts;" (2) Article 3.51-9, which applies to "employer or 

lThe Employee Retirement Income Security Act of 1974, as 
amended ("ERISA") defines a multiple employer welfare arrangement 
as an arrangement to provide medical or other welfare benefits to 
the employees of two or more employers, unless the arrangement is 
made pursuant to a collective bargaining agreement, a rural 
electric cooperative, or a rural telephone cooperative, or the 
employers are 25 percent or more commonly controlled. ERISA § 
3 (40)(A); 29 U. S.C. § 1002 (40)(A). 
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other self-funded or self-insured plans ••• providing ••• health 
-----,co'\l'el:"age"--(-among_o±her_things->-___ ~nd_r~~-ir~s chemical dependency to 

be covered as any other illness, subject to certain specified 
conditions; and (3) Article 21.53, which applies to, among other 
things, "employee benefit plans," and prohibits certain 
interference with an employee's selection of a dentist where dental 
coverage is provided, and requires certain information to be 
included in any description of dental coverage. 

2. Please confirm that the County is not required to report 
to the Texas Department of Insurance with respect to its medical 
benefit plan. 

3. Please confirm our und~rstanding that the County is not 
required to report to the U. S. Department of Labor as required 
under ERISA for plans other than governmental, certain church, and 
workers' compensation plans. 

4. Please confirm our understanding that the other two 
Articles of the Texas Insurance Code which arguably apply to 
single-employer, self-funded plans do not require employers to 
provide certain benefits, but rather require insurers, MEWA's,and 
other seller's of employee benefit plans to offer to provide 
certain coverage, and the employer mayor may not elect to provide 
this coverage to its employees. These Articles are: (1) Article 
3.51-4, which deals with coverage for serious mental illness; and 
(2) Article 3.51-6, §3A, which deals with coverage of in vitro 
fertilization procedures. 

5. Please confirm our understanding that no other Articles 
of the Texas Insurance Code, other than those dealing with workers' 
compensation, apply to single-employer, self-funded medical benefit 
plans. 

6. Please confirm our understanding that the County may 
contract with an employer-controlled entity which has arranged for 
a select group of providers at preferred rates to be available to 
~ontracting employers, and such arrangement will not be subject to 
State Board of Insurance Regulations 28 TAC 3.3701 - .3705, the 
requirements of Article 20.12, the prohibitions of § 161.091 of the 
Health and Safety Code, or any other restrictions under Texas 
insurance laws or laws impacting providers. 

1. Texas Insurance Code Requirements 

Articles 1.24C, 3.51-9, and 21.53 of the Texas Insurance Code all 
arguably apply to single-employer, self-funded plans, as well as to 
insured plans, as indicated in 1 above. However, the references to 
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. a "mechanism providing health care benefits, "employer or other 
self-funded plans providing health coverage," and "employee benefit 
plans," may only be designed to apply to MEWA'S, which, while being 
a collection of employee benefit plans, are insurance in the sense 
that risk is spread over several unrelated entities. 

It is our understanding that ERISA preempts the provisions of the 
Texas Insurance Code as they apply to most single-employer, self­
funded plans. 29 U.S.C. § 1144; ERISA § 514. ERISA does not 
preempt state law with respect to MEWA's since, even though ERISA 
applies to MEWA's, it specifically provides for state regulation of 
these entities. 29 U.S.C. § 1144(b) (6) (a); ERISA § 514(b) (6) (A). 

ERISA does not apply to governmental entities, certain nonelecting 
churches and church-related organizations, and plans maintained 
solely to comply with workers' compensation and similar laws. 29 
U.S.C. § 1003; ERISA § 4. Therefore, it is unlikely that ERISA 
preempts state law with respect to these entities. However, the 
Texas Legislature, in view of the overall purpose of the Texas 
Insurance Code to regulate insurance and the general preemption by 
ERISA of single-employer, self-funded plans, may not have intended 
to regulate any single-employer, self-funded plans. 

