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TEXAS DEPARTMENT OF PUBLIC SAFETY

§805 N. LAMAR BLVD. - BOX 4087 - AUSTIN, TEXAS 787730001 -
{512)424-2850

AS5T, DIRECTOR R E C E ,VE D fh;?mmsesgn.
Tamuary 3, 1996 JAN 3 1995
Oplﬂi on Com m ltte e

Honorable Dan Morales " FILE # ML- Ro0g-9 |
Attormey General . '
Price Daniel, Sr. Building B | , s
Prioe Dani LD.# 32907

Re: Reqvcst for Attorney (3eneral opinion on Senate Bill 964'1L

Dear General Morales:

The Depertment of Public Sty requests an opinion from your office regarding several aspects of
Senate Bill 964, which was passed by the 74th Legislature. The bill concemns driver education and
the manner in which it is tan;zat.

The following are the questions that the Department believes must be answered before proceeding
with implementation of the bil.

1. Must a parent or legal guardian who teaches a driver education course
approved by the Department of Public Safety under Sec. 7A, Art. 6687b, V.T.CS.,
be licensed as a ccramercial driver training school and otherwise meet the
requirements of Sec. 1), Art. 4413(2%¢), V.T.C.8.?

2. Must a parent or legal guardian who teaches such a driver education course
be involved in "home school™ instruction of the person to be taught?

3. Is it permissible for the Texas Education Agency to provide to the
Department of Publi: Safety the certificates of course completion for those persons

who have successfully completed courses approved by DPS under Sec. 7A, Art.
6687b, V.T.C.S.?
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4, May the Dapartment of Public Safety by rule set out the minimum course
curriculurn elemem s required for approval of a course of driver education by a parent

or legal guardian under Sec. 7A, Art. 6687b, V.T.C.8.7

The 74th Legisiature, Regular Session, 1995, passed Senate Bill 964, with an effective date of
September 1, 1993, That bill made several amendments to statutes relating to driver education and
driver licensing. —
Question 1. . The Depanriant seeks an opinion as to whether a parent or legal guardian, who
teaches a course approved *» the Department of Public Safety under Sec. 7A, Art. 6687h, V.T.CS.,
must be licensed under Ast 4413(29¢), V.T.C.S. In Senate Bill 964, SECTION 30 added a new
provision, Sec. 7A, Art. 6¢E7b, which provides as follows:

"Sec, 7A, [V:PARTMENT-APPROVED COURSES, (a) The Department
by mile shall provide jfor approval of a driver frajning course piven by the parent or
legal puardian of a payson who is required fo complete successfully a driver training
course to obtain a Cigss C license. The rules must provide that:
{3Y 1he parent or guardian be a licensed dnver:
Q)1 haﬂ&m@&%mnmmmﬁnﬂmm

Alcl ctio
ind-the-w
{3} the parent or guardian not be convicted of:
(A) griminally niegligent homicide: ot

(B) driving while intoxicated: end
(4) thz parent or guardiao not be disabled becauge of mental jliness.
(b) The De;izriment may not approve a course unless it determines that the
course naterials aye 3t Jeast equal to those required in & course approved by the
Central Education Are QMMDQMW
1t instuction be ded j m h articular
characteristics of equipment; or
23 the veh:cle used for the hghm -the-wheel instruction hg
equipment other they otherwise by law for operati e
_eh;gl_g_qn_a,_},ngl&w while the vehicle is not being used for drjver trainine,
(c) The rules saust provide 2 method by which:
(1) apzraval of a course is obtained: and
{2) sp applicant submits proof of completion of the course.
{8) Completicn of a driver waining course approved under this section has the
- same effect imder thi; etion of a driver traini e approved by the
Ceniral Education /4y xzney.”

The Department of Public Safaty believes that the legislature, in adopting the language in Sec. 74,
Art. 6687b, above, authoriz<. any parent or guardian who meets the criteria set out therein and in



rules adopted by the Departraent pursuant to that section to instruct that person's child or ward in
driver education.

Sec. 7A is a clear and unambiguous statement of authority for parents and legal guardians. Itis
notable that Subsection (d) of Sec. 7A provides that "completion of a driver training course approved
under this section has the sume effect under this Act as completion of a dnver training course
approved by the Central Ecucation Agency." That effect is noted in SECTION 25 of S.B. 964,
which amended Sec. 7, An. :687b. Specifically, the requirements for driver licensing of a person
under 18 years of age now al ow for completion of a course approved either by the Department under
Sec. 7A or approved by the Central Education Agency. .
While there are requiremernts for licensing of "driver education schools” under Art. 4413(29¢),
V.T.CS. (the Texas Driver and Traffic Safety Education Act), that statute does not apply to courses
administered by parents or lzgal guardians under Sec. 7A, Art. 6687b. Sec. 9, Art. 4413(29¢),
prohibits a person from opec:ting a school that provides a driver education course without & driver
education school license iscued by the commissioner. A school is defined in that article as a driver
education school or driving; safety school. Only the term “driver education school” is relevant for
this inquiry. The definition added by 8.B. 964, in Sec. 3, Ant. 4413(29¢) is:

18} "Drover. ,dugangn school® means an mﬁpnse that mam;gmﬁ g gl
of busjpess or solicits bu in this state
association, partnerslyp, or corporation for the educatlgn and Emnmg f persons at
a primary or branc} location in driver education or driver education instctor
development, and £:1.is not specificallv exempted by this Act."

