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The Honorable Dan Morales 
Attorney General of Texas 
P.O. Box 12548 
Austin, Texas 78711 

Re: A.G. Op. No. DM-362 

Dear General Morales: 

A.G. Op. No. DM-362. issued on August 25, 1995, appears to conclude that any vehicle used to 
transport public school students must ha&certain equipment required for a school bus under the 
Transportation Code and must be driven by a person qualified as a school bus driver. By this 
letter, I am requesting reconsideration of the interpretation in DM-362 of the definition of a school 
bus. I am also requesting clarification regarding additional issues raised by Senate Bill 1 relating 
to the use of privately owned vehicles. 

DM-362 concludes that the portion of the definition of “school bus” in the Transportation Code, 
formerly in Section 2(e) of Article 6701d. that refers to requirements in “the most recent edition of 
standards as produced and sponsored by the National Commission on Safety Education of the. 
National Education Association, Washington, D.C.” is unconstitutional. I do not disagree with that 
conclusion. However, I question whether the subsequent conclusion to give effect to the 
remainder of that definition is consistent with the rule that, when part of a statute is found to be 
unconstitutional. the remainder will only be sustained if the legislature would have enacted the 
statute without the part that is held unconstitutional. The effect of DM-362 could be to significantly 
broaden the definition of a school bus to include every vehicle used to transport a student to or 
from school or a school-related activity or event. It is questionable that the legislature would have 
intentionally enacted a statute that has this effect. 

The most recent expression of the legislature with respect to school transportation is Senate Bill 1 
ot ttne 74th Legislature. S.B. i requires a schooi districi to transport certain numbers oi students 
for certain purposes in a “school bus,” but authorizes the transportation of less than 10 students in 
a “passenger car” (34.003, Education Code). Clearly, the legislature did not consider every 
vehicle used to transport students to be a “school bus” since it made an explicit and purposeful 
distinction between the circumstances under which use of a “school bus” is required and use of a 
“passenger car” is permitted. As you know, under former law, school districts were required, with 
certain exceptions, to purchase school buses through the General Services Commission. 
Generally, I believe, “school buses” are considered to be vehicles that, at the time of purchase, 
met the specifications used by the General Services Commissions for the purchase of school 
buses. Please address the distinction in Section 34.003, Education Code, between a “school bus” 
and a “passenger car.” Specifically. please address whether a motor vehicle with a seating 
capacity greater than that of a passenger oar as defined by Section 541.201. Transportation 
Code, may be used under Section 34.003, Education Code, to transport less than 10 students. If 
not, may such a vehicle be used if it is modified to seat a number of persons that is not greater 
than 1 O? 
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Also, DM-362 appears to conclude that a vehicle owned by a private person, such as a teacher or 
parent, is subject to the same requirements as a vehicle owned or leased by a school district 
when the vehicle is in use to transport students to and from school or school activities. Please 
clarify your opinion with respect to safety requirements and driver qualifications for school vehicles 
as applied to privately-owned vehicles used to transport students to and from school or school 
activities. 

Thank you for consideration of these concerns regarding DM-362. 

Sincerely yours, 

Mike Moses 
Commisstoner of Education 
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