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Attorney General Dan Morales 
Office of the Attorney General 

March 21, 1994 

Post Ofike Box 12548, Capitol Station 
2b33b 

Austin, Texas 78711-2548 LD.#e 

Re: Request for clarification of Attorney General Letter Opinion Number 93-110. 

Dear General Morales: 
i 

The Court Reporters Certification Board previously requested an Attorney General 

Opinion regarding the newly added subsections (e) Andy of Section 52.021 of the Government 

Code as recently amended by House Bill 2073. Attorney General Letter Opinion Number 93- 

110 was issued on December 7, 1993, addressing those issues. 

This request seeks clarification of Sections 52.021(e) & (f) of the Government Code and 

how they relate to Texas Rules of C&l Procedure 166(c). 

Section 52.021(e) of the Government Code states: 

A person may not assume or use the title or designation “court 
recorder, ” “court reporter, ” or “shorthand reporter,” or any 
abbreviations, ale, designation, words, letters, sign, card or 
device tending to Indicate that the person is a court reporter or 
shorthand reporter, unless the person is certified as a shorthand 
reporter by the supreme court. Nothing in this subsection shall be 
construed to either sanction or prohibit the use of electronic court 
recording equipment operated by a noncertified court reporter 
pursuant and according to rules adopted or approved by the 
supreme couti. 
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Section 52.021(f) of the Government Code states: 

Except as provided by Section 52.031’ and by Section 20.001, 
Civil Practice and Remedies Code’, all depositions conducted in 
this state must be recorded be a certified shorthand reporter. 
(emphasis added) 

Texas Rules of Civil Procedure rule 166(c) states: 

Unless the court order otherwise, the parties may by written 
agreement (1) provide that depositions may be taken before &ny 
m, at any time or place, upon any notice, and in any manner 
and when so taken may be used like other depositions, and (2) 
modify the procedures provided by these rules for other methods 
of discovery. An agreement affecting a deposition upon oral 
examination is enforceable if the agreement is recorded in the 
deposition transcript. (emphasis added) 

Historical research of Rule 166c, indicates that the intent of the rule was to give more 

flexibility to accommodate proposed agreements among parties to litigation during discovery, 

especially in the mamter of taking depositions upon oral examination. The rule appears to have 

been proposed because concerns were expressed regarding tire reservation of objections to the 

form of questions and/or unresponsiveness of answers until the time of trial. 

‘Won 52.031 of the Govemment Code states that: 
(a) A noncenified shorthand reporter may be employed until a cwtitied shorthand reporter 
is available.. 
@) A noncertified shorthand reporter may repon an oral deposition only ifi 

(1) the noncettified shorthand repotter delivers an affidavit to the partics or to their WUWI 
at the deposition stating that a fertitied shorthand repotter is not available; or 
(2) the parties or their wunsel stipulate on the raord at the &ginning of the deposition 
that a cettified shorthand repotter is not available. 
(c) This section does not apply to a deposition taken outside the state for use in this state. 

‘Section 20.001. Civil Practice and Remedies Code provides: 
(a) A deposition on written questions of a witness who is alleged to reside or to be in this State may 
be taken by: 

(1) a clerk of a district court; 
(2) a judge or clerk of a county court: or 
(3) a notary public of this state. 
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Comments submitted to the State Board of Texas Committee on Administration of Justice 

shows that the rule was proposed to allow for the reservation of objections until the time of 

trial.. (See Exhibit A, Comments of Charles R. Hawortlt, attached hereto and as the 3rd page 

document on the “Johnson & Swanson” letterhead). Additionally, please see the transcript of 

Rules Advisory Committee Hearing held in 1985, wherein the Committee describes the 

comments of Mr. Haworth as simply permitting “attorneys to stipulate that a deposition can be 

taken without waiving the form of the question and nonresponsiveness of the answe?. (See 

Exhibit B, Testimony before the Rules Advisory Committee at 423.) It is not clear whether the 

intent of the commenters or the drafters of Rule 166c was to permit parties to dispense with the 

statutory requirements regarding the use of a court reporter. 