The tetm "enterprise,”" used in the defimtion of "driver education school," connotes a business
organjzation and does not apply to a course taught only by a person's parent or legal guardian.
Further, the definition requi r¢ that the school maintain a "place of business™ or “solicits business,"
neither of which are applicatde to a course taught only by a parent or guardian. That definition .
further limits its applicabilicy to commercial enterprises by referring to "primary or branch
locations," a concept that is inconsistent with a course taught by a parent or guardian. Additionally,
the exemptions referred te i3 the definition are not relevant because the definition of “dsiver
education school” does not azply to the Department approved course under Sec. 74, Art. 6687b.

Had the legislature intended 107 there to be additional requirements placed on parents or guardians
teaching a course under Suc. 7A, Art. 6687b, that section would have referenced any such
requirements. The Departrnent submits that the only requirements set owut by statute relating to the
driver training course to be given by a parent or legal guardian under Sec. 7A, Art. 6687b, are the
requirements listed in that section.

Question 2. The second a.estion that is submitted for au opinion is whether z parent or legal
guardian who teaches a drive: iraining course, as authorized by Sec. 7A, Axt. 6687b, must be a parent
who is also providing “honi: school" instruction of the person to be taught. This question arises
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because there was reported ) some expression of intent by a member of the legislature during debate
on Senate Bill 964 that onl: nome school teachers would be allowed 10 teach the course approved
by the Department of Public Safety under Sec. 7A.

Ttis submitted that Sec. 7A avthorizes driver training instruction of an approved course by any parent
or legal guardian who me:'s the criteria set out in that section. Those requirements are that the
parent or guardian must be 2 licensed driver, must not be convicted of criminally negligent homicide
or driving while intoxicate:L, 1nd must not be disabled because of mental illness. The clear language
of the statute provides an v nambiguous statement of legislative intept that any parent otherwise
meeting the above requiremiznts, along with those imposed by rule of the Department of Public
Safety, may teach a course upproved under Sec. 7A.

This conclusien is further evidenced by other provisions in Sec. 7A. In Subsection (a)(2), Sec. 7A,
there is a requirement that 1he course contain a minimum number of hours in classroom instriction
and behind-the-wheel instri ction. The provisions of Sec. TA(b)(2) state that the Department may
not require that classroom |ustruction be providéd in a room baving particular characteristies or
equipment or that a vehicle uized for behind-the-wheel instruction have any special equipment other
than that which is otherwise required by Jaw for operation on a highway. These provisions appear
1o be further evidence tha any parent or legal guardian who meets the specified requirements be
aliowed to teach driver trairing to that person's child or ward.

While there may be some :guments that public safety would be better served by limiting the
providers of driver raining vuder Sec. 7A to home school siiations, the legisiature has not done so
in the enactwent of Senate 3ill 964. Furtber, expressions of legislative intent outside of the statute
itself are not usually considered where there is no ambignity in the statute.

Question 3.  The third question is whether it is permissible for the Texas Education Agency (TEA)
to provide to the Department of Public Safety the certificates of course completion for those persons
who have successfully concpleted courses under Sec. 7A, Art. 6687b, V.T.C.S.

in Sec. 9A, Article 4413 (29), V.T.C.S,, it is provided that TEA shall print and supply to licensed
and exempt driver education schools serially-numbered driver education certificates to be used for
certifying completion of an approved driver education course for the purposes of Sec. 7(a), Art.
6687b, which relate to the ruquirements in applying for a driver's license. While a driver training
course approved under Sec. VA, Art. 6687b, is not a licensed or exempt school under Art. 4413(29¢),
the driver education certifizates issued by TEA should be made available under DPS rules for
persons completing the cowwse. In Sec. 7(a), Art. 6687h, which was amended by Senate Bill 964,
it is provided that a person swho completes a course taught under Sec. 7A by a parent or guardian
may submit a driver educatin certificate provided for by Sec. 94, Art. 4413(29¢), indicating that
the person has completed tfat course. Further, in Sec. 7A(d), Art. 6687b, it is provided that
completion of & driver trainng course approved by DPS under Sec. 7A has the same effect under
Art. 6687b as completion 0! driver training course approved by TEA. Any limitation on issuance
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of driver education certificines set out in Art. 4413(29¢) is overcome by the provisions of Sections
7(a) and 7A, Art. 6687b.

The only reference to “home schools” contained in Senate Bill 964 appears in that Act's amendment
of Sec. 12(c), Art. 6687D. 7 here, the reference to "home" schools merely sets out the requirement
that instruction permits may ¢nly be issued to persons between the ages of 15 and 18, who are high
school graduates, or who ar« currently attending public or home schools. This provision does not
provide that only home schonl students are entitled to take the course authorized by Sec-7A, Art.
6687b. Had the legislature: intended such a limitation, it would have clearly stated it

Question 4. The fourth ¢uestion is whether DPS may, by rule, set out the minimum course.
carmiculum elements requir:d for approvel of a course of driver education by a parent or legal
guardian under Sec, 7A, Ar:. 6687b. In Sec. TA(D), it is provided that DPS may not approve a course

unless it determines that the course materials are at least equal to those required in a course approved
by TEA. -

The Department of Public £ faty submits that it ritist necessarily have the authority to establish rules
in which the elements of an #pproved course are contained. Otherwise, the approval or disapproval
of a course that a parent o iegal guardian proposed to teach would be based on criteria that were
unavailable to that individiial. Due process would appear to require that the criteria be set out
explicitly so that applicants vould have fair notice of what was required for approval.

The Department of Public 3afety is mindful of the significant safety implications of the driver
training programs provided fcr young drivers. It also recognizes that the standards for such training
originate in the relevant steiues, and it must abide by them. The Department seeks the opinion of
the Attorney General on theie matters and will provide any additional information that is needed.

Sincerely,
: 1 .
ﬂ . 2. bionon

James R, Wilson
Director



