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Re: Whether Rule 6.2 of the City Council Rules of Procedure for the City of 
Dallas, Texas, As Adopted 8/l l/93 and Amended by Resolutions violates the 
Provisions of the Texas Open Meetings Act, Tex. Gov’t Code, $55 1 Xl01 et 
seq. 

Dear General Morales: 

Pursuant to Section 402.042 of the Texas Government Code, please consider this letter as 
an official request for a written opinion on the following question affecting the public interest: 

Does Rule 6.2 of the City Council Rules of Procedure for the City of Dallas, 
Texas, As Adopted g/11/93 and Amended by Resolutions violate the Provisions 
of the Texas Open Meetings Act, Tex. Gov’t Code, $551.001 et seq. ? 

I. 

Rule 6.2 of the City Council Rules of Procedure for the City of Dallas, Texas reads as 
follows: 

6.2. Presentations by Members of Council The mayor shall include on 
an agenda any item requested by five city council members or by a majority of a city 
council committee to be brought before the city council. The item must be placed on 
the first voting agenda scheduled at least 30 calendar days after receipt of request, 
unless the request is withdrawn by any of the five city council members or by a 
majority of the city council committee, whichever applies. 

Rule 6.2, City Council Rules of Procedure, City of Dallas, Texas, As adopted 8/l l/93 and Amended 
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by Resolutions Nos. 94-0297,94-2571,94-3328,94-3675,95-1545,95-2450,95-245 1,95-2760,95- 
4204, and 96-07 13. 

As applied by the Dallas City Council, this rule has been utilized to prohibit placement of 
an item on the council’s agenda unless request for placement has been made by five city council 
member&or by a majority of a city council committee. Thk rule has been utilized to severely 
circumscribe and restrict what matters of public interest come before the council for consideration. 

As applied, this proceduml rule would appear to violate the letter, as well as the spirit of the 
Texas Open Meetings Act, which, of course, is applicable to the City of Dallas.’ Pursuant to Section 
551.041 of the Act, 

A governmental body shall give written notice of the date, hour, place 
and s&ec~ of each meeting held by the governmental body. 

Tex. Gov’t Code, 3 55 1.041. (Emphasis supplied.) Citing this provision, as well as constitutional 
provisions and case law, it has previously been determined that absent specific statutory authority 
to the contrary, the governmental body as a whole has the authority to determine its own agenda. 
Furthermore, in that this authority is vested in the body as a whole, each member of the body “must 
be permitted to place on this agenda any item of his choosing.” Tex. Atty. Gen. Op. EM-63 at 3 
(1983). See also, Tex. Atty. Gen. Op. DM-228 at 1 (1993); Tex. Atty. Gen. Op. LO 95-032 at 2; 
Hansbro v. Neiderhofer, 83 S.W.2d 685,685-686 ((Tex. Civ. App. - Beaumont 1935, no writ). In 
Attorney General Opinion DM-228, your office went further to explain: 

This conclusion does not mean that a commissioners court cannot adopt a procedure 
for placing items on the agenda. The net effect of any procedure adopted, 
however, cannot be to preclude a member of the court from placing an item on 
the agenda so that it may be discussed publicly. While votes on any particular 
matter may be subject to majority rule, we cannot condone the implementation 
of any procedure that would effectively preclude a duly elected representative 
on the commissioners court from at minimum providing a public forum for 
discussion of any particular issue. 

Tex. Atty. Gen. Op. DM-228 at 2. (Emphasis supplied.) 

While the authorities cited above specifically address whether a county commissioners court 
may enact procedures which preclude individual commissioners from placing items on the agenda 

‘Pursuant to Section 55 1.002 of the Texas Government Code, all regular, special, and called 
meetings of a governmental body are subject to the provisions of the Open Meetings Act. Under 
Section 55 1 .001(3)(C) “governing body” includes “municipal governing bod[ies] in the state”. 
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of the court, no different result is warranted with respect to the governing body of a municipality, 
(including home rule cities), which are also subject to the provisions of the Open Meetings Act. See 
Tex. Gov’t Code, $551.001(3)(C). The letter and the spirit of the Open Meeting Act would be 
defeated if by procedural mechanism the City of Dallas is able to “effectively preclude a duly elected 
representative on the [city council] from at minimum providing a public forum for discussion of any 
particular issue” whictrthe ckncil~member deems to be of interest to hisor her constituents; or the 
interests of the city as a whole, Tex. Atty. Gen. Op. DM-228 at 3. Such a rule is destructive to the 
fundamental principal of giving all citizens a voice in government. If that voice can be silenced by 
a rule which precludes from discussion and consideration matters which are not agreed to by at least 
four other council members or a majority of a council committee this cornerstone of our system of 
government is irreparably eroded, and the underlying purpose of the Open Meetings Act, facilitation 
of open government, is ill served. 

While home-rule cities have broad, discretionary powers under the Texas Constitution, these 
powers do not extend to the power to enact procedures which contravene, or are “inconsistent with 
the Constitution of the State, or of the general laws enacted by the Legislature of this State.” Tex. 
Const. art XI, 9 5. See, Dallas Merchants v. Citv of Dallas, 852 S.W.Zd 489 (Tex. 1993). Rule 6.2 
of the City Council Rules of Procedure for the City of Dallas, Texas is inconsistent with the 
provisions of the Texas Open Meetings Act, $55 1 .OO 1 et seq. of the Texas Government Code. Since 
this procedural rule is in violation of the general law, it is invalid and unenforceable. 

II. 

For the reasons set forth above, it is hereby respectfully requested that your office issue an 
opinion whether Rule 6.2 of the City Council Rules of Procedure for the City of Dallas, Texas, 
violates the provisions of the Texas Open Meetings Act (Article 551.001, et seq., Government 
Code). 
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