In Letter Opinion No. 93-110, the question was asked whether newly enacted subsection 

(e) and (f) of Section 52.021 of the Government Code conflict. Subsection (f) provides that 

subject to certain exceptions, *all depositions . . . must be recorded by a certified shorthand 

reporter.” Subsection (e) provides that a person may not use the title of “court reporter or 

shorthand reporter” unless the person is certified as a shorthand reporter, however, that 

subsection also provides “Nothing in this subsection shall be construed to either sanction or 

prohibit the use of electronic court recording equipment operated by a noncertified court 

reporter pursuant and according to rules adopted or approved by the supreme court”. 

3. 

Apparently, the Committee was considering two proposals. one to leave the rule in its then form or to change it to 
the form advocated by Mr. Haworth. The discussion at the Committee hearing distilled the commenten responses 
as follows: 

They want depositions to be taken before any person. at any time or place, upon any 
notice, and in any manner. And what really the recommendation is is to go back to allow 
the attorneys to stipulate that a deposition can be taken without waiving the form of the 
question and nonresponsiveness of the answer. There are two proposals. One would go 
back to rhe old practice and two would continue, unless there is an agreement of the panics. 
the form of the question and the nonresponsiveness of the answer to still be as they are 
today. And so. I think we need to - Luke, we need to decide. one, do we want to allow 
the lawyers to make agreements and change the rule, and if so, then do we want to continue 
the existing rule as to objections to the form of the question and nonresponsiveness of the 
answer if tihere is no agreement. I think those are the two iactors we need to decide, and 
then we can draft the rule pretty easily... 
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The Opinion determined that the subsections did not conflict because: 

mhe intent of subsection (e) appears to be to ensure that the prohibition in the 
first sentence of the subsection has no effect on those local rules, and subsection 
(0, on the other hand, requires that all depositions conducted in the state must 
be recorded by a certified shorthand reporter, with certain exceptions not relevant 
here. It is clear . . that subsection (f) refers to depositions upon oral 
examination as opposed to deposition upon written questions. Given that the 
two provisions deal with entirely different contexts, court proceedings in the case 
of the last sentence of subsection (e) and depositions upon oral examination in 
the case of subsection (f), we do not believe that they conflict. 

Foomote 2 in the Letter Opiion 93-110 states: 

To the extent a local rule approved by the supreme court permits the taking of 
a deposition by anyone other than a certified shorthand reporter, we believe the 
prohibition set forth in subsection (f) would prevail. 

The question presented in this request for clarification of Letter Opinion No 93-l 10 is 

whether, notwithstanding Rule 166(c) of the Supreme Court Rules of Court, Section 52.021(f) 

of the Government Code requires parties to use a certified shorthand reporter4, when taking a 

deposition upon oral examination. 7 In other words, a clarification of footnote 2 in Letter 

Opinion DM-93-110 is requested to add the italicized language: 

To the extent any rule of court adopted by the supreme cowz or any local rule 
approved by the supreme court permits the taking of a deposition by anyone 
other than a certified shorthand reporter, we believe the prohibition set forth in 
subsection (f) would prevail. 

The Board believes the additional language is necessary because of the ambiguity of the 

seemingly broad language of Rule 166(c). The additional language reconciles the various 

statutory provisions 

‘Subject to the permitted exceptions as sated in sectian 52.031 of the Government Code and Section 20.001 of the Civil Pracke 
and Remedies Code. 
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In addition, the additional language comports with genera1 law of statutory construction that 

when rules of court conflict with a statute, the rule must yield. Tex. Const. art. 5, section 25; 

Tex. Rev. Civ. Stat. art. 1731a, section 2 (Vernon). Specitically, the Texas Supreme Court 

has held that when rules adopted by the Supreme Court conflict with legislation, the rules of 

the Supreme Court must yield. Purolator Armored, Inc. v. Railroad Comm’n, 662 S.W.2d 700 

(1983) and Mary Frances Few. v. The Charter Oak Fire Ins. Co. 463 S.W.2d 424 (1971). 

Thank you for your consideration of thii request for clarification of Letter Opinion 93- 

110. Please contact the Board if you would Iike any additional Iegal briefing on the issues. 

Merrill L. Hartman, Chaii 
Court Reporters Certification Board 

cc: Ms. Sarah Shirley, Chief, Opinions Committee 
_ Ms. Mary R. Grouter, Assistant Attorney General, Opinions Committee 


