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Texas Senate 

Memlm, 1953-1962 
President Pro Ternpore, 1961 

The Honorable Dan Morales 
Attomev General of Texas 
P.O. Box 12546 
Austin, TX 78711 

RE Opinion Request 

Dear General Morales: 

Please read the attached letter Tom the Honorable Thomas 
R. Windham, the Fort Worth Chief of Police, and send me an 
answer to the question he raised. 

I thank you for the good work you and your staff have done 
for the State of Texas. 

Respectfully submitted, 

Ch&an 
Select Committee on Veterans Afftis 

DW/mmr 

Enc. 

Dean of the House 
Chairman, West Texas Legislative Delegation 
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FAX (817) 877-8270 

March 1, 1995 

The Honorable Doyle Willis 
District 90 
503 Sinclair Building 
Fort Worth, Texas 76102 

Dear Representative Willis: 

We have recently been confronted with somewhat of a legal dilemma concerning the “swearing” 
of commissioned officers within our department. Traditionally, we have only “sworn-in” our 
officers upon graduation from the police academy, or upon special appointment, as in the case 
of the Chief of Police. However, the Texas Secretary of State recently advised local police 
departments to ensure that officers are sworn, and re-sworn every two years in accordance with 
Arts. 16 5 1, and 16 5 30 of the Texas Constitution. Our dilemma arises in that there appears 
to be no allowance or guidance for cities, such as ours, which fall within the ambit of Art. 16 
i$30b of the Texas Constitution, which exempts civil service jurisdictions from these 
requirements, at least ostensibly. This is just the beginning as far as legal questions are 
concerned; we have several more questions which impact on the issue of “swearing-in” officers. 

Where your office can be of assistance to us, as well as other police departments in Texas 
confronted with the same or similar challenges, would be to request an Advisory Opinion from 
the Texas Attorney General’s office. As a municipality, we are prohibited from requesting such 
an opinion in accordance with Texas Government Code $402.042; however, on behalf of 
departments such as ours, and through committee action, an opinion can be obtained. For these 
reasons, we have drafted a sample inquiry which addresses the issues with which we are 
grappling: 

On behalf of Home Rule cities in the State of Texas which employ police officers 
under the auspices of a civil service system, we request an Attorney General’s 
opinion as to the applicability of Tex. Const. Art XVI $30 and §30b, based on 
the 1989 Legislative Amendment(s) to Art. XVI $1. In short, due to these 
changes, must civil service police departments from Home Rule cities now re- 
swear their officers every two years, despite the exceptions specifically stated 
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The Honorable Doyle Willis 
District 90 
March 1. 1995 

accommodating such departments in Art. XVI §30b, as well as the annotated 
Interpretive Commentary which accompanies the statute? Also, must these same 
departments accomplish the so-called Statement of Appointment Officer, or does 
§30b provide an exception to this requirement? Finally, if §30b does not provide 
for such an exception, must all officers sworn prior to the 1989 amendment 
accomplish the Statement of Appointed Officer? If this has not been 
accomplished, will these officers retain their rights and authority of peace officers 
during this interim period? What will be the impact upon arrests made by these 
officers, which fall within the ambit of Tex. Code Crim. Proc. Ann. Arts. 
14.01(b), 14.03, 14.04 (Vernon Supp. 1995)? 

We apologize for the imposition upon you and your office, but the seriousness of the issues 
presented has the potential to not only affect the way we do business, but could also affect the 
outcome of countless criminal cases which are currently pending in our local courts. Your 
assistance in resolving the questions presented will be greatly appreciated, and we thank you in 
advance for your understanding. 

Very truly yours, 

- -qGzz& k’ Lh+7J 

Thomas R. Windham 
Chief of Police 
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