Please clarify whether Articles 1. 24C, 3.51-9, and 21. 53 of the 
Texas Insurance Code apply by their terms to single-employer, self­
funded plans, and if so, whether these provisions are preempted by 
ERISA for all such plans, or only for such plans to which ERISA 
applies. The Department of Insurance has informed us on the phone 
that none of the Insurance Code applies to single-employer, self­
funded plans. 

2. The County is not required to report under ERISA. 

The County has not complied with ERISA's requirement that employee 
benefit plan's report to the Department of Labor because ERISA does 
not apply to governmental entities. ERISA § 4; 29 U.S.C. § 1003. 

3. The County is not required to report to the Insurance Board. 

Even if your conclusion to the issue in 1. above is that Article 
1.24C, which authorizes the State Board of Insurance to require 
reporting, applies to the County's medical benefit plan, it is our 
understanding that the Board is not now requiring single-employer, 
self-funded plans to report information to the Board. 

4. Nonbinding Provisions 

Under Articles 3.51-6 §3A and 3.51-14 of the Texas Insurance Code, 
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each insurer, "employer," and "self-funded or self-insured welfare 
benefit plan" (among others) is required to make available to "each 
group policyholder, contract holder, employer, multiple employer, 
union, association, or trustee" certain coverage for in vitro 
fertilization and treatment of serious mental illness, 
respectively. Thus, these provisions require that certain entities 
offer to provide to the employer or other purchaser of the coverage 
certain coverage. There is no requirement that the employer 
provide such coverage to employees. 

If the legislature had wished to require the employer to provide 
certain coverage to its employees, it could have used language 
similar to that requiring coverage of chemical dependency as any 
other illness under Article 3.51-9 of the Texas Insurance Code. 
Under the chemical dependency provision, impacted entities "shall 
provide benefits for the necessary care and treatment of chemical 
dependency •••• " 

The in vitro fertilization and mental illness provisions appear to 
apply to "employers" and "self-funded plans" in order to require 
trade associations and other MEWA's to include this coverage as an 
option in the benefit plans which they offer their constituent 
employers. 

5. Code Provisions Applicable to Insurers do not Apply to the 
County. 

A single employer such as the County is clearly not an insurer. 
Moreover, the County's purchase of stop-loss insurance with respect 
to its medical benefit plan does not make its plan subject to the 
Insurance Code "s requirements applicable to group accident and 
health insurance. See Brown v. Granatelli, 897 F.2d 1351 (5th Cir. 
1990). Therefore, the Code's provisions applicable to accident and 
health insurers should not apply to the County. 

6. The County's use of an employer-controlled preferred provider 
panel is not restricted. 

Under 28 TAC § 3.3701 - .3705, insurers are authorized to design 
policies for use with preferred provider panels if certain 
requirements are met. Under Article 20.12 of. the Texas Insurance 
Code, preferred provider organizations are restricted for nonprofit 
corporations for group hospital services, a majority of whose 
superintendents are hospitals or physicians. Under § 161.091 of the 
Health and Safety Code, hospitals and physicians who payor accept 
remuneration for securing or soliciting patients commit an offense, 
subject to certain exceptions such as governmental entities and 
actions not prohibi ted under Medicare's fraud and abuse 
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prohibitions. We could find no other restrictions on use of 
preferred provider panels under Texas law. 

These requirements respecting preferred provider panels do not 
appear to apply to the County's proposed contract with an employer­
controlled organization which has contracted with providers for 
preferred rates. The County's medical benefit plan is not 
insurance such that 28 TAC § 3.3701 .3705 does not apply. 
Moreover, the organization which has contracted with providers for 
preferred rates, which the county proposes to contract with to 
obtain these preferred rates, is controlled by employers rather 
than hospitals and physicians, such that Article 20.12 does not 
apply. Further, the prohibition on illegal remuneration under § 
161.091 should not apply because payments to the preferred provider 
panel are reduced, rather than increased payments, the County is 
not a health care provider, and governmental entities are excepted. 

Conclusion 

We respectfully request that you consider our reasoning outlined 
above and respond to the six issues outlined. Please let me know 
if you need any further information in considering these issues. 

Thank you for your assistance. 

~IY, 
. ~oJ cJ. ':1j0~ 

David U. Flores 
County Auditor 
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