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July 251895 

The Honorebie Dan Morales 
Attorney General of Texas 
P.O. Box 12548 
Supreme Court Buikling 
AU&I. Texas ?e711-2548 

Dear General Morales: 

Re: Request for opinion 

I am wdttng to seek darifkz=stion of A.G. 
(4ziz? MUCELOII Code by S. B. 1, Acts of the 74th L 

DM-347 905) In light of changes mede to the 
(1985). 

DM347 concluded that the pUffiheSe of inSun%Ice by a school dlstdct oonsbtuted the purchase of 
personal property subject to competl5ve bktdlng under fomw Sectkm 21.901, Education Code. 
That seCtiOn has been mprslced by Subchapter 8, Chepfer 44, Education Code, es enacted by 
8.8. I. My questtons are as Follows: 

1. In complying with the requlremants of DM-347 to purchase lnwrance. may a district use any of 
tha purchasing methods allowed under Sectton 44.031(a)? 

2. DM-347 raqulms competklve bkidlng when a wntrect for the purchase oF lnsuranoe ls valued 
at S26,ooO or more for a 12month parlad. Does Dhl-347. as applied to new Section 44.031(a), 
Mu&km Code, preclude a sehool distrfot from entering into en lnsurence conbeet for a p&o-d 
longer than 12 months7 

3. If your WWW~ to Questlwn 2 is ‘no’: does fhe 881118 enswer apply for Section 44.033 with 
respeot to contracts valued between $10,000 end $25,0007 If so. can a school dlstrld comply 
with the notice required by Subsection (b) by publlshlng e notice of a period greeter then 12 
months? 

4. Many dtsbtcts have expressed oonoern over whet oonstkotee ‘insurenoe’ for purpoeee of 
wmpetitive Mddlng and whether dlFferent type6 of inrunnce (e.g.- worker% camp and health 
covamges) would have to be aggregated to detemrlne whether the bidding threshold had been 
mached. May a school dlstrlct assume that coverages in diit “Ilnes’ of insurance, ee defined 
by rule of the commiseloner of Insurerwe, need not be eggregeted For that purpose? Must 
coverage8 under different types of insurance be aggregated If they ere available under 8 single 
wnrract Ill ths local market7 

5. Many seif-lnsured school diebtcts oonbact for cbims administration Krvlceb. In AG. Op. JM- 
1038 (lgaQ), for the purposes of e puroheshg statute In the Local Govemmenl Code, the ettomey 
general conciuded that whether the services of a third party admlnlstretor (TPA) under Former 
AfWa 21.07-5, Insurance Code, were ‘prolessionel eervicee’ deperhted on the particuk+r wrvices 
to be prided under e spedfic mnbect. Ooes that conclusion eppiy to se&es of a TPA 
llcensed under Article 21.07-a lnsumnce Code, fw the purposes of Section 44.03(f), Education 
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Code? More specltkdlly. are rsinsurance procurement duties included In a claim116 administra6on 
cmt%t with a lloensed TPA oonsidered ‘proresslonal &+ces’ under Section 44.031(f), 
EducsHon Code’? If any of the servl~es Jncluded in e contract with a TPA are not pmfegsionel 
sefvices, Is the cWract subject to Sections 44.031(a) and 44.033, Education Code? 

MikeMows 
Commissioner of Educstlon 

MM:SHS 


