
October 31. 1995 

The Honorable Dan 
Attorney General of Texas 
P. 0. Box 12548 
Supreme Court Buildings 
Austin, Texas 7871 I-2548 

Dear General Morales: 
I 

I am writing to request your opinion regarding the application of Chapter 271 of the Local 
Government Code to school districts in light of recent amendments to the Texas Education Code. 

Under Section 271.024, Local Government Code, if a aovemmental entity&xeq,uired by statute to 
award a contract for the construction. r--road, highway, or other 
improvement or &!d&iOfl JO feal~~~-~..~~-~~~e.-~~SiS..basia.otjcomp~~-~~ &idjf the contract 
reg.ui~e,s..th~.,.expenditure of mores tha,n..$?5,000 . -. .~. ..^_ _-__.-.__^ -. _ frpm.,&e.~funds of theenbty, %kbiGG-&?he 
contract must be accomplished in the manner provided by Subchapter 8, Chapter 271, Local 
Government Code. “Governmental entity” is defined to include a common or independent school 
district. Section 271.021, Local Government Code. 

As you are aware, the Education Code was substantially rewritten by the 74th Legislature. Under 
the former law, all contracts for the construction, maintenance, repair or renovation of any building 
must be submitted to competitive bidding when the contracts,are valued at more than $15,000. 
Section 21.901, Education Code, repealed by Chapter 260, 74th Texas Legislature, P.S., 1995 
(effective May 30, 1995). 

Under current law, all school district contracts, except contracts for the purchase of produce or 
vehicle fuel, valued at $25,000 or more.in the,aggregate for each 12-month period must be made 
by one of six methods that provides the best value to the district. Section 44.031. Education 
Code. The methods are: (1) competitive bidding; (2) competitive sealed proposal; (3) request for 
proposal; (4) catalogue purchase; (5) interlocal contract; or (6) design/build contract. 

Based on the language of Section 44.031, a school district is not required to award a construction 
contract valued at $25,000 or more on the basis of competitive bidding; it is one of six acceptable 
methods to award the contract. In light of this, I raise the following question: Is a school district 
required to comply with the competitive bidding procedures specified in Subchapter 6. Chapter 
271, Local Government Code, in awarding a construction contract? 

Since Subchapter 8. Chaoter 271, Local Government Code, only applies if a governmental entity 
issqu@Lbyacother statute to am&l the contract on the basis of competitive bids, tt appears 
that Subchapter B. Chapter 271. has no application to sc&o! district construot 
May 30, 1995,-..Ihis reading is supported by JM-1220 (a), which determined tha the 

.kta+onf;actstaffer 

competitive bidding procedures of Subchapter B, Chapter 271. are applicable only when a 
separate statute requires the governmental entity to award the contract on the basis of 
competitive bidding. 
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Under the Public Property Finance Act, Subchapter A, Chapter 271, “school district” is defined as 
“an independent school district, common school district, community college district, junior college 
district, or regional college district....” In light of this, I raise the following question: Are community 
college districts, junior college and regional college districts required to comply with procedures 
specified in Subchapter B. Chapter44. Texas Education Code? 

Sincerely yours, 

Mike Moses -. 
Commissioner of Education 

MM:da 


